Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nezkrotná zpěvačka Ruslana: V 90. letech udělala díru do světa, pak se stáhla a dnes je političkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: WildEnergy – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27837291

Ruslana v roce 2012

Pamatujete si na divokou a nezkrotnou zpěvačku Ruslanu, která se proslavila v devadesátých letech svým divokým hitem Wild Dances? Její kariéra raketově vystřelila až na vrchol, ale tomu je dnes konec.

Článek

Ukrajinská zpěvačka Ruslana se narodila 24. května 1973 ve Lvově. Již od svého dětství se věnovala zpěvu a ráda se předváděla. Navštěvovala dramatické kroužky, zpívala na dětských besídkách a koncertech v kostele. Postupně se dostala do několika hudebních souborů a snažila se rozšiřovat své znalosti v oblasti hudby. Vystudovala hru na klavír a dirigování. Krátce poté, co dokončila svá studia, dirigovala 120členný orchestr a působila ve Lvovském divadle opery a baletu.

Ruslana začínala svou kariéru s přezdívkou Shakira z východu. Její talent a jedinečný styl jí rychle vynesl pozornost celého hudebního průmyslu. Postupně si vybudovala silnou pozici, zejména na Ukrajině, kde se stala známou pouze pod uměleckým jménem Ruslana. Následně se začala věnovat zpěvu a svou pěveckou kariéru úspěšně odstartovala v roce 1996 na soutěži Slovjanskyj Bazar, kde získala první místo v kategorii žen. O dva roky později vydala své první album Myť vesny Dzvinkyj viter live. Svou další tvorbu zaměřila na ukrajinské tradice a lidové písně, kterými chtěla poukázat na kouzlo národního vzdělávání.

Foto: Autor: WildEnergy – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27837291

Ruslana v roce 2004, kdy se na Eurovizi proslavila svým hitem Wild Dances.

Raketově vystoupala na vrchol a držela přední příčky

V roce 2004 dokázala něco, co se v té době ještě žádné jiné zpěvačce nepovedlo. Její největší průlom přišel s energickou písní Wild Dances. Tato skladba se během několika minut stala celosvětovým hitem. Energické vystoupení Ruslany v koženém kostýmu si získalo srdce publika po celém světě. Píseň kombinovala anglický a ukrajinský text, což bylo v té době na Eurovizi neobvyklé. Soutěž bezkonkurenčně vyhrála. Vítězství v Eurovision Song Contest 2004 posunulo zpěvačku Ruslanu na úroveň mezinárodní slávy. S 280 body stanovila rekord pro sólového umělce, který vydržel až do roku 2009. Po svém úspěchu začala jezdit na mezinárodní turné. Několikrát navštívila Českou republiku, na kterou vždy s láskou vzpomíná.

Přestala zpívat a začala se věnovat politice

Po svém velkolepém úspěchu s hitem Wild Dances se Ruslana rozhodla pro nečekaný krok. Na podzim 2004 se aktivně zapojila do podpory demokratických snah na Ukrajině, které byly známé pod jménem Oranžová revoluce. Při této příležitosti nazpívala nový hit Dance with the Wolves. Během sporných ukrajinských prezidentských voleb vyjádřila podporu Viktoru Juščenkovi a stala se jednou z hlavních osobností politické propagandy. Její angažmá v politice vyvrcholilo v letech 2006-2007, kdy se stala předsedkyní ukrajinského parlamentu za stranu Naše Ukrajina.

Zpěvačka se zároveň stala velvyslankyní dobré vůle v nadační organizaci UNICEF. V této roli se aktivně zapojila do boje proti obchodování s lidmi. V únoru 2008 vystoupila na konferenci UN.GIFT ve Vídni před 117 mezinárodními delegacemi. Na krátkou dobu se rozhodla vrátit do hudebního průmyslu, aby propagovala své myšlenky. K této příležitosti vydala svůj třetí velký hit Wild Energy. V březnu 2008 vydala album Amazonka, které se proslavilo nejen na Ukrajině, ale také v České republice a na Slovensku. Když v roce 2022 vypukla válka na Ukrajině, Ruslana neváhala a odešla do bojů, aby chránila svou vlast.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Ruslana Koršunovová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz