Hlavní obsah
Cestování

Jak jsme si málem splnili americký sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/road-middle-desert-with-magnificent-mountains-california_12045493.htm

Představte si, že si koupíte zájezd do Kalifornie, pošlete balík peněz, začnete zařizovat potřebné dokumenty, někteří se kvůli tomu nechají i naočkovat a ani za nic by vás nenapadlo, že jste byli od začátku součástí promyšleného Ponziho schématu.

Článek

Doba covidová už je z největší části za námi, cestování po ČR už je stereotyp a člověk chce po delší době zažít trochu větší dobrodružství. Narazí tak na cestovku, která poskytuje výlety do U.S.A., na Jamajku, do Mexika, Zanzibaru a dalších lepších destinací. Po prozkoumání recenzí zjistíte, že spousty reálných lidí si dovolené chválí, vkládají pozitivní recenze, fotografie, a tak nabydete dojmu, že se není čeho bát. Oslovíte paní zprostředkovatelku s nabídkou, která vám sdělí, že dá na vás kontakt další paní provozující danou CK Czechmaican. Ta se vám poté ozve a po komunikaci pošle patřičné podklady s razítky, podpisy apod. Vy obratem pošlete nemalou částku a začínáte se těšit. Mimo jiné vás čekají věci jako vyřizování pasu, Esty, pojištění a některé i očkování proti covidu, jelikož U.S.A. je jedna z mála zemí, která jej stále vyžaduje.

Cca měsíc a půl před odletem, kdy máte vyřízené veškeré dokumenty, cestovní pojištění apod. dorazí e-mail s oznámením, že je společnost v úpadku a není schopna nadále dostát svým závazkům ať už jsou v jakékoliv fázi. Prvotní údiv doplňuje bezprostřední smršť příspěvků ve skupinách, kde se zájezdy inzerovaly. Postupným shlukováním věřitelů zjistíte, že podvedených je opravdu mnoho, z jednotek se stávají desítky a z desítek stovky. Myslíte si, že váš případ je extrém, ale zjišťujete, že jsou na tom lidé daleko hůř. Například dle výpovědí lidí, kteří jsou stále na dovolené na Jamajce, v Mexiku apod. a musí se na své náklady, které si musí sehnat bůhvíkde, dostat domů, jelikož provozovatelka zmizela neznámo kam a jediné, co za sebou zanechala, je vyjádření o úpadku.

Motivace jet na dovolenou byly různé, od dovolené s dětmi až po svatební cesty, které jsou nyní utopie. Někteří se dokonce svěřili, že peníze na dovolenou pocházely z jejich dlouhodobých úspor, kterým předcházelo důsledné odříkání. Po jednom dni společné komunikace zjistíte, že se celková výše finančních ztrát vyšplhala až přes 10 miliónů korun, které byly postupně zasílány na různé účty ať už majitelky CK anebo jejich rodinných příslušníků.

Promyšlené jednání?

Jak je možné, že tomuto podvodu naletělo takové množství lidí? To nebyly podezíravé aspekty, které tuto skutečnost odhalily? Ano, byly, ale smysl vám začnou dávat většinou až poté, co to všechno praskne. Prostě dokonalé Ponziho schéma. V inzerátech tvrzení, že zbývají poslední dvě místa ve skupince 8 osob, ale přitom pro naše známé byly ještě další dvě místa. Následoval dotaz, zdali ještě neznáme někoho dalšího, kdo by se chtěl dovolené zúčastnit s argumenty, že lidé zájezdy ze zdravotních důvodů ruší. Natož bylo našim známým, kteří zaplatili pouze zálohu ve výši 50 % nabídnuta sleva v množství několika tisíc, pokud dovolenou doplatí okamžitě celou – vlivem posilující koruny vůči dolaru. Navíc ještě den před oznámením úpadku byly dle výpovědí určitých poškozených zájezdy nabízeny a inkasovány finanční prostředky nesměle dále, jako by se nic nedělo.

Až teď vám na základě těchto skutečností dojde, že to vše byl jen pokus o shromáždění co nejvíce finančních prostředků, které měly zakrýt předešlé situace a získat tak čas před odhalením podvodu. Vůbec nedělalo majitelce CK problém někomu potvrdit, že se má nechat naočkovat i když předem věděla, že zájemci vlastně nikam nepojedou. Ze znaleckých posudků letenek a dalších dokumentů bylo zjištěno, že se jedná o padělky, což podpořilo zjištění, kdy po ověření u konkrétních leteckých společností nebyly evidovány jména nikoho z nás. Tato skutečnost akorát nasvědčuje touze získat další finanční prostředky pro umlčení podezíravých účastníků.

Závěrem

Bohužel, jak se říká, každý strůjcem svého štěstí a v této situaci to neplatí jinak. Nicméně je třeba poukázat na možné nekalé praktiky některých „lidí“ tak, aby se co nejvíce vryly do paměti všem ostatním a při podobných situacích raději několikrát ověřovali původ nabízených služeb. Nejhorší na tom všem totiž není ono bezdůvodné obohacení samo o sobě, ale princip, na kterém bylo založeno. Nechat spousty lidí vyřizovat potřebné dokumenty a nechat je s klidem podstupovat situace jako očkování a hlavně, nechat je celou dobu v naivitě, že zažijí (byť i s vlastními dětmi) nezapomenutelné životní okamžiky. Ačkoli většina z nás poškozených je smířená s tím, že své finance nejspíše již zpět nedostane, doufám, že se podaří udělat maximum pro to, aby bylo těmto praktikám do budoucna zamezeno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám