Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Právě mě lízá Líza z Liberce. Nová cvičebnice pro děti se trochu utrhla ze řetězu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Některé učebnice mohou vaše děti zavést na scestí

Učebnice češtiny pro 3. a 4. třídy místy připomíná spíš Padesát odstínů šedi. Děti díky ní mají pochopit význam vyjmenovaných slov a zároveň rozvíjet svou fantazii. Tak určitě.

Článek

K čemu jsou holky na světě?

Když jsem se o tomto češtinářském skvostu dozvěděl, vybavila se mi jiná publikace (čítanka), která před lety také vyvolala rozruch. Kvůli ní se tehdy vášnivě debatovalo o genderových stereotypech. Všechno způsobila nevinná báseň Maminka od Jiřího Žáčka.

„K čemu jsou holky na světě?

Aby z nich byly maminky,

aby se pěkně usmály

na toho, kdo je malinký.

Aby nás měl kdo pohladit

a povědět nám pohádku.

Proto jsou tady maminky,

aby náš svět byl v pořádku.“

Asi jsem staromódní a směšný, ale pro mě jsou to laskavé, citlivé a dojemné verše oslavující ty nejhezčí stránky ženství, jimž se nevyrovná ani kariéra v úřadu prezidentky zeměkoule. Kritici však básni vyčítají, jak z ní trčí, že hlavním posláním žen je péče o děti. Na to si stěžovala řada feministek, ale například i režisér Vít Klusák.

Anketa

Je báseň maminka vhodná do dětské čítanky?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18509 čtenářů.

Jiří Žáček rozhodně odmítá, že by měl být označován za někoho, kdo pomáhá ve společnosti budovat genderové stereotypy. „Kdyby znali z mé tvorby ještě něco dalšího, věděli by, že nejsem žádný macho; dokonce se považuji za feministu, jen jiného druhu než ty genderové džihádistky,“ říká. (*5)

Čas oponou trhnul…

... a dnes zde máme poměry tak nestereotypní, že by to obě moje babičky vystřelilo ze sukně. Vedle duhové sexuální osvěty se nám do školních škamen vkrádá také rozverná učebnice s názvem „Bystrá kobyla bila kopyty na babykové mýtině“. Napsala ji Eva Mrázková a podtitul nám sděluje, že kniha obsahuje vylomeniny s vyjmenovanými slovy.

„… Primárním záměrem bylo vytvořit texty s příběhem s vysokou frekvencí procvičovaného daného jevu a naučit děti pravopis zábavnou formou, díky níž si gramatiku zapamatují,“ vysvětluje Jana Fikotová z nakladatelství Albatros Media.

S tou zábavností a vylomeninami je to ale na několika místech až moc horké. Některé předčasně vyspělé a internetem poučené děti totiž mohou nejapné dvojsmysly pochopit. Třeba tento:

„Rozplývám se Líze na jazyku a ona chtivě polyká.“

Za to by se nemusela stydět ani autorka Padesáti odstínů šedi. Laik žasne, odborník se diví. Pokrok nezastavíš. Část žáků může kvůli lechtivým dvojsmyslům prskat smíchy a rušit výuku jak zlobiví svěřenci asistentů pedagoga. A kantoři z toho mohou mít další vrásky na čele; pozor, aby na to konto zase nechtěli přidat!

Autorka nezdravě popustila uzdu fantazii

To se opravdu nenašel nikdo kompetentní, kdo by autorčinu uvolněnou obrazotvornost zkorigoval? Paní Mrázová možná chtěla pobavit, já to svým způsobem chápu. Jestliže jde úroveň našeho školství povážlivě dolů, tak ať je aspoň legrace. Jenom nevím, jestli se to úplně podařilo. Rodiče školáků to příliš neoceňují, natož aby se smáli. Někteří jsou z učebnice dokonce fakt dost rozladění: „Jsem divnej jen já, nebo je ten text tvrdé porno…?“ zní jeden z komentářů na síti X. (*3)

A další se přidává: „Autorka textu by si měla najít jinou práci. Vecpat do dětské cvičebnice pro 1. stupeň něco takového je na pováženou.“

Já k tomu říkám: Lízající Lízu z Liberce si strčte za klobouk! Aby náš svět byl zase v pořádku, vraťme se k usměvavým maminkám, které nás pohladí a řeknou nám pohádku.

Deník Blesk loni upozornil také na knihu Zábavný pravopis, v níž se objeví zmínka o nevěře ženy s mlynářem a dokonce i sebevražda: „Napsal lístek na rozloučenou. Spolykal prášky na spaní. A pak si pustil plyn.“ Podle nakladatelství Portál byl těžištěm vtip.

Opravdu k popukání.

Anketa

Chtěli byste, aby se vaše děti učily z knihy s podobnými slovními hříčkami?
Ano
3 %
Ne
97 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15715 čtenářů.

Zdroj:

1/ https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/k-cemu-jsou-holky-na-svete-aby-z-nich-byly-maminky-stoji-v-citance-nejsem-macho-brani-se-basnik_201701161924_akottova2

2/ https://www.lidovky.cz/domov/holky-jsou-na-svete-aby-byly-maminky-je-nehorazne-ze-aktivistky-volaji-po-cenzure-brani-se-zacek.A170119_100944_ln_domov_rsa

3/ https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/777647/cvicebnice-cestiny-pro-tretaky-zaskocila-dvojsmysly-liza-me-liza-a-chtive-polyka.html?fbclid=IwAR1WLUIApb07XofBeBUfwAxIgZBmmBfo7oRorjODvyHFeln5uPRcVmId8co

4/ https://www.denik.cz/z_domova/skoly-povinne-umyvadlo-ve-tride-konec.html?fbclid=IwAR3yYYWjK8×y852RU4LxrzCV606gjYWa4e6IR43uowLvZuThuztOXRR-Sxo

5/ https://zpravy.aktualne.cz/domaci/z-holek-maji-byt-maminky-stoji-v-citance-jste-genderove-dzih/r~edeb82ded9a811e6aa860025900fea04/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz