Hlavní obsah
Názory a úvahy

Svoboda slova má své hranice aneb lež není názor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Horák - Stable Diffusion

Žijeme v době, kdy se velmi rychle mohou šířit informace, ale bohužel i dezinformace. Právo na vlastní názor však není to stejné jako právo vědomě šířit lež.

Článek

Žijeme v zemi, kde dlouhou dobu fungovala cenzura a vlastní názor vám mohl způsobit nepříjemné potíže. Není tedy divu, že jsme na otázku svobody slova náležitě citliví. Toho však zřejmě využívají i různí dezinformátoři, kteří se velice rádi staví do role oběti, když už překročí pomyslnou hranici.

Lhaní

Samotné lhaní není nelegální a bylo by i absurdní, kdyby tomu tak bylo. Jisté druhy lží jsou celkem potřebné pro naši společnost a bez lhaní bychom asi zažívali něco podobného, jako jsme mohli vidět třeba ve filmu Lhář, lhář.

Lži z hlediska nebezpečnosti bych rozdělil na 3 druhy:

  1. Nevinné lži - když pochválím dítěti obrázek, že je moc hezký
  2. Nemorální lži - Třeba když budu přísahat na život svých dětí, že nikdy nezasáhnu do práce Mafry a pak to udělám... mrk, mrk
  3. Nezákonné lži - Sem patří třeba lež o tom, že nějaký gang unáší děti. To může vést k veřejnému lynči nevinných.

Lež není názor

Poslední dobou vnímám velké množství nejen dezinformátorů, ale i jejich příznivců, kteří se s oblibou odvolávají na svobodu slova a právo na názor. Je až zarážející, jak obtížné je některým lidem vysvětlit, že i svoboda slova má své hranice. Nebo že soukromé subjekty si mohou stanovit svá vlastní pravidla nad rámec zákona.

Je hrozná cenzura… no není

Opravdu by mě zajímalo, co se děje v mysli mnoha lidí, kteří hlavně v komentářích bědují nad cenzurou, která u nás je, a přitom je diskuze z poloviny plná různých polopravd, dezinformací a někdy vyloženě lží. Pokud je toto cenzura, tak potom nevím, jak by si představovali necenzurovaný obsah.

Nejvtipnější jsou potom situace, kdy lidé bojující proti cenzuře potom mažou komentáře uživatelů, kteří mají jiné názory.

Za svá slova máte odpovědnost

Pokud vaše lež spadá do kategorie nezákonných lží, musíte počítat s tím že za to můžete nést následky. Informace nejsou neškodné a za informace, které vypouštíte ven máte zodpovědnost. Když vámi vypuštěná informace není pravdivá a způsobí škodu, jste za tu škodu zodpovědní. Veřejné lhaní zkrátka nespadá do práva na vlastní názor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz