Hlavní obsah
Názory a úvahy

Také vás tak otravují ta nová báječná víčka pod psa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Stoprocentní plast, dodá doktor Fast

Z těch nových eurovíček asi brzo zavřu víčka sám, protože mě rozčilují víc než samoobslužné pokladny a cyklisté na chodnících dohromady. Dej eurobyrokratovi funkci a vymyslí nová víčka.

Článek

Podle nového nařízení z Bruselu platí od 1. července 2024 povinnost uvádět na trh jednorázové plastové obaly pouze tak, že uzávěr nebo víčko vyrobené z plastu zůstane po dobu použití výrobku připevněno k nádobě.

První, co po otevření nápoje udělám, je, že to víčko urvu, protože jinak mi překáží při nalévání. Dnes ráno jsem ho dokonce urval tak vztekle, že mi na kuchyňskou linku vyšplíchlo asi deci minerálky. A po utrženém víčku tam samozřejmě zůstal takový ten plastový cancour, který mi zase vadí při pití přímo z lahve.

„Jak se tak dívám kolem, vidím samé brutální víčkotrhače. Dokonce jsou tací, kteří u svých oblíbených nápojů objevili poutka tak bytelná, že si s sebou nosí kudlu, aby je snáze odpojili,“ píše ve svém článku na toto téma blogerka Štěpánka Bergerová.

Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě, že? Také vás ta adrenalinová víčka tak… serotoninu zbavují?

Jednou jsem si tím cancourem při pití málem vypíchl oko. To mám s sebou fakt všude tahat nůž nebo nůžky? Protože když víčko nechám viset u lahve, nalévat jde jedině tak, že ho jednou rukou držím bokem, aby přes něj netekla tekutina, a v druhé ruce držím tu lahev. Pít rovnou z lahve kvůli přichycenému víčku skoro nejde. Další obtěžující a zbytečná věc z hlavy nějakého byrokrata.

Krátce po našem vstupu do unie se řešila otázka tvaru a zakřivení banánů, které se budou moci prodávat, nakonec z toto naštěstí sešlo. Chutná snad banán s větším či menším zakřivením jinak? Eurobanán nakonec neprošel, ale tento srandovní nápad stál určitě dost peněz, když se jím týdny a měsíce zaobírala řada nadstandardně placených eurobyrokratů.

Zato eurovíčka prošla a jsou nanic. Unie už by mohla konečně otevřít víčka dokořán a začít se chovat se normálně, jako se možná chovala někdy před 25 lety.

Celá víčková šaráda vznikla proto, že nějaký eurokravaťák vykoumal, že se pevně přichycenými víčky sníží produkce odpadu. Domníval se, že když víčko zůstane na obalu, nezatoulá se do směsného odpadu, ale spolu s lahví přijde do popelnice na plasty, odkud se pak dostane do recyklace.

„Neodnímatelné uzávěry na lahvích usnadní udržet všechny částí nápojových obalů pohromadě i po jejich vypití. Nové řešení má zlepšit sběr a recyklaci a snížit množství odpadu,“ tvrdí zástupce Coca Coly.

A teď ruku na srdce. Znáte někoho, kdo ta víčka neodtrhává a kvůli tomu zápasí s naléváním či pitím? Asi neznáte. Čili se tímto nařízením produkce plastového odpadu nijak nesníží, ale všem to zkomplikuje život. Výrobcům i spotřebitelům.

A takhle je to v unii skoro se vším. Podle mého názoru nejvíce odpadu a škodlivin produkují eurohujeři.

Neodnímatelná víčka jsme tedy zavedli a co bude dál? Na jaký nesmysl se můžeme těšit příště? Nevím, jak vy, ale já bych z tohohle vlaku rozhodně vystoupil.

Anketa

Odtrháváte?
Ano
87,6 %
Ne
12,4 %
Celkem hlasovalo 258 čtenářů.

Zdroj:

https://www.foodnet.cz/en/newsletter/5810-mzp-cr-povinnost-pevne-prichyceneho-vicka-k-nadobe-od-cervence-2024

https://blog.idnes.cz/bergerova/vickotrhaci.Bg24050152

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/neodnimatelna-vicka-coca-cola-napoje-obaly.A230411_095442_ekonomika_vebe

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Nařízení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz