Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Politici dlouhé roky tlačí mladé lidi na učňáky. Teď vidíme tristní výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zlínský kraj

Politici dlouhé roky podporují především učňovské školství. Populistické výroky jdou proti zájmu mladých lidí, naopak prospívají ekonomickým zájmům průmyslu a montoven.

Článek

Neznám přesně situaci jinde - byť o tom nemám žádné iluze - ale ve Zlínském kraji se za posledních 15 let tvrdě jela pouze podpora učňovského školství. Za účasti všech stran, které byly u moci. Zde je souhrn výroků, které to potvrzují Upozornění: některé z nich jsou pro rodiče mladých lidí, na které se při letošních přijímačkách nedostalo, drastické.

Začneme Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). Senátor a bývalý hejtman se despektem ke vzdělání netají dlouhodobě. Jeho výrok, že „Dnes je to samý bakalář, co neumí vzít do ruky krumpáč“, je toho důkazem.

Čunek taky tvrdil, že „máme nadbytek nezaměstnaných vysokoškoláků, kteří vystudovali obory, o něž není zájem“, a těmto fiktivním nezaměstnatelným vysokoškolákům nabízel rekvalifikace na potřebné učňovské obory.

Jaké by měly vzniknout nové obory a které by se měly omezit?

Omezit by se měly především nepotřebné a v životě neuplatnitelné obory, především ty na vysokých školách.

Co uděláte pro to, aby neodcházeli čerství vysokoškoláci z regionu například do Prahy?

Lze to jedině podporou průmyslu v regionu. Nezaměstnatelným vysokoškolákům pak nabídneme rekvalifikaci v oborech, i učňovských, o které zaměstnavatelé mají zájem.

Josef Slovák (ODS), ex-radní pro školství: „Vždyť není opravdu nutné, aby žáci měli „za každou cenu“ maturitu. Kvalitní řemeslník ji ke svému životu prostě nepotřebuje. Také by pomohlo zpřísnění vstupu na maturitní obory středních škol, což by vedlo ke zvýšení prestiže středních škol a zvýšení jejich kvality.“

Petr Navrátil (ČSSD), ex-radní pro školství „Redukce gymnaziálního studia je na místě, protože výrazně ubývá žáků na základních školách a chceme zvýšit úroveň technických škol“ - výrok z roku 2013, kdy kraj rušil gymnaziální třídy ve Zlíně.

Jan Pijáček (ODS): Malou výšku platů (v kraji) chce jeho strana ovlivnit podporou malých a středních podnikatelů a popularizací řemesla: „Tesař si dnes na trhu práce vydělá třicet tisíc za měsíc a jeho spolužačka, která vystudovala střední školu, může sedět v Tescu u pokladny.“

Margita Balaštíková (ANO): „Zakopaný pes je ve školství. Ubírá se humanitárním (sic!) směrem a my bychom měli tlačit na to, že budou podporovány řemeslné a technické obory.“

A přestože patřil k tomu lepšímu a bojoval proti tzv. cut-off score, tak i bývalý radní pro školství Petr Gazdík (STAN) uvedl „Strašák povinné maturity z matematiky už působí. Rodiče raději volí kvalitní učňovské obory“ a apeloval na rodiče, aby dobře zvážili, kam děti přihlásí.

Zkrátka, střední školství v kraji je v podstatě totálně pod vlivem požadavků průmyslu a politická reprezentace tomu šla dlouhé roky naproti.

Zároveň má Zlínský kraj téměř nejnižší mzdy u nás.

Že by to spolu nějak souviselo?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jiří Čunek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz