Hlavní obsah
Názory a úvahy

Státní správa, dojná kráva: Poslanec, hejtman, primátor. A není těch funkcí nějak málo, pane Bělico?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Papaláši se radují. Zase si zvedli platy

Zatímco průměrný zedník přijde z práce domů grogy, vrcholová politika je evidentně brnkačka. Josef Bělica zvládá být poslancem, primátorem Havířova a brzy bude i šéfem Moravskoslezského kraje.

Článek

Pan Bělica může zastávat i tři vysoké posty najednou, pokud se v budoucnu nevzdá svého primátorování v Havířově; v tom však ještě nemá jasno. Podle mě není o čem uvažovat, ale pan poslanec si vzal lhůtu na rozmyšlenou. Ten člověk zřejmě nepotřebuje spát, jinak to ani není možné. A to by ještě minimálně dvě z těchto funkcí musel vykonávat na home office, aby to šlo aspoň teoreticky skloubit, jelikož den má jenom 24 hodin, a cestovat mezi Prahou a Ostravou, respektive Havířovem, to zabere spoustu času. Jestliže v tom dosud nemá jasno pan primátor Bělica, měli by být soudní alespoň jeho nadřízení.

Možná Bělica hlasuje o zákonech pro tuto zemi z obýváku, nevím. I tak ale musí jeho primátorské, poslanecké a brzy i hejtmanské aktivity fyzicky a časově kolidovat. Tak buďto je primátorská, respektive poslanecká či hejtmanská židle, úplná brnkačka a může na ní sedět skoro každý, anebo nám pan inženýr nepracuje, jak by měl. Chápu, že jako úspěšný karatista jistě vydrží hodně a že někteří poslanci si chodí do Sněmovny spíš zdřímnout, ale ani tak mi to nesedí. Většina normálních lidí přijde z práce domů vyšťavených už z jednoho zaměstnání. A on bude mít hned dvě a půl práce plus funkci krajského lídra ANO. Jestli je poslancování, primátorování a hejtmanování tak lehké, že jde zvládnout dohromady, proč za to potom ti papaláši berou tolik peněz? Podle počtu funkcí Josefa Bělici by si jeden myslel, že si poslanec vydělá tak nanejvýš 30 tisíc hrubého a skoro s tím neuživí rodinu…

Když ono je dneska všecko tak drahé a ty funkce jsou tak dobře placené, že? Primátora sice pan Bělica dělá jen na půl úvazku, ale mzda se nějak dorovná odměnami, takže z toho nakonec jeden celý nadprůměrný plat bude, nemám pravdu? K tomu těch cca 100 tisíc základního platu řadového poslance a obdobnou sumu za hejtmana a to už se vyplatí! Vše bez odměn a příplatků.

Nedá mi to se nezeptat: Pokud primátor 70 tisícového Havířova může pracovat na půl úvazku, proč to tak neudělat všude? Tím by se totiž po celé zemi výrazně ušetřilo. A tahle vláda má přece ve svém programu šetření nade vše.

Pan inženýr Bělica si s rezignací na onen půlúvazek zatím velkou hlavu nedělá, což znamená, že ve funkci primátora možná zůstane. Zřejmě slušnej oddíl. Ale jak je tohle vůbec možné - mít úvazek 2,5 ve státních službách? To kompetentním lidem nedochází, že to nejde stihnout a zvládnout ani teoreticky, natož reálně? A že ten někdo musí svou práci zákonitě dost odrbávat? Není to nějaký střet zájmů?

Pokud by takhle šidil práci někdo, kdo maká jako OSVČ, daleko by nedošel. Ale v politice, respektive ve státních službách, to zjevně možné je. Co na toto říká Zákoník práce, netuším, zato ale docela dobře vím, jak se k tomu staví zdravý selský rozum obyčejného občana. Zeptejte se na to nějakého chachara u vás na ulici, pane inženýre, a on vám to pěkně od plic vysvětlí. Ještě, že umíte to karate.

Nabízí se i jiná otázka. Jestliže někdo může zastávat dvě až tři takto vysoké funkce, z nichž jedna vyžaduje účast na druhé straně republiky, není to dáno i značnou benevolencí k práci našich poslanců a senátorů? Z minulosti i současnosti přece víme, že řada zastupitelů se jednání ve Sněmovně či Senátu účastní jen sporadicky. Řada dalších se tam sice objeví, ale dají si v kantýně chlebíček, chvíli si pospí v lavici a jdou zevlit zase jinam. Mít takovouto produktivitu práce v soukromém sektoru, nestihli by dojíst ani ten chlebíček a už by letěli.

Nebožtík Miloslav Randsdorf si svého času chodil do Evropského parlamentu víceméně jenom píchnout, aby měl nárok na diety. Jestli Josef Bělica bude létat do Prahy jako superman, nebo si do Sněmovny bude chodit pouze píchnout, to se dozvíme již brzy.

I kdyby se pan Bělica nakonec vzdal postu primátora Havířova, pořád bude zastávat dvě vysoké funkce, které na plný úvazek rozhodně nelze vykonávat dobře. Inu, státní správa, dojná kráva…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz