Hlavní obsah

MeToo léčka na Boba Dylana nevyšla, proslulý hudebník a laureát Nobelovy ceny má alibi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Mladý Bob Dylan

Podnikavá paní z USA ukula plán, jak pošpinit světoznámého hudebníka. Těžko říct, co měla za lubem, ale každopádně to nedopadlo tak, jak si představovala. Nicméně špína na nositeli nobelovky za literaturu zůstane už navždy.

Článek

Paní, kterou média označují pouze iniciálami JC si po 56 letech vzpomněla, že v roce 1965 byla v kontaktu s jistým Robertem Allenem Zimmermanem, později mnohem známějším jako Bob Dylan.

Ten jí údajně šest týdnů podával drogy a alkohol a opakovaně ji sexuálně zneužíval. Dylan měl v té době 24 let, ona 12. Žena tvrdila, že Dylan zneužil svého postavení hudebníka tím, že se o ni staral, aby získal její důvěru v rámci svého plánu sexuálně ji obtěžovat. Podle žaloby jí měl Dylan vyhrožovat fyzickým násilím a způsobit jí doživotní obavy a psychické obtíže.

Ve státě New York donedávna platil speciální zákon, který umožnil dospělým lidem, kteří se v dětství stali obětí sexuálního násilí, aby tyto skutky nahlásili, a potenciální pachatelé pak měli být vyšetřováni bez ohledu na to, kdy byl čin spáchán. Žaloba proti Dylanovi byla podána v poslední možný pracovní den platnosti tohoto zákona.

Když se objevily pochybnosti, jestli byl Dylan v inkriminovanou dobu na místě činu (v New Yorku), žena ihned podala aktualizovanou žalobu, v níž tvrdila, že ke zneužívání došlo během několika měsíců (nikoliv týdnů) na jaře 1965.

V roce 2022 byl případ odložen, protože právníci dospěli k závěru, že Bob Dylan během inkriminovaného období vůbec nebyl v USA. Na to konto právníkům žalobkyně přistálo na stole obvinění z manipulace a ničení důkazů. Paní JC byla také podezřelá z mazání klíčových zpráv a hrozily jí za to peněžní sankce.

Dylanův advokát Orin Snyder poté prohlásil: „Tento případ je u konce. Je nehorázné, že se to sem vůbec dostalo. Jsme rádi, že žalobce upustil od tohoto právnického podvodu a že případ byl stažen.“

Dylanovi právníci případ nazvali falešným, zlomyslným, bezohledným, pomlouvačným a drzým testem, vypadajícím jako žaloba.

Testem čeho? Například toho, kam až lze ve zneužívání některých celebrit zajít. Zdaleka ne vždy jsou žaloby na známé osobnosti vedeny čestnými úmysly a snahou o dosažení spravedlnosti. Je dobře, že pravda se ukázala a vyšlo najevo, že paní si svá obvinění vymyslela.

Být právníky Boba Dylana, hnal bych ji ke zodpovědnosti, protože zásadním způsobem poškodila umělcovu dobrou pověst. Zatímco žalobkyni prošlo její křivé obvinění bez úhony, Bob Dylan byl zbytečně vláčen médii a kdokoliv si o něm mohl (a stále může) myslet, že je, respektive byl pedofilní predátor.

Soudy jej mohou tisíckrát očistit, ale mnozí si stejně řeknou, že na každém šprochu pravdy trochu. Že byl Dylan nařčen z něčeho, co neudělal, o tom se psalo téměř všude, ale že byl nakonec očištěn, to už pro média příliš zajímavé není.

Jenže takhle by to fungovat nemělo. Podobné kauzy mohou známým osobnostem v krajním případě doslova zničit život. A právě proto by to Dylanovi právníci neměli nechat jen tak. Právě proto, aby varovali případné další příživníky na celebritách, že pokud si svá obvinění vymyslí, nakonec mohou skončit velmi špatně oni sami.

Sousedovic bejby Milena, je celá blbá z Boba Dylana, zpívá v populární písni „Sametová“ Ondřej Hejma. Paní JC zase přes Boba Dylana chtěla zblbnout americký soud a nejspíše se na celebritě i obohatit. To se jí naštěstí nepodařilo a my si tak můžeme dál v klidu zpívat: „Mně se líbí Bob“.

Zdroj: Zdroj:

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/vztahy-a-sex/bob-dylan-zneuzivani-divka-12-let-rok-1965.A210817_074143_sex_zar

theguardian.com/music/2022/jul/29/bob-dylan-alleged-1965-sexual-assault-lawsuit-dropped

https://pitchfork.com/news/bob-dylan-lawsuit-over-alleged-1965-sexual-abuse-of-minor-dropped/

https://www.billboard.com/pro/bob-dylan-lawyers-fines-sex-abuse-accusations/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz