Hlavní obsah

Dick Van Dyke ve svých 99 letech stále tančí. Jeho elixír mládí je o půlstoletí mladší partnerka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Instagram Dicka Van Dykea

Přestože mu osud vzal dvě jeho životní lásky, pozitivní pohled na svět ho neopouští a užívá si každý den jako by byl poslední.

Článek

Dick Van Dyke je americká legenda divadelních prken i filmového plátna, která se narodila v roce 1925 a dodnes nás svou energií a talentem nepřestává udivovat. Jeho kariéra je nesmírně bohatá a rozmanitá, zahrnuje téměř všechny oblasti showbyznysu. Svou uměleckou dráhu začal jako rozhlasový moderátor, kde si vypěstoval svůj charakteristický hlas a smysl pro humor. Vzápětí přešel úspěšně na filmová plátna. Nezapomenutelné jsou jeho role v muzikálech jako Bye Bye Birdie, Chitty Chitty Bang Bang a Mary Poppins, jednom z nejznámějších disneyovských filmů, kde si zahrál nejen kominíka Berta, ale také starého bankéře. Jeho taneční kreace a zpěv dodnes patří k tomu nejlepšímu, co se v tomto žánru objevilo.

Velký úspěch slaví dodnes v televizních pořadech, jako jsou například sitcom The Dick Van Dyke Show, který mu přinesl hned tři ceny Emmy a dodnes je považován za jeden z nejlepších sitcomů všech dob. Objevil se i v řadě dalších seriálů, například v Americe populárním The Golden Girls, ale také u nás dlouho vysílaných Jake a tlusťoch, Diagnóza vražda, Průměrňákovi, Scrubs: Doktůrci, a mnoho dalších.

První jeho osudovou ženu vzala rakovina

Dick Van Dyke se poprvé oženil v roce 1948 se svou láskou Margie Willettovou. Jejich svatební obřad byl netradiční – uskutečnil se přímo během rozhlasové show, kterou Van Dyke moderoval a nesla název „Nevěsta a ženich“. Svatba se odehrála v Chapman Park Hotel v Los Angeles a rozhodnutí se zjevně zrodilo spontánně.

Manželé měli spolu čtyři děti: Christiana, Barryho, Stacy a Carrie Beth. Jejich vztah však časem narazil na překážky. V roce 1984 se rozhodli rozvést. Ve svých memoárech Van Dyke rozchod popsal jako „přátelský“. Nicméně přiznal, že jedním z důvodů jejich rozchodu byla jeho neskonalá láska k showbyznysu, která se neslučovala s Margieinými přáními.

„Moje žena, ačkoliv byla na mě hrdá, nesnášela showbyznys,“ svěřil se Van Dyke v rozhovoru pro Today. „Něco na tom, že manžel neustále odcházel pryč, jí vadilo. Chtěla se od toho všeho distancovat.“

Tragédie zasáhla Van Dykea znovu v roce 2007, kdy Margie podlehla rakovině slinivky. Ve svých pamětech popsal, jak hluboce ho její smrt zasáhla. „Margie byla matkou mých čtyř dětí, byla součástí mého života prakticky od dětství, a i když jsme byli dlouho rozvedení, její smrtí jsem ztratil část sebe,“ napsal.

I druhá jeho osudová žena opustila tento svět předčasně

Dick Van Dyke popisoval svou dlouholetou partnerku Michelle Triolu jako „milovanou společnici 35 let“. Potkali se, když Triola pracovala pro Van Dykeova agenta. Na rozdíl od jeho první manželky, Margie, Triola showbyznysu rozuměla a podporovala ho.

Jejich vztah začal v době, kdy byl Van Dyke ještě ženatý. Po dlouhém vnitřním boji se rozhodl pro rozvod a začal nový život s Triolou. Obě ženy byly silné osobnosti a Van Dyke musel učinit těžké rozhodnutí. Triola měla sama za sebou bouřlivý milostný život. Byla dlouhodobou partnerkou herce Lee Marvina a proslavila se případem „palimony“, kdy se soudila o část jeho majetku po rozchodu.

Van Dyke a Triola byli spolu až do její smrti v roce 2009. I přes těžkou nemoc byla jejich láska silná. Van Dyke vzpomíná, jak s ní zpíval v hospici a věří, že poslední slova, která slyšela, byla vyznání lásky.

Láska k o 46 mladší partnerce ho drží v kondici

Herec se znovu zamiloval v 80 letech, když potkal o mnoho mladší maskérku Arlene Silver. Setkali se na předávání cen SAG Awards v roce 2006. Van Dyke byl Silver okouzlen a odvážil se ji oslovit, což bylo pro něj neobvyklé. Silver, která v té době ještě neviděla legendární film „Mary Poppins“, byla zpočátku překvapená, když ji slavný herec oslovil. Brzy se však spřátelili a začali spolu spolupracovat na několika projektech. Společně založili například acapellovou skupinu Vantastix a často spolu vystupovali. Arlene Silver se aktivně zapojila i do Van Dykovy herecké kariéry. Pomáhala mu vybírat role a dokonce s ním účinkovala v některých projektech. Jejich věkový rozdíl pro ně nikdy nebyl překážkou.

Vzali se v roce 2012 a žijí spolu šťastně dodnes. Van Dyke často zdůrazňuje, jak moc mu Silver v životě pomáhá a podporuje ho. Jejich vztah je založen na vzájemné lásce, respektu a společných zájmech. Společně si užívají života a vytvářejí krásné vzpomínky.

Dodnes se aktivně zapojuje do do veřejného života, má své televizní pořady a často se objevuje jako host v zábavných estrádách. V dobré kondici ho udržuje láska k jeho o půlstoletí mladší manželce, neustále pozitivní pohled na svět a tanec.

Zdroj: Today, Instagram,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz