Hlavní obsah
Nakupování

Zlevňujeme podle Fialy: Milka za 65, Studentská pečeť za 139. Necháme si to donekonečna líbit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Pohanka

Poslední dobou znovu nestačím zírat. Ona je zase nějaká krize? Že o ní nevím. Na internetu nic nepsali. Jenže podle cen v obchodech to přinejmenším vypadá, jako by opět skokově zdražily energie.

Článek

Reklamy energetických společností hlásají snižování cen energií (naposledy včera večer v televizi to tvrdil E.ON) a ani o žádné další válce v Evropě a s tím související nejistotě na trzích jsem nic neslyšel. Problém tedy asi bude jinde. A sice tam, kde už se nějaký čas vyskytuje. Super/hypermarkety z nás prostě dělají pokusné králíky a zkoušejí, co vydržíme.

Ještě nedávno stála Studentská pečeť okolo 50 korun a v akci jste ji velmi často sehnali i za 30. A teď? Například minulý týden v Albertu - šílených 139 korun! Stogramovou čokoládu Milka jsem včera viděl v Kauflandu za 65, 90, když tu samou Milku jste ještě před dvěma lety v akci pořídili i za 17,90 Kč. Katastrofální zdražení se samozřejmě netýká jen čokolád. Například mražené fazolové lusky s dřívější (předkrizovou) cenovkou 11,90 koupíte dnes (kdy je inflace údajně zkrocena) za 29,90.

Jaký je důvod takového zvýšení cen? Žádná nová válka ani energetická krize neprobíhá, čím nás tedy budou lakovat teď? Ani v době převratného zdražení energií, které si EU beztak zčásti způsobila sama Green Dealem, se nekonal tak razantní nárůst cen jako nyní.

Předevčírem jsem si v malém pekařství koupil koblížek za 15 korun, za ty peníze bych dříve dostal dva. A Studentská pečeť za 139, to už je prostě prasárna, to se fakt ani nedá jinak říct, nezlobte se na mě. Za ty peníze bych před časem dostal čtyři a půl pečetě v akci. Aby většinový Čech v roce 2024 pracoval bezmála hodinu na větší tabulku čokolády, to je teda síla!

Milka za 65, 90 je taky mazec. Kór v Kauflandu, který někteří zoufalci stále považují za levný, přitom to už dávno není pravda. V Hrušce tento týden dostanete Milku v akci za 26,90. Že by šel dlouhodobě drahý obchod Hruška tak moc pod cenu, aby na akční Milku nalákal zákazníky? To se mi nezdá.

Premiér Fiala (a doufám, že již brzy také definitivní derniér) to však vidí pozitivně. Inflaci prý zkrotil a ceny klesají. Když byl ještě tenhle chorobný univerzitní optimista a prounijní snílek v opozici, mluvil ale úplně jinak. Na internetu cirkulují videa s jeho proslovy proti migrantům nebo proti emisním povolenkám, v nichž pan profesor bije na poplach a vidí to černě.

Coby předseda vlády nám však obratem srší neskonalým optimismem. Krajské volby přece pro jeho partu nedopadly nijak tragicky a inflace je podle něj zkrocena. Já ale vidím spíš zkrocení své peněženky. Když dnes jdu nakoupit s dvousetkorunou, odnáším si z obchodu v podstatě jen chléb, pečivo, mléko a pár drobností. Třeba na takové máslo se můžu těšit až o Vánocích. Ještě, že mám dost zásob másla na hlavě.

Jaký je tedy pravý důvod dalšího obrovského zdražení v tak krátké době? Válka to není, covid to není, energetická krize to není. Nic jiného jsem nezaznamenal. Co je tedy důvodem pro Studentskou pečeť za nehorázných 139 korun? Vypukla snad nějaká strašlivá krize na kakaovém trhu? Nemyslím.

Spíše nám tu řádí super/hypermarketová krize. Netýká se to naštěstí všech. Některé markety tuhle pochybnou obchodní strategii zatím nerazí. Například v obchodě Action Milku téměř trvale seženete za příznivou cenu. Třísetgramová čokoláda tam v těchto dnech vyjde jen o trochu dráž než v Kauflandu stogramová. Action ví, že je výhodnější prodat tisíc čokolád s menší přirážkou než 50 čokolád s astronomickou marží. Milku za 65,90 by si totiž nekoupil ani zákazník, kterého v Kauflandu stihl hypoglykemický záchvat.

I „monopolní“ super/hyper hráči ale občas potřebují podrbat své ovečky - pardon, zákazníky - za ouškem, a proto například od zítřka mají v Kauflandu jistou čokoládu pro „lůzry“ za 12,90. Na takovou většinový Čech pracuje pouhých cca 5 minut, a to už se vyplatí! Ale jinak je to celkem dost bída.

Já opravdu už nevím, co mají obyčejní Češi dělat, aby zase mohli nakupovat za ceny bez nemravných marží. Mají snad jít demonstrovat na Václavák? Mají vyhlásit generální spotřebitelskou stávku nebo držet hromadnou hladovku? A co na to politolog Fiala? Podle něj je nejspíš všechno v pohodě a tak, jak má být.

PS: Až při zveřejňování tohoto článku jsem si všiml, že Milka v Kauflandu na mnou pořízené fotce není stogramová, ale dokonce se nám o pět gramů scvrkla, což je oblíbená kulišárna výrobců a super/hyper vládců, kteří na ně tlačí.

Anketa

Je Fialova drahota zkrocena?
Ano, ceny jdou dolů, cítím to na své peněžence
2 %
Trochu ano, ale například ceny potravin neustále rostou
1,3 %
Drahota zkrocena není a důvodem mohou být i nemravné marže super/hypermarketů
82,6 %
Ceny jsou přímo infarktové
11,7 %
Nevím, nestarám se/Jiná odpověď
2,4 %
Celkem hlasovalo 749 čtenářů.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-chudak-studentska-pecet-stupidnimi-slevami-delaji-retezce-z-cechu-hlupaky-40491771#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz