Hlavní obsah

Investice do malebného venkova má smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Kučera

Zubrnice

Ústecký kraj loni již potřetí v řadě zaznamenal úbytek obyvatel. Je to obrovská škoda, protože náš kraj má co nabídnout.

Článek

Proto jsem velmi rád, že se v poslední době povedlo schválit několik programů, které pomohou s investicemi v oblastech, které usnadní každodenní život na venkově, a pomůžou tak zvrátit trend stěhování do velkých měst.

Kdo by neuvítal opravené školky, kulturní dům, knihovnu, chodníky či ordinaci svého lékaře? Na to mohly obce do 3 tisíc obyvatel žádat o dotaci z Programu obnovy venkova 2024 během dubna od Ústeckého kraje. Věřím, že si celkové podpory ve výši 45 milionů ve svých obcích všimnete a bude se vám žít o něco lépe.

Také jsem rád, že se aktivně snažíme bránit uzavírání malých prodejen na venkově. Kdo by se taky chtěl vláčet do města pro každou maličkost? Zastupitelstvo Ústeckého kraje proto nově schválilo program na podporu venkovských prodejen s poetickým názvem Obchůdek 21+. Těší mě, že se 4 miliony korun použijí na náklady spojené s provozem malých prodejen jako např. mzdy prodavačů a prodavaček, nájem za prostor nebo poplatků za platební terminál.

Náš malebný venkov si zaslouží pozornost. Věřím, že přesně v takových krocích spočívá ta správná cesta ke spokojeným starousedlíkům i nově přistěhovaným.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz