Hlavní obsah
Jídlo a pití

Soju: Zelená lahvička, která dobyla Koreu (a míří dál)

Když se řekne „Korea“, většině z nás se vybaví K-pop, kimči nebo seriál Hra na oliheň. Málokdo si ale hned vzpomene na tekutý symbol korejské kultury – soju.

Článek

Když se řekne „Korea“, většině z nás se vybaví K-pop, kimči nebo seriál Hra na oliheň. Málokdo si ale hned vzpomene na tekutý symbol korejské kultury – soju. Přesto právě tahle nenápadná zelená lahvička patří mezi nejprodávanější lihoviny světa. Co je soju zač, proč ho Korejci milují a proč si začíná získávat oblibu i v Evropě?

Co je soju?

Soju je tradiční korejský alkoholický nápoj, nejčastěji čirý destilát z rýže, sladkých brambor nebo ječmene. Má jemnou chuť, která připomíná něco mezi vodkou a saké, ale s nižším obsahem alkoholu – většinou se pohybuje kolem 12–20 %.

Ačkoli původně vznikl jako rýžový destilát už ve 13. století, během války v 60. letech bylo používání rýže v alkoholu dočasně zakázáno. Výrobci se přizpůsobili a začali používat jiné škroby, jako brambory či tapioku. I dnes najdete na trhu různé varianty, včetně moderních příchutí jako broskev, zelené jablko nebo hroznové víno.

Kultura pití soju

Soju není jen nápoj – je to sociální rituál. V Koreji se tradičně pije při jídle, a to ve skupině. Existují nepsaná pravidla, jak se má pít: mladší obvykle nalévají starším, sklenka se drží oběma rukama a když vám někdo nalije, otočíte se lehce stranou a napijete se s úctou. Pít soju sám? V Koreji by to působilo podivně, protože jeho hlavním cílem je spojovat lidi.

Proč je soju tak populární?

1. Dostupnost

Soju je levný – v Koreji stojí kolem 1–2 dolarů za láhev, takže je snadno dostupný pro každého.

2. Nízký obsah alkoholu

Je silnější než pivo, ale slabší než vodka, což z něj dělá ideální kompromis pro společenské popíjení.

3. Univerzálnost

Dá se pít čistý, míchat do koktejlů, a skvěle ladí s korejským jídlem – zejména grilovaným masem (samgyeopsal) nebo pikantními pokrmy.

Soju mimo Koreu

S rostoucí popularitou korejské kultury (tzv. K-wave) se začalo soju objevovat i v západních restauracích a barech. V USA si získalo oblibu mezi mladými lidmi, v Evropě zatím spíš pozvolna proniká na trh. Čeští spotřebitelé ho můžou najít ve specializovaných asijských obchodech nebo některých e-shopech s korejskými potravinami např. v Olomouci, Ostravě nebo Frýdku Místku.

Soju v Česku?

Ačkoliv český trh je historicky orientovaný spíš na pivo a tvrdý alkohol jako slivovice nebo rum, soju má šanci oslovit mladší generaci – především díky své exotice, relativní jemnosti a kulturní přitažlivosti. V kombinaci s rozšiřující se nabídkou korejských restaurací v Praze, Brně nebo Ostravě by mohl být další kapkou do sklenky multikulturní gastronomie.

Populární koktejly ze soju

Soju + pivo = Somaek (소맥)

Tradiční korejský „bomb shot“. Do velkého půllitru piva se přidá panák soju. Oblíbený v hospodách a na večírcích.

Soju Mojito

  • 1 díl soju
  • 1/2 limetky
  • Máta, cukr, soda
    Skvělá letní varianta klasického mojita, jen jemnější.

Yogurt Soju

  • 1 díl soju
  • 1 díl korejského jogurtového nápoje (např. Yakult)
  • 1 díl citronové limonády
    Oblíbený zejména mezi mladšími, překvapivě osvěžující.

Melona Soju

  • Soju
  • Sprite
  • Zmrzlina Melona (melounová tyčinka)
    Zmrzlina se ponoří přímo do sklenice – oblíbené v barech po celé Koreji.

Závěrem

Soju je víc než jen alkohol – je to zrcadlo korejské kultury, pohostinnosti a společenských vztahů. Ať už ho ochutnáte během večeře v korejském bistru nebo si ho otevřete doma při sledování korejského dramatu, určitě pochopíte, proč je v Koreji tak milované.

Takže… geonbae! (건배) – Na zdraví!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz