Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh Ivety Bartošové. Strmý pád krásné princezny k Džambulce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michaela Kočička/proxabi/obrázky/zdarma

Život někdy dokáže pěkně zamávat s našimi osudy.

Zpěvačku Ivetu Bartošovou jsem měla ráda. Byla něžná, krásná, talentovaná. Žena s příliš křehkou duší pro tento svět plný podrazů, falše a ostrých loktů.

Článek

Těšila jsem se na uvedení seriálu ze života této osobnosti ze světa showbyznysu. Křehkou, ale cílevědomou Ivetu ztvárnila herečka Anna Fialová, která má krásný hlas, a Ivetiny písničky zvládla zazpívat stejně tak čistě, a srdcem jako Iveta. Podobou mi však Anička připomíná více Darinku Rolins než samotnou Ivetu. Petr Sepeši ztvárněný Vojtěchem Vodochodským už je vcelku věrohodná kopie, stejně tak jako Ladislav Štaidl, kterému zapůjčil podobu Ondřej Brzobohatý.

Dětství Ivety Bartošové

Iveta Bartošová se narodila 8. dubna 1966 v Kunčicích pod Ondřejníkem. Své dětství a dospívání prožila ve Frenštátě pod Radhoštěm. Měla staršího bratra Lumíra, a sestru dvojče Ivanu, později vystupující pod uměleckým jménem Viana. Jak už seriál naznačuje, Iveta byla už jako malá holčička velmi cílevědomá a houževnatá. Snila nejen o kariéře zpěvačky, ale viděla se i v duelu s Karlem Gottem. Rodiče jí sice v jejím snu podporovali, ale zároveň o ni měli strach, zvláště tehdy, když chtěla jako prostá a naivní venkovská dívka vyrazit do pro ni zcela neznámé Prahy plné různých nástrah.

Své první úspěchy a ceny začala Iveta sbírat ve svých 16 letech, ještě jako studentka gymnázia. V roce 1983 se na soutěži Mladá píseň Jihlava setkává s Petrem Sepešim. Oba se do sebe navzájem zamiluji a vytvoří duet. V roce 1985 vydává Iveta Bartošová album Knoflíky lásky. Petrova a Ivetina kariéra raketově stoupá vzhůru, zvláště mladí lidé je milují, a pro mnohé se stávají vzorem. Zatímco Iveta Petra miluje celým svým srdcem, z jeho strany patrně čistá láska opětovaná není. Zatímco naivní dívenka byla čistá duše, Petr měl patrně za sebou několik vztahů a s Ivetou si lehce pohrával. Nakonec se Petrovi Sepešimu stane osudnou autonehoda na železničním přejezdu v roce 1985, při níž zahyne, což Ivetě zlomí srdce.

Popová princezna

Iveta se najednou cítí hluboce zraněná a také zmatená. Později se vydává na sólovou dráhu, a záhy se seznamuje s Ladislavem Štaidlem, který ji vynese až ke hvězdám. V roce 1996 s ním otěhotní a na svět přichází malý Arthur. Iveta, možná zklamaná vztahy s muži a rozbolavělým srdcem se stává rozporuplnou osobností. Zatímco lidé ji milují, stává se pro ně popovou princeznou, uvnitř patrně šťastná není, a stále se hledá. Navenek působí jako křehká éterická víla s dívčí duší, avšak uvnitř bojuje s démony. Iveta dokázala zpívat srdcem. Měla krásný zvonivý hlas. Nazpívala spoustu nádherných písniček, které dokázaly oslovit takřka všechny generace. Nejvíce jsem si zamilovala Tři oříšky, v nichž Iveta ztvárnila Popelku. Další byly Knoflíky Lásky v duetu s Petrem Sepešim, Víš lásko, Hej pane diskžokej, Léto, Nekonečná, Když láska schází. Písnička Dva roky prázdnin se stala úvodní melodií k filmu Chlapci a chlapi. Nejznámější pohádkovou a filmovou rolí je Plaváček, kde si Iveta zahrála princeznu a Svatba upírů.

Vztahy Ivety Bartošové

Iveta mi připadala jako stále zasněná princezna hledající lásku, která ji bude o pečovávat. Navenek působila jako křehká, zranitelná bytost. Uvnitř byla zmatená, ale bylo-li potřeba, dokázala v sobě najít lví sílu a jít si za tím, co si usmyslela. V roce 2008 se provdá za Jiřího Pomeje, který se potýká s dluhy. Jejich vztah vydrží pouhé dva roky. V roce 2013 pojme za svého chotě Josefa Rychtáře, avšak tento vztah končí tragicky. Labilní a psychicky nevyrovnaná Iveta se od roku 2006 potýká s vážnými problémy. V roce 2007 nastupuje do léčebny kvůli závislosti na antidepresivech a alkoholu. Manžel Rychtář jí patrně není skutečnou oporou, jakou by v nejtěžších chvílích svého života potřebovala. Nazýval ji svou Džambulkou, přestože opilá potácející se Iveta byla spíš k pláči. Kam se poděla ta krásná princezna, z níž se den po dni stávala lidská troska. Dokud zářila na výsluní jako jasná hvězda, lidé ji tleskali. Jakmile spadla až na samé dno, spousta přátel od ní odvrátila svou tvář. Iveta vysílala své tiché SOS, ale nikdo ji neslyšel, či raději ani slyšet nechtěl.

Iveta už nemá sílu svou vnitřní bolest a trápení dál nést. Psychicky se cítí vyčerpaná natolik, že 29. 4. 2014 ukončí svůj život pod koly vlaku. Možná jí naposledy hlavou probleskla slova tatínka „vždyť ji v té Praze sežerou“. Kdyby jen tehdy jako malá dívenka, co si tak pevně a odhodlaně šla za svým snem tušila, že okusí nejen slávu, ale v mnohých srdcích zanechá také hlubokou bolest.

Iveta Bartošová mě provázela mým mládím, byly jsme skoro stejně staré. Ve své době byla výjimečná, jako Lucka Bílá, Darinka Rolincová, Kotvald s Hložkem. Byli to ponejvíce zpěváci doby nás Husákových dětí. Je až neuvěřitelné, že od doby tragického skonu krásné princezny, která neunesla tíhu světa, uplyne v měsíci dubnu 10 let. Seriál nás zasvětí do velmi silného příběhu, a také ukáže holou pravdu, že i lidé bohatí, slavní a obletovaní mohou mít zlomenou duši, a za úsměvem se může skrývat bolest.

Anketa

Myslíte si, že Iveta Bartošová neunesla svou slávu, a pro svět showbyznysu byla příliš křehká.
Líbil se vám příběh Ivety Bartošové v podání Anny Fialové a těšíte se na jeho pokračování.
24,5 %
Dvakrát ho nemusím jako tuto zpěvačku. Prostě neuměla žít.
9,8 %
Myslíte si, že příběh Ivety prožívá tisíce bezejmenných žen, zvláště ve vztazích s muži.
65,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 870 čtenářů.

https://cs.wikipedia.org./wiky/iveta-bartosova

https://celebrity.blesk.cz/osobnost/643/iveta

https://csfd.cz/tvurce/1090-iveta-bartosova

https://tv.nova.cz/porad/iveta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz