Hlavní obsah
Aktuální dění

Katolický kněz Romuald Štěpán Rob schvaluje násilné útoky proruských extrémistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tamar Jekeli

Nevím co mě rozzuřilo více - zda útoky na Pride v Gruzii nebo to, jak je podporuje jedna z viditelných osob české katolické církve. Pojďme se podívat, co za nechutnosti vlastně schvaluje.

Článek

V Tbilisi se měl v sobotu konat Pride festival. Nikoli pochod městem, ale uzavřený festival v blízkosti jezera Lisi. Organizátoři dostali od ministerstva vnitra opakovaná ujištění, že jejich bezpečnost bude zajištěna. Po zkušenostech s útoky extrémistů z minulosti to bylo třeba.

Nicméně policie se rozzuřenému davu nijak zásadně nepostavila a zmohla se na symbolický odpor. Přitom při protivládních demonstracích dříve v letošním roce neváhala nasadit vodní děla a další opatření. Nechala tak útočníkům v podstatě volný průchod.

Policie zvládla už pouze evakuovat účastníky Pride festivalu. Proto nakonec nebyl nikdo zraněn. Útočníci pak na místě konání zničili vybavení a vyrabovali stánky.

Český katolický kněz a dříve mluvčí kardinála Duky Romuald Štěpán Rob napsal na twitteru „Protest jak se sluší a patří“ a i po upozornění, že to není vhodné, dál tento násilný útok extrémistů schvaloval. A když píše, že se „nikomu nic nestalo“, bylo to jen pro to, že lidé ustoupili násilnému davu.

Útoky na LGBT komunitu v Gruzii mají za sebou i mrtvé. V roce 2021 zemřel kameraman Lekso Laškarava, pobodán byl polský turista Jacek Kolankiewicz, který nakonec přežil. Lidé z LGBT komunity v Gruzii určitě nejsou v bezpečí.

Útoky odsoudila prezidentka Gruzie Salome Zurabišvili, protože se nejedná jen o útok na lidi kvůli identitě, ale také na ústavou zaručená práva svobody projevu a shromažďování. Velmi rychle situaci odsoudil i český velvyslanec v Gruzii Petr Mikyska, za což si zaslouží poděkování.

A kdo za útoky stojí? Organizace Alt-Info, která vznikla v roce 2019 jako TV kanál, nedávno se změnila v politickou stranu. Jedná se o otevřené proruskou organizaci, která odmítá hodnoty liberální demokracie, pomoc napadené Ukrajině a často hostí třeba Alexeje Dugina.

Samozřejmě to vše podporuje i pravoslavná církev. A podporu to má i z vládní strany Georgian Dream: její představitelé i pravoslavná církve se pravidelně vyjadřují o potřebě právní regulace „propagandy“ homosexuálů a odmítají odsoudit násilí.

Nejedná se pro mě o útoky na nějaké cizí lidí. V Gruzii mám řadu přátel. Tamar Jekeli je v organizačním týmu Pride a byla mezi evakuovanými.

Foto: Tamar Jekeli

Tamar Jekeli

Na extrémistické násilí, které schvaluje Romuald Štěpán Rob, můžete nejlépe odpovědět tak, že pošlete finanční dar těmto statečným lidem z Tbilisi Pride. Na právní pomoc, na znovuzrození organizace a další práci.

Odpovězme na nenávist podporou. Díky!

Podpořit je můžete darem zde: https://tbilisipride.ge/en/donatsia/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz