Hlavní obsah
Názory a úvahy

Policie ČR 2.0: Zaklekávat a tahat za vlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com/volná licence

Taser je velmi nebezpečná zbraň

Lidé odsuzují nepřiměřený zásah opilého policisty, který za vlasy trhnul bezbrannou dívkou klečící na dlažbě. Ale v únoru se stala ještě o dost horší věc: Horlivý policajt na Chomutovsku zasáhl taserem psychicky nemocného muže, jenž následně zemřel.

Článek

Vysokoškolsky vzdělaný Josef Čech trpěl myopatií a kvůli tomu i depresemi. 19. února se při snídani zničehonic zvedl, vzal si z kuchyňské linky nůž a chtěl si na zahradě ublížit. Jeho vyplašený otec proto přivolal záchranku. Ještě před ní dorazila policie.

Josef stále zůstával venku s nožem obráceným proti sobě. Podle rodičů nikoho neohrožoval. Přesto proti němu jeden z policistů použil taser (elektrický paralyzér). Josef následně padl k zemi přímo na nůž a zemřel.

„Jsem na něm viděl ten prosebný výraz, který říkal: ‚Tati, pomoz, já nevím, jak z toho ven.‘ Ale oni ho nenechali, nedali mu vůbec šanci a nečekaně a zákeřně ho střelili. Jednoznačně to vidíme jako vinu policie, oni ho tím taserem zabili. Byla to zpackaná akce policie,“ je přesvědčený otec.

Případ si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Myslíte, že někdo bude potrestán?

Já bych si na to tedy rozhodně nevsadil, spíš bych to viděl na „tutl“, jelikož zasahující policisté si jistě rádi vypomohou vhodným svědectvím. Každopádně je taser v rukou uniformovaných horlivců dost nebezpečná věc.

Taser (tejzr) neboli distanční elektrický paralyzér je údajně nesmrtící zbraň založená na principu elektrického šoku, která vystřelenými elektrodami paralyzuje nervovou soustavu. Dovoluje protivníka zasáhnout na dálku až 10 m a přes 5cm vrstvu oblečení. Tvarem připomíná pistoli, ochromí pouze příčně pruhované (kosterní) svalstvo, takže nedojde k narušení činnosti srdce. Zasažený člověk zůstane při vědomí, vnímá své okolí, ale není schopný ovládat své svalstvo. Od roku 1974 zapříčinily tasery v USA smrt více než 1000 lidí, třebaže v řadě případů byla příčinou smrti až přidružená zranění spojená například s pádem na zem.

Za všechny případy zneužití taseru vzpomeňme třeba ten, který se odehrál před dvěma lety v americkém městečku Catskill, ale klidně by mohl i u nás: Vysoký, mírně dezorientovaný muž přichází na policejní stanici v doprovodu dvou strážníků. Chová se divně, klepe na zavřené okno přepážky, posunuje nábytek, pak se začne svlékat a nakonec popadne kanystr s dezinfekcí a polije si hlavu, krk a záda. Policisty nenapadne nic lepšího, než použít taser. Zadržený muž po zásahu elektrickým výbojem vzplane a po šesti týdnech v nemocnici umírá.

Kovbojské manýry sem nepatří

Pamatujete ještě na zakleknutí autistického školáka, který chtěl na Babišově mítinku odnést reproduktor? Ten zásah byl podle policie oprávněný. Na divokém západě možná, ale v Česku to jako standard rozhodně nechci. Proč? Protože zakleknout autistického puberťáka nebo matku s dítětem, jak se to v roce 2021 stalo v Jílovém u Prahy kvůli banálnímu sporu o roušku a občanku, to je prostě brutalita a policejní zvůle. Stejně jako smýkat za vlasy neškodnou dívku nebo použít taser proti muži, který nikoho dalšího neohrožuje.

Zaklekávat školáky či matky s dětmi kvůli ničemu, to by našim ostrým hochům šlo, jenže když jde opravdu do tuhého, bývá to horší. Jako v případě masového vraha z Filozofické fakulty nebo v kauze šíleného střelce z Uherského Brodu. Oba tyto zákroky byly podle policie samozřejmě v pořádku a výsledek nejlepší možný. Že to veřejnost vidí značně odlišně, to nikoho nezajímá, papaláši z vnitra si to vždycky nějak obhájí.

Ať mi nikdo nenamlouvá, že přitvrzování české policie v podobě nadužívání taserů, nadměrného zaklekávání, pit manévrů, atp. je důvodné a správné. Tyhle americké policejní praktiky se u nás plíživě stávají nebezpečnou normou. Nepřiměřených a agresivních zákroků policie přibývá a málokdy je za ně někdo odpovědný. Můžete při nich přijít o kůži na hlavě, respektive o vlasy, ale také o život. I když jste nic nespáchali ani neprovedli.

Upřímnou soustrast rodině tragicky zahynulého Josefa Čecha

Zdroj:

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/taser-elektricky-paralyzer-345318

https://cnn.iprima.cz/zpackany-zakrok-policie-po-zasahu-taserem-zemrel-na-chomutovsku-muz-431797

https://cnn.iprima.cz/muz-zacal-horet-pote-co-ho-policista-zasahl-taserm-tezkym-popaleninam-podlehl-54884

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zakrok-proti-skolakovi-v-borovanech-na-mitinku-babise-byl-po/r~afaa808c487a11ed8d680cc47ab5f122/

https://echo24.cz/a/Smq4f/video-spor-o-rousku-a-obcanku-skoncil-zakleknutim-mlade-zeny-a-krikem-maleho-ditete

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/misto-tragicke-strelby-v-uherskem-brode-je-po-rekonstrukci-109573

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz