Hlavní obsah
Aktuální dění

Nová zelená úsporám konečně umožňuje výměnu plynového kotle, na lidi v nájmu ale stále nemyslí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: novazelenausporam.cz

Dotační program „Nová zelená úsporám“ má nová pravidla. Většina novinek jde dobrým směrem, zamrzí ale absence podpory pro nízkopříjmové domácnosti pro jiná opatření než zateplování. Zde je přehled novinek.

Článek

Dotační program „Nová zelená úsporám“ má nová pravidla. Většina novinek jde dobrým směrem, zamrzí ale absence podpory pro nízkopříjmové domácnosti pro jiná opatření než zateplování. Zde je přehled novinek.

Předně: celý program má zjednodušenou byrokracii a dotace by tak měly být administrované rychleji a jednodušeji. To je samozřejmě dobře. Je tam vidět i snaha ty programy zpřehlednit a odstranit nejasnosti.

U rodinných domů jsme se konečně dočkali možnosti získat dotaci na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo. To dlouho chybělo. Háček je v tom, že plynový kotel musí být nejméně 20 let starý. Tady by to mělo být méně přísné a měli bychom lidem umožnit odejít od plynu dřív.

Zvýšila se maximální hranice dotace pro zateplení u pasivních standardů a u památkově chráněných objektů, to může někomu pomoci. Tepelná čerpadla získají vyšší podporu pokud jsou nejen na vytápění, ale i na ohřev vody.

Naopak na polovinu šla dotace na zřízení dobíjecího místa pro elektromobil (ze 30 tisíc na 15 tisíc Kč) a úplně byly vyřazeny dotace na stínící techniku.

U bytových domů je největší novinkou zřízení samostatné kategorie dotací pro města a obce. Je zvláštní, že v nich jsou dotace na stejná opatření o 30-50% vyšší než pro soukromé majitele, SVJ a družstva. Obce přitom mají mnohem lepší přístup například k úvěrům.

Příklady rozdílů - v první tabulce jsou dotace pro soukromé osoby, ve druhé pro obce.

Foto: NZU
Foto: NZU

Pro bytové domy nyní existují troje podmínky:
- pro družstva a SVJ
- pro obecní majitele
- a pro ostatní fyzické a právnické osoby.

Liší se jen málo, není ale jasné, zda obce dosáhnout na vyšší dotaci pokud budou vlastni byt v domě s jinými typy majitelů.

Dotace na bytové domy pro SVJ a družstva obsahují bonus pro nízkopříjmové domácnosti, pro obce zase pro sociální byty. Platí pro starobní a invalidní důchodce, a pro domácnosti co berou příspěvek na bydlení. U těchto bytů je možné získat vyšší dotace - ovšem jen na zateplení.

Na jiná opatření, třeba fotovoltaiku nebo výměnu tepelného zdroje, už zvýhodnění pro nízkopříjmové není. Je to škoda, tam kde už zatepleno žijí také nízkopříjmoví a těm by bonus mohl pomoci zvládnout případnou investici do fotovoltaiky nebo výměny kotle. Tady je šance to ještě vylepšit.

To všechno navíc platí jen pokud nízkopříjmová je domácnost, která byt vlastní v rámci SVJ/družstva. Dotace stále nijak neřeší situaci, kdy má byt v pronájmu nízkopříjmová domácnost: zde pak majitel nemá žádnou motivaci do investice jít, leda že by následně zvedl nájem.

Což ale nechceme. Určitě by měla existovat nějaká podpora pro investice pro nízkopříjmové v nájmu, aby se obešlo známé dilema majitele a nájemníka, kdy by z investice do snižování energií nebo nových zdrojů těžil nájemník, ale majitel pro ně nemá žádnou motivaci.

Trochu nešťastné je i zpřísnění podmínek pro FVE - doposud bylo kromě dotace podle výkonu elektrárny ještě možné získat paušál 5000 Kč na připojenou domácnost. To se zvyšuje na 10 tisíc, ale jen pro byty které jsou připojeny na „systém optimalizace spotřeby energie z FV systému“.

Což drtivá většina bytů není: má to smysl jen pokud je v bytě samostatný a dálkově řiditelný bojler nebo klimatizace, případně nabíjení elektromobilu. Takže nic pro běžné domácnosti. Škoda, těch 5000 Kč na připojený byt často pomohlo přesvědčit váhající.

A obecné zlepšení: doposud nebylo možné kombinovat dotace NZÚ s jinými dotacemi z „veřejných zdrojů“. Nyní je to přesnější, a nemohou to být peníze z „Fondů EU, jiných nástrojů EU či národních veřejných prostředků“. Z toho vyplývá že je to možné kofinancovat s dotacemi obcí.

Do budoucna je pak určitě na místě, aby vláda skrze NZÚ podpořila i malé fotovoltaiky, tzv. balkonové, které mají veřejnou podporu v některých spolkových zemích Německa či ze strany municipalit. Ty také přispívají k vyššímu podílu OZE.

Podrobné podmínky najdete na webu NZÚ a platí od 1. září 2023.

Autor článku Michal Berg je spolupředsedou Strany zelených. Můžete mu napsat na michal.berg@zeleni.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz