Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když jdete normálně do lesa na houby a někdo vás jen tak normálně zabije kvůli ničemu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Nebo jindy zase třeba jdete s kamarádem na ryby, kde necháte navolno pobíhat psa, a okoloběžící člověk toho psa nakopne, a jakmile si to s ním chcete vyřídit, bodne vás nožem do krku.

Článek

Šílený střelec z Filozofické fakulty, školák, který bodl spolužáka nůžkami do zátylku na pražské základní škole, cestující v MHD vyhrožující známé - byť velmi nepopulární političce - tím, že to budou její poslední Vánoce…

Jak se vám v tomhle žije? Takhle agresivní svět jsem ještě neviděl. A to už pamatuji dva režimy, jednu „Sametovou revoluci“, jednu „woke revoluci“, jednu pandemii a několik válek. Co se to s námi děje?!

Agresivita a brutalita nebývale rostou. Zatím se bráním tomu, abych konstatoval, že se stávají normou, ale že lidé značně přitvrdili, to vám potvrdí nejen pamětníci jako já, ale například i srovnání zpráv v médiích z dnešní doby a z doby třeba ještě před takovými patnácti až dvaceti lety. Policejní statistiky jsem za tímto účelem nezkoumal. Proč taky. Věřím jenom těm, které si sám zfalšuji.

Těch několik málo hrůz, které jsem výše vyjmenoval, se událo jen v nedávné - a to velmi krátké - době. Některé z nich dokonce sotva před pár dny. Všechny jmenované případy jsem vylovil jen tak z voleje z hlavy, už to samo o sobě je dost znepokojující.

Zatímco v divokých devadesátkách byli nebezpeční převážně zločinci a mafiáni, dnes jako na divokém západě střílejí a vraždí i studenti, básníci a senioři.

Co mě na tom děsí asi nejvíc, že pohnutky k takovým hrůzným činům jsou čím dál malichernější. Ani ve zběsilé porevoluční době by nikoho nenapadlo, že by vás byl někdo schopen zastřelit při banálním sporu kvůli parkování, jako se to stalo tuto sobotu, kdy tragicky zemřel muž po potyčce na lesní cestě u Nových Domků nedaleko Rozvadova na Tachovsku. Z vraždy je podezřelý čtyřiasedmdesátiletý důchodce. Podle nedělních informací policie se muži pohádali kvůli tomu, že jeden z nich druhému blokoval průjezd. To je přece šílené!

Lidé dnes mají nervy na pochodu a takhle to dopadá. Čím dál víc jich s sebou nosí zbraně, protože jsou vědomě či podvědomě připraveni na konflikt, boj či nutnost bránit se. Případy jako ten z Tachovska jsou stále častější. Jestliže jsme byli před lety šokováni bestialitou člověka, který v Uherském Brodě bezdůvodně postřílel několik hostů restaurace, dnes už to považujeme za samozřejmé ohrožení našich životů.

Dnes už nad tím bohužel spousta z nás jen pokrčí rameny s tím, že tohle je prostě riziko podnikání jménem život. Ale přece to nejde jen tak zahrnout do kolonky osudových ztrát! Musí to mít nějaké příčinné souvislosti, které není radno ignorovat a před kterými nemůžeme zavírat oči s poukazem na to, že život není fér, je tvrdý, krutý, nespravedlivý, a tak dále.

V devadesátkách byla móda říkat, že zvýšená kriminalita je odvrácená tvář svobody a demokracie. Ale takhle snadno to přece odbýt nelze!

Že se ve společnosti už delší dobu děje něco špatného, to ještě neznamená, že se tomu musíme automaticky přizpůsobit a že vzrůstající násilí a brutalita budou naším každodenním chlebem. Nemůžeme na to rezignovat a jen tak to pragmaticky zahrnout do arzenálu existenčního nepohodlí. Říct si: Život je boj, tak si kup přilbu, to je přístup, který podle mě povede jen k dalšímu hrubnutí, eskalaci fyzického a duševního násilí a k celkovému morálnímu úpadku.

Předjel jsi mě na silnici? No tak tě vybrzdím a půjdu si to s tebou ručně vyřídit. Škaredě ses na mě podíval? Jednu ti natáhnu a ono tě to přejde. Trochu mi to připomíná přelom 18. a 19. století v Rusku, kde jeden druhého nepatrně urazil, a hned se šlo na souboj na kordy nebo pistolemi. Souboj na život a na smrt. Kupodivu se tohle období nazývá romantismus.

Lidem tečou nervy. Jsou vzteklí, frustrovaní a kvůli blbostem se hádají, nenávidí a zabíjejí. Co je příčinou takové mizérie, to nechám na odbornících. Svůj názor mám, ale asi bych ho nedokázal fundovaně a korektně obhájit.

Nicméně jedno je jisté, minimálně pro mě. Tolik zla mezi lidmi, jako vidím v posledních letech, jsem nikdy předtím nezažil. A to dokonce ani v době, kdy frustrovaný šílenec z Frenštátu vyhodil do povětří panelák, jiný upálil rodinu, když polil dveře jejího bytu, za nimiž probíhala rodinná oslava, na kterou ho nepozvali, a dokonce ani v době, kdy psychopat vystřílel vítkovickou nemocnici.

Už tenkrát to svědčilo o tom, že společnost se ubírá špatným směrem a že tyto činy nelze bagatelizovat a svádět je na „skutky osamělých vlků“, proti kterým jsme beztak bezmocní a kterým se stejně nevyhneme. Nejsme bezmocní, ale spíš nemocní. Protože pokud je nebezpečných osamělých vlků příliš mnoho, máme velký problém všichni. To je potřeba si uvědomit, velmi nahlas to říkat a požadovat po odpovědných lidech a odbornících, aby se tím zabývali. A samozřejmě je především na každém jednotlivci, aby vztek, nenávist, frustraci, zlobu, závist, zášť a násilí nešířil, nepáchal a nepodporoval. Někomu možná bezcitný a bezohledný svět vyhovuje, ale pořád chci věřit tomu, že většině ne.

Anketa

Přijde vám dnešní doba nebývale bezohledná a agresivní?
Podle mých zkušeností a informací z médií ANO
90,5 %
NE, je to jen zdání, které vyvolává informační zahlcenost a senzacechtivost
4,8 %
Nevím/Je mi to jedno
0 %
Jiná odpověď
4,7 %
Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

PS: Tak po dnešním večeru můžeme s největší pravděpodobností k vraždícím studentům, básníkům a důchodcům připočíst i lékaře. Jak před chvílí hlásili ve zprávách na Primě, a píšou to i na Novinkách a jinde, primář nemocnice v Domažlicích měl v Plzni ubít sekerou svou kolegyni, mladou lékařku, když den předtím v Třemošné škrtil jinou ženu, kterou svázal do kozelce a znásilnil.

Zdroj:Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-za-vrazdou-na-tachovsku-stoji-malicherny-spor-dvou-ridicu-40493803

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/celakovice-pobodani-rybar-reka-bezec-psi.A230922_104218_praha-zpravy_vich

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-rana-pesti-na-mysliveckem-bale-z-muze-udelala-invalidu-utocnik-se-dohodl-na-podmince-40479636#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest249_dop_grouped_entities_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-v-plzni-vysetruji-brutalni-vrazdu-mlade-lekarky-podezrelym-je-kolega-40493821

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz