Hlavní obsah

Vlastní solární elektrárna i když nemáte vhodnou střechu? Inovace z Litvy, která mění svět energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.saulesbendruomene.lt

Zatímco u nás komunitní energetika stále čeká na potřebné zákony, v Litvě si lidé mohou koupit podíl v solárním parku podobně jako na Hithitu.

Článek

V Litvě funguje web https://saulesbendruomene.lt, což je vlastně je crowdfunding pro solární parky. Takový Hithit pro fotovoltaiku. Kdy se vám hodí? Když nemůžete mít solární panely na své střeše, koupíte si podíl ve výši vaši roční spotřeby v solárním parku. Získáte i státní podporu stejně jako kdybyste jej měli na vlastní střeše.

U nás to nelze, není zákon, jeho přijetí se stále oddaluje a vůbec není jasné, že ani když bude, tak tohle umožní.

Komunitní na tom je to, že opravdu si kupujete jen tolik, kolik spotřebujete energie, není to investice. Dostanete chytrý elektroměr a díky němu pak operátor sítě porovná vaši spotřebu s vyrobeným podílem energie FV elektrárny, a to vám započítá. Případný zbytek doplatíte.

Pro průměrnou domácnost může stát podíl cca 2300 eur, se státní podporou je to 1700 eur, tedy cca 40 tisíc Kč. Web udává návratnosti bez dotace 5-7 let, s dotací 3-5 let. Je to kratší než u střešních FVE, protože investiční náklady u velkých solárních parků jsou na jednotku výkonu nižší.

Již takto bylo zainvestováno 5 FV elektráren o celkovém výkonu 2700 kW, to může být 1000 až 1500 domácností. Aktuálně je v nabídce velký park o výkonu skoro 3000 kW, což celkový počet zdvojnásobí.

Mimo jiné to ukazuje, jak je omezení členů jedné energetické komunity na 1000, které prosazuje ministr Jozef Síkela, krátkozraké. Solární park o výkonu 3000 kW může mít bez problémů 1500 podílníků a tedy členů komunity.

Jsou tam samozřejmě i nějaká negativa - účastnit se může jen majitel nemovitosti, nikoli nájemník, nebo že pokud váš podíl elektrárny vyrobí více než spotřebujete, tak se to převádí do dalšího roku jen jednou, pak už ne.

Přijde mi to vhodnější řešení také proto, že oproti omílanému „dám si panely na chatu a budu spotřebovávat doma“ je tohle nákladově mnohem efektivnější, jednodušší a přístupnější více lidem. Chaty samozřejmě ať jdou taky, ale tohle má větší potenciál. No a samozřejmě by legislativa měla umožňovat i to, aby to bylo možné u jiných typů energie, hlavně větru, případně biomasy.

Za mě je to skvělá inovace, která formou energetické komunity zpřístupní levnější energii dalším skupinám domácnosti, kteří na ni zatím z různých důvodů nedosáhnou. Doporučuju si web https://saulesbendruomene.lt za pomoci překladače projít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz