Hlavní obsah
Umění a zábava

Říká se tomu drag queen: Muži se za ženy převlékají od starověku, jen v 21. století se tomu divíme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pro někoho zcela něco nepřirozeného až excentrického, ale v dřívějších dobách naprosto běžná věc, která nikoho neznepokojovala. Muži se za ženy převlékají již od dávných dob a není na tom nic divného.

Článek

Na některé profese se skutečně ženy nehodí, říkali urození páni již ve středověku. A v minulosti k takovým profesím patřilo například herectví nebo malířství. Tak to bylo od samého počátku antického divadla v Řecku. Ale kdo tedy bude hrát ženské role, když to nemohou být ženy? No přeci muži, a to zcela bez výjimky a v ženských kostýmech.

Podobný trend pokračoval i ve středověku a na obrátkách začal nabírat v 17. století. Herecký svět byl nemravný a hříšný a ženám byl do takového světa vstup zakázán. Jenže jeviště začalo v té době ožívat dramaty od Williama Shakespeara. Aby mohli do divadla nasadit jeho hlavní hrdinky, museli nastoupit herci, kteří se převlékli do ženských kostýmů. Ostré rysy se zakryly vrstvou make-upu. Angličtina má pro tento styk převlékání název drag queen.

Ženy začaly hrát, ale muži jsou stále na vrcholu

V roce 1660 Jakub II. Stuart dovolil hrát divadlo i ženám. Konečně tak mohli muži nepohodlné kostýmy sundat. Jenže někteří muži je odmítat sundali. V té době se totiž zrodil nový umělecký styl, který byl oblíbený nejen v Anglii, ale i v Japonsku i Americe. Zde se objevovali muži v saténových šatech, které dokonce několikrát zatkla policie. A přestože se jejich večírkům říkalo dragy, samotného zakladatele Swanna začali nazývat jako queen, tedy královnu.

Tanec, hudba, komedie a také muži v ženských šatech. To vše byly typické prvky žánru vaudeville, což je předchůdce muzikálu a operety. A právě v typických vaudevillových divadlech ve 20. století se zrodily opravdové drag queen hvězdy. Patřil mezi ně herec Julian Eltinge, který se pro ženské šaty narodil. Když se v 10 letech objevil v první dívčím kostýmu, producenti ho brzy poslali na Broadway. Kvůli ženským rolím sice bojoval s urážkami, ale on byl na svou profesi pyšný.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupné dílo

První drag queen.

Drag queens nejsou výstřední, ale moderní

Drag queens jsou od dob jejich vzniku spojovány s homosexualitou, ačkoliv to s tím vůbec nesouvisí. Především v době prohibice v USA, kdy byl zapovězen alkohol, se bujaré drag show přesouvaly do podzemních klubů. Později se tento trend dostával na svůj vrchol a v 70. letech se drag show staly velkolepou zábavou. Zajímavostí je, že drag queen je forma umění, kterou tvoří kostým, divadlo a herectví.

Dáma v šatech a s výrazným make-upem může být homosexuál, heterosexuál i transgender osoba. V případě travesti show, které se prosadilo na počátku 20. století, jde hlavně o parodii. Výrazně nalíčení muži napodobují ženské role, a to nesouvisí s žádnou identitou, ale formou zábavy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz