Hlavní obsah
Sport

Sportovní kluby se musí přizpůsobit změnám v životě rodin, jinak budou zanikat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adrià Crehuet Cano na unsplash.com

Sportování zejména na vesnicích trápí úbytek aktivních sportovců mezi dětmi i dospělými. Co musí sportovní kluby dělat pro to, aby byl sport i nadále atraktivní? Sledovat, jak se vyvíjí celá společnost.

Článek

Na www.footballclub.cz je série článků o tom, jak upadá amatérský fotbal, zejména na vesnicích. Nicméně dnes tam byl příběh z Břevnova, kde se jim naopak daří klub budovat. Je tam jedna klíčová věta: „Rodiče k nám dávají děti, protože nehrajeme o víkendu soutěže.“ K tomu pár věcí, co jsem směrem k podpoře sportu vypozoroval.

Předně, pokud chceme, aby lidé sportovali (což má mnoho pozitivních dopadů, ať už na zdraví, osobnostní rozvoj nebo na život v komunitě), musí se ten sport do jisté míry přizpůsobovat měnícímu se světu. Nelze dělat věci stejně jako před desítkami let a pak láteřit, že to nikoho nezajímá.

To platí pro děti i pro dospělé. Je potřeba vidět fakt, že mnoho rodičů chce, aby jejich děti sportovaly, ale zároveň nemá zájem je směřovat k vrcholovému sportu se všemi omezeními, které to s sebou nese. Rodiny nechtějí trávit většinu víkendů v roce na turnajích a zápasech nebo chodit čtyřikrát týdně na trénink.

Bohužel, většina sportů je ale u nás organizována právě tímto směrem, a některé, jako třeba hokej, se ani jinak provozovat nedají. Vím, že mnoho lidí přímo ze sportu to nechce vidět a trvá na tom, že právě jejich sport nelze dělat jako volnočasovou aktivitu, protože mu pak chybí kvalita.

Pokud se na to ale dívám z pohledu prospěchu společnosti, určitě dám přednost tomu, abychom z veřejných peněz podporovali to, aby více dětí děti dvakrát týdně sportovalo pro radost, než abychom vychovávali hrstku špičkových sportovců.

Dále je u mladých potřeba vnímat, že určité druhy sportu jsou pro jejich život atraktivnější než jiné. Někde na to slyší: ve vsetínském Sokole přišli gymnasti s tréninkem parkouru nebo tanečním oddílem moderního tance. Na to nalákáte i děti, co jim jinak „klasický“ sport moc neříká.

Do stejné kategorie patří i schopnost identifikace se se sportovními hvězdami a napojení na (sub)kulturu. Pro mladé je atraktivnější show MMA, na muziku a módu napojený basket nebo skateboard/snowboard/MTB, než dejme tomu „asketická“ klasická silniční cyklistika.

U dospělých, a nejde jen o ten víkendový fotbal na vesnicích, platí nutnost sledovat sociologické změny ve společnosti taky. Chlapi si furt rádi zahrají fotbal, ale nejsou ochotni mu věnovat polovinu víkendů v roce v okresních soutěžích, z nichž ještě polovina je v hnusném počasí.

Budoucnost v tomto směru mají turnaje a jednorázové akce. V jedné vesnici nedaleko mají v létě noční turnaj, na Vsetíně se každé léto hraje volejbalový Slivovicový turnaj, a na podobné akce se skoro není možné pro velký zájem sportovců dostat.

Lidé si taky více váží času stráveného s rodinou. Proto mě zaujaly některé nápady sportování dětí i dospělých dohromady, jako je třeba společný florbal dětí a rodičů kladenských Kanonýrů. Kde k tomu ještě chytře dodali fyzioterapii, protože koho dneska nebolí záda?

Vidím velký zájem i o neformální sportování, kde je taky dobré brát ohledy na to, že lidi mají volnost přijít/nepřijít. Na Huslenkách se každý pátek a neděli odpoledne u místního bufetu hraje volejbal a tam je zájem furt, muži i ženy.

Co ještě funguje? Podpora pick-up sportování, tedy v určený čas se na místě sejdou lidi a kdo přijde, tak hraje. Hlavně u větších sportů je komplikované se zorganizovat, takhle se mohou zapojit jedinci, kteří třeba ve městě nikoho neznají. Když u nás nový zimák Kapka resort začal provozovat tímto způsobem rybníkářský hokej, vytáhl jsem brusle po mnoha letech, protože jinak jsem neměl příležitost si zahrát.

Ve sportech jednotlivců, jako je tenis nebo badminton, funguje skvělý projekt Huraliga.cz, který právě propojování mezi neznámými amatérskými sportovci zajišťuje.


Pak je samozřejmě mnoho dalších otázek ohledně dostupnosti sportovišť, nastavení financování sportu, ocenění dobrovolníků nebo celá oblast individuálních sportů, které provozují statisíce lidí (běhání, kolo, fitness), ale do diskuse o podpoře/rozvoji sportu se málokdy dostanou, protože fungují tak nějak mimo oficiální sportovní struktury.

Co podle vás sportování (ať už dětí, mládeže nebo dospělých) podporuje, nebo mu naopak brání?

Autor článku Michal Berg je spolupředsedou Strany zelených. Můžete mu napsat na michal.berg@zeleni.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz