Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chytne české Médium?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Server Medium.com je celosvětově asi nejznámější platformou pro psavce. Seznam se teď pustil do jakési české mutace, kterou vtipně nazval počesku Médium. Ujme se to?

Článek

Kdo si dnes ještě vůbec vzpomene na Xpress, službu pro blogování a psaní článků od známějšího Xchatu? No, možná někteří z vás zamáčkli slzu. S podobnou psací platformou si kdysi zahrával i starý dobrý Atlas, pak už přišly klasické blogy na velkých serverech a první kolo historie o amatérském psaní uzavřel Blogger, který se drží doposud, i když už zdaleka ne kvůli blogům. Ano, služby pro psavce byly kdysi dost populární, bylo to zase něco jiného, než číst profesionální články od renomovaných či internetových (ano, tehdy se to rozlišovalo) novinářů. Amatérská žurnalistika se ale pořádně i v našem rybníčku rozjela až s příchodem diváckých videí do zpráv v televizi. A kdo si dnes vzpomene na projekty pro amatérské článkování?

Seznam se vždy pyšnil skoro až šílenými nápady. V době, kdy si Google ještě skoro cucal palec v Americe, my jsme měli první pokus o fulltextový prohledávač (nejen) českého webu. No kdo by to byl řekl? A teď Seznam opět dostál své pověsti a hrne se do amatérského psaní. Je to něco jiného než klasické blogování, i když se to na první pohled může zdát jako to samé. Pokus Seznamu o začleňování článků uživatelů Média i do oficiálního zpravodajství je sympatický a vzhledem k české tak trochu undergroundové povaze slušných lidí na netu se to opravdu může podařit.

Služba Médium svým názvem vtipně komponuje myšlenku medializace a jistě ne náhodou odkazuje právě na dnes již mamutí (a tedy už nepřehledný) medium.com, ze kterého se navíc stala spíš ždímačka na peníze než web pro pohodlné čtení zajímavého obsahu. A tak se dá očekávat, že stejně, jako se Češi nadšeně kdysi vrhli na podcastování, je dost dobře možné, že se alespoň někteří z nich vrhnou do amatérského psaní článků na nové, a tedy ještě nablýskané platformě, navíc s docela vtipným názvem (no, kdo má ty názvy furt vymýšlet, že?).

Na Médiu je sympatická i jeho jednoduchost a to, že není primárně zaplácán reklamami a nebo nesouvisejícím obsahem (to se s přibývajícím růstem jistě změní). Může zde psát doslova každý, navíc v kombinaci s nástroji a enginem Seznamu se zdá, že dobrý obsah se bude propagovat sám, a tak bude i růst čtenost a možná sem tam autorovi dorazí i nějaká reakce. Zkrátka a dobře, kdo to chce zkusit, teď na začátku je ten správný čas. A kdo ne, tak tu třeba najdete zajímavý obsah.

Co se týče mého zapojení, na spuštění Médiuma (já vím, je to strašné slovo, ale líbí se mi) jsem se těšil jak malý Míša. Píšu hodně a píšu rád, bohužel ale vlastně jen slušňácké a formální články, ať už o pracovních tématech, nebo na profesionální IT magazíny a tam se - pravda - člověk prostě nemůže tak odvázat. Tady ale ano. Co tedy ode mne můžete čekat? No, kdo ví, ale rozhodně to (snad) bude zábava. Psát hodlám nejen o IT a technologiích, ale i o zákulisí veřejné správy a digitalizace, možná sem tam i o sobě a o hromadě zajímavých, vtipných a někdy zamyšlení hodných zážitcích.

Přeji tedy Médiumu (snad se tohle slovo fakt ujme) hodně štěstí a nám spoustu zajímavého čtení bez rušivých prvků velkých serverů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám