Hlavní obsah
Aktuální dění

Bečva stále bez spravedlnosti. Napsal jsem Fialovi & spol, co by měli udělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Berg

V pondělí vsetínský soud osvobodil obžalovaného ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku s tím, že věci, které mu jsou kladeny za vinu, nejsou trestným činem. Firmu samotnou soud také nepotrestal, ale uvedl, že otravu Bečvy způsobila.

Článek

Podle soudkyně se nepodařilo zjistit, co přesně se v podniku před otravou řeky stalo. Kauzu soudkyně předává k prošetření dalším orgánům, zda nebyl spáchán přestupek.

Pokud jste z toho zmatení, tak nejste úplně sami. Firma tedy otrávila řeku, není ale jasné jak - a nebylo to jasné ani ze sedmihodinového čtení odůvodnění přímo v soudní síni, kterého se účastnili nejen obžalovaní, ale také zástupci rybářů nebo médií. Koukali jsme se tam po sobě a jen vrtěli hlavou, jak je tohle možné - a nejčastěji padalo úsloví „vlk se nažral a koza zůstala celá“.

Celý soud v kauze Bečva byl velmi přínosný. Mohli jsme díky němu zjistit, jaký šlendrián panoval při zásahu během havárie, jak špatně fungují příslušné orgány ochrany přírody nebo kdo všechno u nás může mít razítko soudního znalce. To hlavní, tedy nalezení spravedlnosti pro Bečvu, ale soud ani přes mnohaměsíční jednání nepřinesl.

Nepřišel s jasným osvobozením, že obviněná firma havárii nezpůsobila. Dobře, pak by ale člověk čekal, že pachatele usvědčí a řekne, jak mělo k danému činu dojít. To se taky nestalo.

Zůstává jen zvláštní pachuť…

Kauza ale nekončí. Co všechno se bude dít dál?

- Kauzu bude projednávat odvolací soud - státní zástupce se nechal slyšet, že podá odvolání.

- Proběhne řízení České inspekce životního prostředí, zda nebyl spáchán přestupek. Bohužel, té stejné inspekce, která při havárii zásadně pochybila.

- Dále také běží odvolání v řízení o ekologické újmě, které jsme podali spolu s Arnikou a rybáři z Hustopečí.

To ale stále není všechno. Je jedna oblast, kterou zatím nikdo nezkoumal. A to sice postup policejních vyšetřovatelů v dnech bezprostředně po havárii. Zatímco pochybení ČIŽP, vodoprávních úřadů nebo hasičů podrobně zkoumala parlamentní vyšetřovací komise, práci orgánů činných v trestním řízení se vyhnula, s odvoláním na běžící trestní řízení.

K této kontrole je potřeba se vrátit. Vyšetřovací komise v parlamentu skončila svou činnost před posledními volbami a po volbách ji už nová vláda neobnovila. To je potřeba napravit a zjistit, zda vyšetřování havárie nebylo od začátku tendenční, zda v něm nebyly manipulace nebo zda policie nezadávala znalecké posudky s návodnými otázkami.

Oslovil jsem dopisem předsedy všech vládních stran a vyzval je k tomu, aby komisi za účelem prošetření postupu policie opět obnovili.

Člověk by pochopil, pokud by proti další práci vyšetřovací komise byla vláda Andreje Babiše. Proč byli proti zástupci současných vládních stran, kteří se nechávali fotit u Bečvy a hřímali, jak nenechají případ vyšumět, to už hlava nebere…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz