Hlavní obsah
Aktuální dění

Nejlepší dárek k MDŽ? Nenechat se zabít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Policie ČR

Žiju na Valašsku. Tento kraj se vyznačuje nízkou mírou kriminality a také vysokou mírou objasněnosti trestných činů. Oproti jiným místům v Česku zde tak máte nižší šanci, že se stanete obětí trestného činu. S jedinou výjimkou: vraždy žen a dětí.

Článek

Pokud vás zde někdo zavraždí, máte téměř stoprocentní jistotu, že to bude někdo, koho dobře znáte.

Za poslední rok se totiž u nás v kraji staly obětí vražd jen ženy a děti, všechny zavražděny někým blízkým.

V dubnu 2022 byly zavražděny tři děti a žena ve vesnici Loučka v okrese Vsetín. Následně jim vrah nechal vybuchnout dům nad hlavou, aby stopy svého hrůzného činu zamaskoval. Byl to jejich otec a manžel, který sám výbuch přežil.

V červenci 2022 byla zavražděna mladá žena ve Zlíně, kterou zastřelil její bývalý partner přímo v budově krajského úřadu, kde žena pracovala. Neunesl, že od něj expartnerka odešla.

Jen o týden později, v srpnu 2022 v klidné čtvrti Rožnova pod Radhoštěm nedaleko známého skanzenu zastřelil městský policista své dvě malé děti a družku. Pak obrátil zbraň proti sobě.

A včera ve Valašském Meziříčí zemřely matka s dospělou dcerou, zřejmě rukou otce a manžela - byť tento případ se teprve vyšetřuje. Zde policie nesdělila detaily, ale vyloučila použití střelné zbraně.

K Mezinárodnímu dni žen přeju všem ženám, aby pro ně domov byl opravdu bezpečným místem, a aby naše úřady lépe evidovaly případy femicidy a domácího násilí, což je první krok k tomu, abychom s tímto problémem mohli něco dělat.

Jejich nárůst sledujeme nejen na Valašsku, ale i na mnoha jiných místech v Evropě. Podrobně se tomu věnuje tento článek Deníku Referendum.

Co je to femicida? Označuje se tak vražda ženy, jež byla spáchána na základě jejího pohlaví. Typicky být právě vražda rukou partnera. Šetření skupiny evropských médií odhaduje, že ve dvaceti evropských zemích, jež tento jev v minulosti sledovaly, bylo mezi lety 2010 až 2021 spácháno 3232 vražd žen rukou partnera.

Jaká je přesně situace u nás nevíme. Policie ČR totiž ve svých statistikách rozlišuje pouze jestli byli oběť a pachatel příbuzní, ale ne už zda šlo o partnera či partnerku. Nelze z dat tedy jednoznačně vyvodit, zda šlo o femicidu - a nelze tak tento jev podrobněji zkoumat a snažit se řešit, jak mu, stejně jako jiným formám domácího násilí předcházet.

Jsme také jednou z posledních zemí EU, které dosud neratifikovaly Istanbulskou úmluvu. Ta má za cíl předcházet a potírat domácí násilí a také stanovuje kritéria pro prevenci násilí právě na základě pohlaví. Ukázalo se, že v zemích jako například Španělsko nebo Rakousko se po přijetí úmluvy sledování dat zlepšilo.

Snaha o rovnost žen a mužů má mnoho podob. Otázka předcházení vraždám je ale úplně základní: žádná žena totiž nemůže usilovat o rovné postavení, pokud je mrtvá.

Autor článku Michal Berg je spolupředsedou Strany zelených. Sledovat jej můžete na twitteru @michalberg, na Facebooku nebo mu můžete napsat na michal.berg@zeleni.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Femicida

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz