Hlavní obsah
Názory a úvahy

Boj proti migraci v Orbánově stylu: Je za propuštěním 800 pašeráků snaha vydírat EU?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PLNU

Viktor Orbán pomohl za poslední měsíce až 20 tisícům migrantů! Zní to divně, co? Pomohl jim tím, že v květnu propustil z vězení cca 800 převaděčů převážně z Rumunska, Ukrajiny a Srbska.

Článek

Tento krok je považován za hlavní důvod nárůstu migrace z Maďarska na Slovensko. Za poslední měsíce přešlo na jih Slovenska z Maďarska až 20 tisíc migrantů, převážně původem z válčící Sýrie. To ovlivnilo nejen situaci přímo v místě - starostové obcí na jihu Slovenska na takové množství příchozích nejsou samozřejmě připraveni. Logicky to ale následně ovlivňuje i celou slovenskou politiku. Vedení policie se snaží situaci pomáhat řešit a nejvíce zatíženým okresům odlehčit, ale ve vypjaté předvolební situaci se eskalace situace hodí skoro všem - uprchlickou kartou šermují politici od Fica po Sulíka.

Každého musí napadnout, jak je možné, že Maďarskem lidé na útěku prochází, když mělo být tou pevností, která stráží balkánskou migrační cestu? Navíc to přináší problémy zejména maďarské menšině na jižním Slovensku, zejména její starostové musí řešit dopady nárůstu migrace. Že by Orbán takto zatápěl svým krajanům zpoza hranice?

Ve skutečnosti Orbán používá migranty jako bezohlednou vydírací taktiku, která si nic nedělá ani z mezinárodních pravidel, ani z osudů jednotlivých lidí. Podobně jako běloruský prezident Lukašenka, který přesouvá migranty na hranici s Polskem, se Orbán rozhodl zneužít migranty pro vydírání EU.

Stále totiž trvá spor mezi evropskými institucemi a maďarskou vládu o zadržení části evropských peněz z důvodu nedodržování pravidel právního státu EU, masivní korupce, omezování svobody tisku a dalších důvodů. Orbán navíc požaduje evropské peníze i přímo na „ochranu hranic“ - zde tvrdí, že mu Evropa „dluží“ miliardy forintů za „služby“, které pro její ochranu udělal.

Podle některých informací je Orbán ochoten propustit i další ze zhruba 2000 lidí, které vězní za pašování migrantů, jako akt stupňování tlaku na EU a okolní země. Je jasné, že uprchlíci míří zejména do Rakouska nebo Německa, ale i po cestě dokáží například na Slovensku zdejší politické vody zásadně rozbouřit.

Právě pomoc Orbánovým spojencům a extremistickým stranám na Slovensku, Německu nebo v Rakousku je zřejmě dalším důvodem průchodnosti hranic. Ve vyhrocené volební kampani se populistům a extremistům vždy hodí přesměrovat pozornost na migraci, jak vidíme nyní na Slovensku.

Tento krok Orbána navíc dokonale zaskočil dezinformační scénu: ta je sice zásadně proti migraci, pro tvrdší zásahy proti pašerákům, ale zároveň pro Orbána, takže obvyklé dezinformační kanály zatím neví, jak se k tomu všemu postavit.

Celá situace je jen dalším potvrzením několika důležitých faktů: například toho, že Viktor Orbán už mnoho let není „normálním konzervativcem“, jak ještě nedávno tvrdil Alexandr Vondra, zvažovaný lídr ODS do eurovoleb, ale nebezpečím pro Evropu.

Stejně tak, že portfolio „dodržování právního státu“ v Evropské komisi, které je v současné české diskusi znevažováno, protože to není „silné portfolio“, je naopak pro ochranu před populisty a extrémisty velmi důležité. Evropská komise, představitelé mnoha členských států a také Evropská lidová strana EPP, která nad Orbánem roky držela ochranou ruku, teď sklízí hořké plody za to, že nebyli vůči Maďarsku při vyžadování plnění pravidel EU mnohem tvrdší.

A nakonec, Orbán a jeho lidé i po sto letech drží při životě názory na revizi Trianonské smlouvy - tedy uspořádání Evropy po první světové válce. Což v konečném důsledku znamená nároky na území jeho sousedů. I tady je možné vysledovat důvody proruského postoje Maďarska ve válce na Ukrajině, protože i část Ukrajiny byla před Trianonem uherská…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz