Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Česku se mnohamilionová korupce „vyplatí“. Odsedíte si málo a budete mít fešácký kriminál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Dalík, Rath, Dbalý. Tři VIP korupčníci. Posledně jmenovaného soud propustil na svobodu ve čtvrtek po odpykání zhruba pouhé třetiny trestu.

Článek

Jak to u nás chodí se spravedlností, když na to máte, o tom by mohli vyprávět i další prominentní odsouzení jako Petr Kott, Kateřina Kottová (dříve Pancová) či Roman Janoušek. Janouškovi byl svého času přerušen trest ze zdravotních důvodů, aby si mohl zalyžovat v Alpách. Pojďme se ale podívat na ty zmíněné VIP korupčníky.

Vladimír Dbalý alias „Hogo fogo Homolka“

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý byl odsouzen na deset let za korupci a soud ho ve čtvrtek podmíněně propustil z vězení. Podle rozsudků si přišel na úplatky převyšující 27 milionů korun za zmanipulované tendry, při kterých vznikla nemocnici škoda přes 150 milionů. Klíčovým důkazem proti němu byly i jeho podrobné zápisky o úplatcích. Sám Dbalý tyto zápisky označoval za uměleckou fikci, která měla sloužit jako materiál pro chystanou detektivní knihu. Policie mu zajistila majetek za zhruba padesát milionů korun. V kufru měl například hotovost, zlato a známky za 34,5 milionu. Dbalý tvrdil, že peníze získal sběratelskou činností.

Vášnivý sběratel Dbalý se jako bývalý primář neurochirurgie a ředitel nemocnice jistě neměl špatně, ale jeho touha napsat kriminální román podle skutečné události byla prostě silnější. Z desetiletého trestu si odpykal něco přes třetinu. A sedět tři a půl roku ve fešáckém kriminále, který může být pohoda skoro vždycky, když na to máte, to se za těch X desítek milionů a námět na román skutečně vyplatí.

David Rath alias „Sedmička vína“

Že je Rath zralý na ťafku, to už dávno věděl například Miroslav Macek, který mu uštědřil parádní výchovný pohlavek, my ostatní jsme se to ale dozvěděli až o pár let později, když byl Rath zatčen v rozsáhlé korupční kauze, v níž figurovali i výše zmínění manželé Kottovi.

V květnu 2012 policisté Ratha zadrželi s krabicí od vína, v níž se našlo sedm milionů korun pocházejících z korupce při zakázkách ve Středočeském kraji. Ze sedmiletého trestu si odseděl zhruba 3,5 roku. V lednu 2020 ho soud uznal vinným i ve druhé větvi korupční kauzy a trest mu prodloužil o rok. Podruhé Rath nastoupil do vězení v lednu 2023 a propuštěn byl 16. května téhož roku.

Kvůli propuštění se za něj dokonce zaručil Svaz pacientů, jehož prezidentem byl Rathův dlouholetý přítel Luboš Olejár. Brzy nato Svaz pacientů jmenoval Ratha ombudsmanem pacientů pro celé Česko. Což je ironie na druhou. Rath si tak nyní může zpívat: „s kumpány, který mám, patříme do svazu“.

Když byl ještě ve vazbě, napsal tam knihu „Přisedněte si“, v níž popisuje svoji politickou kariéru, a kterou mu vydala manželka někdejšího premiéra Petra Paroubková. Ve vazební věznici ho také navštívil matematik a miliardář Karel Janeček, který za Ratha odmítl zaplatit kauci a prohlásil o něm, že je extrémně nečistý. Památné je také Rathovo vystoupení v Poslanecké sněmovně, kam ho z kriminálu dopravila vězeňská eskorta, a kde předvedl divadlo na způsob někdejšího premiéra Grosse, že všechno je křišťálově čisté a že se proti němu všichni spikli. A stejně legendárních je i 30 milionů, které byly nalezeny u Ratha při domovních prohlídkách - mimo jiné i ve skrýši pod podlahou.

David Rath si odseděl zhruba polovinu trestu. Díky tomu, že byl po určitou dobu ve věznici zaměstnán jako lékař, mu to jistě hezky odsýpalo.

Marek Dalík alias Topolánkova pravá ruka

Tento naoko plachý a zdánlivě nenápadný muž byl ve skutečnosti takový bourák, že dva měsíce před nástupem do vězení (v roce 2016) koupil firmu Bramley i s připravovaným developerským projektem. Od roku 2019 si odpykával trest za podvod v kauze armádního nákupu vojenských transportérů Pandur a jeho firma mezitím stačila vystavět byty za desítky milionů korun. Takže zatímco Dalík seděl v pohodlném znojemském kriminále, firma mu vydělávala na krásný život po propuštění.

Marek Dalík, kterého tento týden soud podmíněně propustil po uplynutí půli z pětiletého trestu, si jeho výraznou část neodpykal ve věznici. Podle zjištění Aktuálně.cz trávil dny v luxusním penzionu ve Znojmě. Věznice má s jeho vedením uzavřenou smlouvu o zaměstnávání vězňů. Čemu přesně se tam exlobbista věnoval, nechce provozovatel říct. Právě on měl přitom na starosti Dalíkovo střežení.
Aktuálně.cz

Když Okresní soud ve Znojmě rozhodoval o podmíněném propuštění Dalíka, lobbista popisoval svůj pobyt za mřížemi jako traumatizující. Ve vězení mu prý vadilo úplně všechno.

„Člověk je omezený na svobodě, nemůže se stýkat s nejbližšími, nemůže pracovat. Je to neuvěřitelná zkušenost. Nevím, jak to popsat. Už bych to nechtěl zažít,“ prosil u soudu, který následně rozhodl, že Dalík může po uplynutí poloviny trestu na svobodu.

A jaká byla realita? Do znojemského žaláře, kam ho vězeňská správa přemístila z ruzyňské věznice, chodil Dalík poslední dva roky spíše jen přespávat.

Dny převážně trávil v luxusním penzionu U Císaře Zikmunda na hlavním znojemském náměstí. Daleko od společnosti spoluvězňů i kontroly dozorců. Stát přenesl denní část jeho trestu na Vlastu Masri, která podnik provozuje. Vězeňská správa s ní má uzavřený kontrakt na zaměstnávání vězňů. Věznice ale do penzionu v posledních dvou letech dodala jen jediného - Dalíka.

Takhle u nás vypadá spravedlnost pro bohaté. Nakrást si miliony je zárukou toho, že když vás chytí a odsoudí, budete mít nóbl kriminál, a pokud jste předtím nebyli trestáni, tak se můžete těšit i na brzký návrat domů, který je téměř zaručen. V Číně nebo Vietnamu byste za obří korupci mohli dostat doživotí nebo i trest smrti.

Zdroj:

https://www.lidovky.cz/nazory/leko-dalik-byl-vic-nez-topolanek-rozhodoval-kdo-je-v-ods-urcen-k-likvidaci.A160205_134737_ln_nazory_ELE

https://www.lidovky.cz/relax/lide/blesk-paroubkova-vyda-9-rijna-knihu-kterou-rath-napsal-ve-vazbe.A120926_104019_lide_hm

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-soud-pustil-dalika-z-vezeni-40303958

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-rath-je-venku-z-vezeni-odpykal-si-i-druhy-trest-za-korupci-231148

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/david-rath.A240626_162630_domaci_zof

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-korupcnik-z-homolky-byl-podminene-propusten-z-vezeni-259051#utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/dalik-stravil-cast-trestu-ve-znojemskem-penzionu-hlidal-ho-j/r~5d7841380b7d11ea8776ac1f6b220ee8/

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nemocnice-na-homolce-vladimir-dbaly-vezeni-propusteni.A240905_170456_domaci_bors

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/domovni-prohlidka-rath-tricet-milionu.A120516_082821_domaci_jw

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/odsouzeny-janousek-na-horach-snimky-vezne-ktery-ma-byt-vazne-nemocen-143458

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-rath-mi-do-oci-tvrdil-ze-nevzal-uplatek-je-extremne-necisty-prohlasil-janecek-164510

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-fotbal-byvaleho-sefa-cinskeho-fotbalu-odsoudili-na-dozivoti-kvuli-uplatkum-248586

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/vietnamska-magnatka-dostala-trest-smrti-za-obri-podvod-rezim-demonstruje-boj-s-korupci-348107 UI

https://www.databazeknih.cz/knihy/prisednete-si-136969

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Vladimír Dbalý
David Rath
Marek Dalík

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz