Hlavní obsah
Internet a technologie

Meta začne trénovat umělou inteligenci (AI) na veřejných příspěvcích z Facebooku a Instagramu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Meta začne trénovat AI na veřejných příspěvcích z Facebooku a Instagramu

Meta bude pokračovat v kontroverzních plánech využívat miliony příspěvků na Facebooku a Instagramu k výcviku technologie umělé inteligence (AI), což je praxe, která je podle zákonů EU na ochranu soukromí fakticky zakázána.

Článek

Meta oznámila, že brzy začne trénovat své modely umělé inteligence pomocí veřejných příspěvků na Facebooku a Instagramu. Technologický gigant uvedl, že proces se začne zavádět v nadcházejících měsících po rozhovorech s britským regulátorem ochrany údajů, úřadem komisaře pro informace (ICO).

„Vítáme pokyny ICO podporující implementaci právního základu ‚Oprávněných zájmů‘ Meta, který může být platným právním základem pro používání určitých dat, k trénování generativních modelů umělé inteligence pro naše funkce a zkušenosti AI v Meta.“ Gigant sociálních médií uvedl, že nebude používat soukromé zprávy lidí s přáteli a rodinou k trénování umělé inteligence v modelech Meta a že nepoužívá informace z účtů lidí ve Spojeném království mladších 18 let. Dále, že použije veřejné informace - veřejné příspěvky, komentáře, veřejné fotografie a titulky - z účtů dospělých uživatelů na Instagramu a Facebooku ke „zlepšení generativních modelů umělé inteligence pro naše funkce a zkušenosti AI na Meta.“ Společnost prozradila, že od příštího týdne začnou uživatelé ve Spojeném království na těchto dvou platformách dostávat oznámení v aplikaci, která schéma vysvětlují, a také pokyny, jak získat přístup k formuláři námitek a kde se mohou odhlásit z používání svých údajů.

Stephen Almond, výkonný ředitel pro regulační rizika v ICO, uvedl, že v nadcházejících týdnech bude „monitorovat situaci.“ Dodal: „Bylo nám jasné, že každá organizace, která využívá informace svých uživatelů k trénování generativních modelů umělé inteligence chce, aby byla transparentní ohledně toho, jak jsou data lidí využívána.“

„Organizace by měly zavést účinná ochranná opatření, než začnou používat osobní údaje pro modelové školení, včetně poskytnutí jasného a jednoduchého způsobu, jak mohou uživatelé vznést námitku proti zpracování. ICO neposkytlo regulační souhlas pro zpracování a je na Meta, aby zajistila a prokázala průběžnou shodu.“ Bývalý vicepremiér Sir Nick Clegg, nyní prezident globálních záležitostí v technologickém gigantu, uvedl, že společnost byla „potěšena“ spuštěním systému ve Spojeném království a také v Brazílii. V příspěvku pro X/Twitter řekl: „Je to dobrá zpráva pro inovace v obou zemích - znamená to, že můžeme přinést naše produkty AI v Meta do Spojeného království i Brazílie mnohem dříve a že naše generativní modely AI budou rozumět místním kulturám, historii a idiomům.

„Naše plány na trénování našich modelů umělé inteligence, aby porozuměly bohatým kulturním, sociálním a historickým přínosům EU, zůstávají bohužel pozastaveny, jelikož regulátoři EU se stále nemohou shodnout na tom, jak by měl být zákon uplatňován.

Meta bude pokračovat v kontroverzních plánech využívat miliony příspěvků na Facebooku a Instagramu k výcviku technologie umělé inteligence (AI), což je praxe, která je podle zákonů EU na ochranu soukromí fakticky zakázána.

Bojovníci za ochranu soukromí, včetně Open Rights Group (ORG) a None of Your Business (NOYB), jsou plány znepokojeni. Když byly plány poprvé představeny, ORG obvinila Metu, že „nás všechny proměnila v nedobrovolné (a neplacené) testovací subjekty pro své experimenty.“ Spolu s NOYB vyzval ICO a EU, aby je zablokovaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz