Hlavní obsah
Názory a úvahy

Získá školní stávka podporu veřejnosti, když o ni odbory komunikují s pravopisnými chybami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Taylor Flowe on Unsplash

Aby stávka byla úspěšná, musí získat podporu veřejnosti. V tom se školským odborům zatím nedaří úplně tak, jak by bylo potřeba.

Článek

Ve věci stávky ve školách bych si přál tři věci:

1) Aby předseda školských odborů pan Dobšík a další lidé, kteří stávku organizují, vyjadřovali více empatie s rodiči, a vůbec aby stávku lépe komunikovali. Poslouchal jsem s ním rozhovor v rádiu a jako první věc mě napadla, že pokud se snaží získat podporu rodičů malých dětí, tak by od něj mělo určitě zaznít pochopení a empatie, že ano, stávkou přiděláváme mnoha rodičům problémy a ujištění, že si toho jsou vědomi, ale že dělají opravdu všechno v zájmu jejich dětí. Tuto empatii jsem tam neslyšel.

Vedle toho navíc poskytoval nejasné informace, zda budou mít rodiče nárok na ošetřovné, nebo ne. Podobně, z mého pohledu nedostatečné, a dokonce s pravopisnými chybami, jsou prezentovány informace na webu odborového svazu. Tohle je velká škoda.

Foto: Michal Berg

Screenshot z webu školských odborů.

2) Přesto bych si ale přál, aby zejména rodiče dětí posuzovali stávku a její požadavky dle jejího reálného obsahu a přenesli se přes tyto komunikační nedostatky, nebo přes nesympatie k odborům, učitelským organizacím jako Učitelská platforma nebo třeba jednotlivým lidem, kteří je reprezentují. Myslím si, že se dá najít dostatek informací o tom, jaké konkrétní důvody ke stávce vedou a co hrozí, pokud se naplní záměry současné vlády - a to nejen ve věci kvality výuky, ale třeba podmínek pro nepedagogické pracovníky jako kuchařky či asistenty.

3) A pokud jsme u té kvality výuky, tak si přeju, aby si lidé přečetli níže sdílený text o tom, co záměr vlády omezit počet proplacených hodin naprosto konkrétně znamená na jednom konkrétním gymnáziu. V podstatě každý si dokáže na základě toho představit, jak tyto škrty dopadnou na výuku, protože každý z nás má asi představu, jak se může učit v hodinách se 30 studenty a jak s polovinou.

A samozřejmě, omezování počtu odučených hodin není jediný požadavek stávky, ale za mě je i tohle dost pádný důvod proti vládě důrazně protestovat. K lepší budoucnosti se fakt nejde proškrtat.

Foto: Michal Berg

Celý text je z facebooku, najdete jej v tomto článku na blogu Aktuálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz