Hlavní obsah
Zdraví

Zhubněte efektivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-fresh-fruits-vegetables-with-different-medicine-wooden-spoon_17344952.htm

Mnoho lidí si každoročně klade stejnou otázku – jak zhubnout? Jak spálit přebytečný tuk a hodit se na léto do formy? Internet je plný všemožných návodů, které si protiřečí, ale většinou mají jedno společné - vytáhnout z vás co nejvíce financí.

Článek

Fitness centra se plní lidmi, kteří jsou v domnění, že když si koupí spalovač z reklamy na internetu a denně stráví 2 hodiny na běžícím pásu, tak jim to zaručí velkolepé výsledky. Opak je však pravdou.

Kardio jako svatý grál hubnutí?

Je kardio opravdu ta správná cesta, jak zhubnout? Samotné kardio se totiž dá rozdělit na dva druhy – LISSHIIT. LISS kardio spočívá v aktivitách jako běh, plynulá jízda na rotopedu aj. kde se snažíme si udržet stejnou tepovou frekvenci v intervalu např. 60 minut. Naopak HIIT kardio se vyznačuje byť i stejnými aktivitami, ale formou střídání tepových frekvencí v intervalu cca 20 minut.

Jak potom HIIT kardio vypadá v praxi? Jednoduše. Například 30 sekund běžíte sprintem a 60 sekund klusem. Jaké jsou však rozdíly ve výsledcích? V případě LISS kardia si tělo vlivem stejné tepové frekvence postupně zvykne a začne tak pálit méně a méně kalorií a ztrácí tím na efektivitě. V případě HIIT se vám vlivem vyššího fyzického stresu zrychlí váš metabolismus, klesnou chutě na sladké, podpoří váš bazální metabolismus a nepodstatně ušetří váš čas. Nutno ale říct, že žádný typ kardia se nevyrovná kvalitnímu silovému tréninku, který podporuje růst svalové hmoty. Díky tomu máte krásně vytvarované tělo, které pak spálí daleko více kalorií, jelikož svaly obecně spotřebovávají daleko více energie, než tukové buňky, a to i v klidovém režimu.

Testosteron vs. estrogen

Spousty žen se však silových tréninků bojí, jelikož si z fotek kulturistů vsugerovaly, že zapříčiní extrémní nárůst svalové hmoty, která pak naopak jejich postavu vizuálně zničí. Dovolte mi to obecně vysvětlit.

To, co hlavně napomáhá budování svalové hmoty, je hormon zvaný testosteron. Bohužel (anebo bohudík) je v ženském těle oproti mužskému zastoupen minimálně. Naopak ženy oproti mužům dominují estrogenem, což je hormon, který svým množstvím v ženském těle zapříčiňuje spíše majoritnější ukládání tuků, z čehož vyplývá hned několik logických faktů.

  • To, že jsou muži od přírody silnější, je důsledek většího množství testosteronu v mužském těle.
  • To, že mají ženy větší problémy při redukci váhy, je důsledek většího množství estrogenu v ženském těle.

Díky estrogenu, který mj. podporuje plodnost, jsou ženy více emotivní a dokáži na svět přivádět potomky. To je taky důvod, proč ženy v těhotenství značně přibírají na váze. To, že vidíte kulturistky, které se svým vzhledem podobají spíše mužskému pohlaví, je většinou zásluha uměle dodávaného testosteronu ve formě dopingových látek. Zjednodušeně řečeno - pokud nebudete s vaším tělem touto formou experimentovat, nemáte se čeho obávat.

Spalovače vs. vitamíny

Marketing je mocná věc a v případě touhy za vysněnou postavou to platí dvojnásob. Proč jsou vitamíny oproti spalovačům tolik opomíjené? Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď - moc se na nich nevydělá. Vitamíny a minerály si můžete opatřit v každé lékárně a neutratíte za ně tolik, jako za spalovače. Spalovače totiž fungují na bázi stimulantů (nakopávačů) a diuretik (odvodňovačů), kdy z vás akorát tak vytáhnou vodu a vám se může mylně zdát, že jste ztratili nějaké to procento tuku. Osobně bych místo toho pro účel povzbuzení zvolil raději extrakt zeleného čaje, zázvorový čaj anebo klasickou kávu. Všeho však s mírou. Ale teď už k samotným vitamínům a minerálům.

Pokud čtete tyto řádky, pravděpodobně to znamená, že vám vaše tělo a zdraví není lhostejné. Gratuluji. Vitamínů a minerálů máme na trhu spousty. Já se vám však pokusím nastínit užitečné principy těch, které pokládám za důležité.

Rozdělení vitamínů je většinou každému známé

  • rozpustné v tucích (Riboflavin, A, D, E, K)
  • rozpustné ve vodě (některé B a C).

VITAMÍN B (B-Complex forte)

B1 (thiamin) - podporuje metabolismus sacharidů (hlavně glykogenu); udržuje funkci nervového systému

B2 (riboflavin) - podporuje celkový metabolismus a správnou funkci očí

B3 (niacin) - podporuje prokrvení svalů; uvolňuje energii ze sacharidů; snižuje hladinu špatného LDL a VLDL cholesterolu; snižuje vysoký krevní tlak

B5 (kyselina pantothenová) - metabolismus (spalování) tuků a sacharidů; zabraňuje ukládání LDL cholesterolu; podporuje regeneraci kůže

B6 (pyridoxin) - výrazně podporuje metabolismus bílkovin (aminokyselin) a metabolismus cholesterolu

B7 (biotin) - podporuje metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků, potréninkovou regeneraci; snížení svalové bolesti

VITAMÍN C (kyselina askrobová) - antioxidant; syntéza kolagenu; podporuje regeneraci a ATP energii

VÁPNÍK – podporuje růst a udržování kostí v těle; podporuje činnost nervů a svalů; zmírňuje trávící problémy

HOŘČÍK – podporuje metabolismus cukrů; rozšiřuje tepny a uvolňuje svaly

ZINEK – dle mého názoru jeden z nejzanedbávanějších minerálů. Zinek pozitivně ovlivňuje inzulínovou reakci. Dá se říct, že Zinek je regulátor cukrů vpouštěných do krve. Jeho činností se pomaleji vpouští cukry do krve a tím má tělo možnost cukry lépe postupně spotřebovat. V opačném případě, kdy je cukr rychle vyplaven do krve, si jej tělo uloží ve formě podkožního tuku.

OMEGA 3 - ovlivňují hormon serotonin (nálada); zrychlují metabolismus; zlepšují citlivost na inzulín; snižují hladinu krevního tuku (tryglyceridu) a špatného LDL cholesterolu

CHLORELLA – směs vitamínů a minerálů; působí jako antioxidant; výrazně podporuje trávení, imunitu a metabolismus cukrů.

Závěr

Tento článek slouží hlavně jako uvědomění si faktu, že je zbytečné v rámci doplňků utrácet kvanta financí za neúčinné spalovače a raději místo toho sáhnout po tom, co má s největší pravděpodobností většina z vás doma a co opravdu funguje.

Mnoho lidí dá jistě za pravdu, že v době našich předků, kdy neexistovaly žádné marketingové spalovače, ale pouze vitamíny ze stravy jako ovoce, zelenina apod. byla míra obezity daleko nižší, než je tomu teď. Nutno ale podotknout, že je to vše zapříčiněno hlavně nedostatkem pohybu v dnešní době, jelikož je svět a život prostě pohodlnější. Vlastníme auta a nemusíme tak chodit pěšky, jídlo si můžeme s klidem objednat až pod nos, aniž bychom si kvalitní suroviny museli vypěstovat sami a vyvinout tak patřičné úsilí. Tato fakta stojí určitě za zamyšlení a mohou mnohé inspirovat k vystoupení z vlastní zóny komfortu a uvědomění si, že kvalitní výsledky někdy vyžadují tvrdou dřinu.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám