Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nosí dítě ze školy špatné známky? Netrestejte, pomáhejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stable Diffusion

Pokud dítě nosí špatné známky, je lepší mu s učením pomoci. Tresty totiž navzdory přesvědčení mnoha rodičů nefungují a situaci můžou i zhoršit.

Článek

Nedávno začal nový školní rok, a to přímo nabádá si trochu rozebrat „velké“ téma, kterým jsou špatné známky. Skoro každý někdy přinesl domů špatnou známku. Pamatuji si ze školy na několik spolužáků, kteří se vyloženě báli jít domů se špatnou známkou s tím že, je táta/máma „zabije“.

Dítě není stroj na dobré známky a od rodičů by mělo očekávat spíš pomoc a ne trest. Někdy výrazně pomůže už jen naučit dítě, jak se učit.

Pevné základy

Hlavně u dětí na základní škole je velmi důležité pomáhat jim s učením. Látka na sebe postupně navazuje a čím horší jsou základní znalosti, tím hůř se člověk učí navazující látku. Velmi obtížně bude dítě řešit rovnice s neznámou ve zlomku, pokud neumí pracovat se samotnými zlomky.

Při nástupu na střední školu může být potom výrazný rozdíl mezi dětmi, které přichází s dobrými a horšími základy. Dítě, které má už kvalitní základy, se může soustředit pouze na novou látku, zatímco dítě s horšími základy bude bojovat i se starou látkou a o to obtížnější pro něj bude látka nová.

Motivace

Co si pamatuji z dětství, tak jedna z nejhorších věcí, co jsem slyšel, když jsem dostal špatnou známku byla „běž se učit“. To pro mě znamenalo jen pár hodin prázdného koukání do učebnic a do sešitů, které mi nic nepřinesly.

Problém totiž nemusí být v tom, že se dítě nechce učit, ale prostě v tom, že danou látku nechápe a potřebuje ji vysvětlit. Jenže když mu nikdo nepomůže a dosahuje neustálých neúspěchů, tak se může dostat do stavu jakési bezradnosti a tím ztratí motivaci.

Pochvala za snahu

Dítě by mělo být pochválené za snahu (samozřejmě pokud se snažilo), i když dostalo horší známku. Pokud totiž chválíme za snahu, tak tím dáváme pozitivní zpětnou vazbu a člověk bude mít větší motivaci plnit náročnější úkoly.

Tresty versus pomoc

Představte si, že jste dítě a máte problém s nějakou látkou. Dostanete čtyřku a doma vás čeká od rodičů: „Jak to že máš čtyřku? Běž se učit. To si opravíš!“… „Máš zaracha“. V tom horším případě přijde i výprask.

A teď stejná situace, ale od rodičů pouze uslyšíte: „To mě mrzí, tak já se na to s tebou podívám a řekneš mi čemu nerozumíš/co ti nejde, ať si to můžeš opravit.“

Že to najednou zní jinak. Najednou to není trest, ale dostávám pomocnou ruku. Nejsem pod tlakem, že si to musím opravit, ale dostávám příležitost si to opravit.

Tresty za špatné známky jsou zkrátka nesmysl a pokud přijde trest i když se dítě snažilo, tak to v něm může zadusit i ty poslední zbytky motivace, které mělo. Nakonec bych rád dodal, že ještě nikdo na světě do dítěte nevykřičel a nevtloukl lepší znalosti.

Anketa

Trestáte svoje děti za špatné známky
Ano
11,8 %
Občas/Jen za vysvědčení
17,6 %
Ne
70,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám