Hlavní obsah
Názory a úvahy

První dáma Eva Pavlová se královnou lidských srdcí nestane

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michaela Kočička/pixabay/obrazky/zdarma

Pražský Hrad je vzácný skvost. Noblesa matky měst stověžaté Prahy. O zvycích a životě nespočtu panovníků, králů a presidentů by mohl vyprávět nekonečný příběh.

Jako daňový poplatník nesouhlasím s tím, že bych měla přispívat na garderobu první dámě, a to manželce presidenta Petra Pavla. Na jedné straně peníze chybí, a na té druhé se zcela nesmyslně rozhazuje.

Článek

Vláda Petra Fialy nám neustále nastiňuje, že státní rozpočet není bezedný a kasa je prázdná. Nejsou peníze na důchody, školníky, kuchařky, hasiče. Pokud ale první dáma pohlédne do skříně s tím, že nemá co na sebe, je rozhodnuto. Návrh pocházející z pera ministerstva práce a sociálních věcí zní: „Na garderobu Evě Pavlové přispějí daňoví poplatníci.“ A to nemalou částkou. Manželce presidenta byl vyměřen plat na reprezentaci svého manžela a také oddaných poddaných ve výši 95 000 korun. Přece ve světě nebude presentovat chudobu části národa svého.

Jsem ráda tomu, že jsem pana generála nevolila za svého presidenta. A nemyslím si, že by to byl zrovna nějaký chudák. Důchod má určitě slušný, výsluhovou rentu také a k tomu pobírá pohádkový plat. Plat presidenta České republiky: 341 Kč za měsíc. Plat + libovolné náhrady činí 668,700 Kč za měsíc, což dělá 7 904 400 Kč za rok. Je přece president a nárok na něho má. Tak je to dáno rozhodnutím zákonodárců.

Pokud jde ale o jeho ženu, nemyslím si, že by ji ze svého platu nemohl obléknout zrovna tak, jako činili presidenti předchozí. Za skutečnou první dámu považuji Olgu Havlovou. Noblesní žena, které slušel i obyčejný svetr nebo nenápadný kostým. Za presidentování Václava Havla a života Olgy Havlové byla jiná doba. A Olgu lidé jak u nás doma, tak v zahraničí nemilovali kvůli tomu, jak byla oblečená, ale především pro její povahu, lidskost a upřímný názor. Nikdy si na nic nehrála. Za každé situace zůstala svá. A někdy si servítky skutečně nebrala. Byla to prostě Olga.

První dámě se na reprezentaci ze státního rozpočtu nepřispívalo ani v době, kdy se presidentem stal Václav Klaus nebo Miloš Zeman. Po smrti Olgy Havlové, kdy se president Václav Havel oženil s herečkou Dagmar Havlovou, ani tato elegantní dáma na své ošacení příspěvek ze státního rozpočtu nepotřebovala. A ani ho nedostávala. Ani Václav Klaus podobně jako Miloš Zeman pro svou manželku plat na reprezentaci nepožadoval. Dagmar a Václav Havlovi založili nadaci Vize 97 podporující sociálně slabé, kulturu a prevenci rakoviny. Nadační fond založili i manželé Klausovi. Miloše Zemana kromě manželky reprezentovala a doprovázela také první dcera Kateřina Zemanová.

Mladá dívka, která si našla svůj osobní styl, aniž by jako studentka antropologie v Londýně potřebovala pobírat vlastní plat na pořízení garderoby. Kateřina se v letech 2012-2013 angažovala v otcově první presidentské kampani. Po návratu do Česka začala pomáhat v nadaci Miloše Zemana, který podporoval Fond ohrožených dětí. Zapojila se též do sbírky pro lidi, které na jižní Moravě postihlo tornádo.

Neřeknu, kdyby se s takovýmto nápadem přišlo před nástupem covidu, kdy naše země bohatla. Bohužel, situace se obrátila a Česko zchudlo. Ani ekonomice se příliš nedaří, a co víc, mnoha lidem sebrala povodeň na Moravě nejen živobytí, ale především domov. A právě těmto lidem postiženými záplavami by se mělo nejvíce pomoci, v čemž se měla angažovat právě první dáma a ukázat, že má srdce na správném místě. Národ se skládá na nemocné děti, rodiny zasažené povodněmi a politici rozhazují plnými doušky tam, kde to prozatím potřeba není.

Má-li president Pavel svou ženu doopravdy rád, určitě si ji utvoří k obrazu svému i co se oblečení a reprezentace týká. On sám navrhuje, aby částka na reprezentaci jeho ženy byla částečně vzata z jeho náhrad, které by mu byly poníženy. Což je vcelku smysluplné a rozumné. Nemyslím, že je pro Petra Pavla těžké vyjít s presidentským platem a se svou ženou se určitě rád podělí. Možná, některý ze zákonodárců navrhující plat pro první dámu více mluvil, než vše úplně domyslel a poslal „po větru“.

Podobně, kdyby se stal presidentem Andrej Babiš, s příspěvkem na garderobu a reprezentaci první dámy by u většiny národa dopadl naprosto stejně. Tito lidé pomoc ze strany státu nepotřebují. A říci si o ni na úkor potřebných, by bylo v očích lidí znevážení své funkce, autoritářství a bezduché papalášství. Na aroganci moci, která nikdy nemá dost, bývají lidé, zvláště v době, kdy se mnohým nežije zrovna nejlépe zvláště citliví.

Tak, jako to činili presidenti před ním. Lidé mají odcházet do důchodu umořeni, ale na takovéto výdaje, podobně jako na další zvyšování platů politiků takřka za nic peníze jsou. Stačí se podívat na spoustu zpackaných zákonů a paskvil nazvaný důchodová reforma. V této zemi a z této země mi začíná být smutno. Staří zde dožijí v chudobě a před mladými je země bez budoucnosti.

Smutné je, a to ukázaly především jak povodně, tak i válka na Ukrajině, že většina politiků za svými občany příliš nestojí. A asi už nikdy stát nebude, ať už tady vládne Petr nebo Pavel, jak říkával tatínek. Politik by měl umět svůj národ povzbudit nejen proslovem, ale především skutky a činy. Dnes se stále více stáváme svědky situace „národ sobě“, kdy lidé přispívají na různé charitativní sbírky, pořádají se benefiční koncerty.

Snaží se pomoci druhým dle svých možností a schopností. Někdo pošle finanční obnos, jiný vyhrne rukávy a jde pomoc tam, kde je potřeba. Národ většinou stmelí neštěstí nebo prosba o záchranu vážně nemocného dítěte formou finančního příspěvku na účet rodiny. Mnohdy nejvíce pomáhají ti, kteří sami mají málo, staré lidi nevyjímaje. Zatímco pro mnohé politiky jsou peníze až na prvním místě, u bezejmenných pozemských andělů strážných je to především prosté lidství. Eva Pavlová po nástupu svého muže na Hrad prohlásila, že svůj vzor našla v zesnulé princezně Dianě. Královně lidských srdcí. Snaží se podobně jako Lady Di oblékat i česat.

Zapomněla však, že kopie se vzácnému originálu nikdy nevyrovná. Lady Di byla vnímavá k lidskému utrpení, s lidmi soucítila, pomáhala jim. Eva Pavlová je jiná. Schází jí jemnost a cit, umět naslouchat druhým. Tato dáma se královnou lidských srdcí patrně nikdy nestane, a možná časem upadne v naprosté zapomnění. Určitá soudnost, a především pokora by našim zákonodárcům neuškodila. Politika by měla být především službou občanovi. Jen skutečně odpovědný politik může mít spokojený národ a nemusí se obávat voleb, zda mu voliči svůj cenný hlas znovu do urny vhodí.

Nakonec z úst politických představitelů couvajících pod tlakem veřejnosti zazní ono známé: „Odvolávám co jsem slíbil a slibuji co jsem odvolal“.

https://www.novinky.cz>clanek>domaci-platy

https://www.seznamzpravy.cz>clanek>domaci-pavel-obhajuje-plat…

https://domaci.hn.cz

https://cnn.iprima.cz

https://vize.cz

https://www.nadacnifondklausovych.cz

https://cs.wikipedia.org>wiky>Milos-Zeman

ČT 24

Anketa

Souhlasíte s tím, aby manželka presidenta Petra Pavla pobírala plat ve výši 95 000 Kč měsíčně?
Ano, měla by reprezentovat svého manžela i zemi
5,3 %
Rozhodně ne, alespoň v takovéto částce
5,5 %
Nemyslím si, že by měl president problém ze svého platu přispět na reprezentaci své ženy.
89,2 %
Celkem hlasovalo 600 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz