Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dezinformace rychle a levně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Horák - Stable Diffusion

Internet přinesl mnoho způsobů, jak šířit dezinformační obsah. V tomto článku popíšu, jak jsme se od starých médii posunuli a jak jednoduché vlastně je takové šíření dezinformací.

Článek

S rozmachem internetu přišli nové příležitosti pro sdílení informací. Informaci je nyní možné velmi rychle rozšířit mezi velké množství lidí a kromě zpravodajských serverů se šíří i prostřednictvím sociálních sítí.

Kromě pozitiva, kterým je snadné a rychlé sdílení informací nám však internet přináší i velkou nevýhodu, kterou je snadné a rychlé sdílení dezinformací. V tomto článku se budu věnovat pouze tomuto fenoménu, i když těch negativních jevů existuje samozřejmě mnohem víc.

Šíření informací rychle a levně

V minulosti nebylo tak snadné šířit svoje názory. Pokud jste si vyloženě nechtěli založit vlastní noviny, rádio nebo televizní stanici, a utratit tak mnoho peněz, mohli jste si maximálně stoupnout na náměstí a tam hlásat svoji pravdu.

Zpravodajský server za 10 minut

Nyní si téměř každý může založit svůj zpravodajský server. Stačí si zaplatit doménu, hosting a tam nahrát nějaké hotové řešení pro publikování, třeba Wordpress. Dokonce ani nemusíte být nějak technicky zdatní. U některých hostingů to uděláte na pár kliknutí.

Sociální sítě

Na sociálních sítích je to ještě jednodušší a profil si založíte zdarma. Pro účely dezinformací si kdokoliv může založit celou síť profilů, které se navzájem sdílejí a sledují, aby si rozšířili dosah. Celé to potom zvládne obsluhovat třeba i jediný člověk.

Generativní umělá inteligence

Pro další zjednodušení pomůže i umělá inteligence. Třeba ChatGPT za vás dokáže napsat článek podle vašeho zadání a pomocí generátoru obrázků, jakým je třeba Midjourney si zase můžete vygenerovat titulní obrázek.

Zaplacená návštěvnost

Pokud máte malou návštěvnost, je relativně levné si zaplatit některou reklamní službu třeba na samotné sociální síti, aby se vám patřičně zvýšila návštěvnost, a tím i dosah.

Kombinací všech těchto možností je tvorba článku, jeho publikace, sdílení na sociální síti a rychlé rozšíření najednou otázka několika málo minut.

(Dez)informační válka

Když je ale takto snadné šíření informací, tak je samozřejmě stejně snadné i šíření dezinformací. Jistě existuje mnoho důvodů pro psaní dezinformací od prosté potřeby být zajímavý až po finanční prospěch. Poslední dobou se však dezinformace čím dál častěji používají jako „zbraň“.

Proti dezinformacím se špatně bojuje hlavně v zemích, kde je velká svoboda slova a naopak velice dobře v totalitních režimech. Není proto divu, že právě demokratické země jsou snadným cílem různých dezinformačních kampaní.

Až tedy příště uvidíte na Facebooku příspěvek o tom, že Ukrajinci jsou nacisti, anebo že okrádají důchodce, tak si nejdřív vzpomeňte na to, jak snadné je takové příspěvky tvořit a že to nemusí být pravda, i když vám to přesdílela vaše babička.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz