Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fenomén mužské princezny předčítající dětem pohádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Takzvané drag queens, které předčítají dětem pohádky, jsou v západních zemích stále častějším jevem. U nás se trend zatím setkává s kritikou.

Článek

V Čechách vzbudila velký poprask v červnu tohoto roku Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Uspořádala totiž akci s názvem „Drag queen čte pohádku dětem, LGBTQ+ a knihovna jako místo pro všechny bez bariér“. Ta vzbudila nadšení, ale mezi mnohými také pobouření. Jednou z bojovnic proti této akci je i Jana Jochová a její spolek Aliance pro rodinu. Vyzvala otevřeným dopisem, kde přirovnává předčítání k sexuálnímu zneužívání dětí, hejtmana Grolicha a primátorku Vaňkovou k zastavení podpory podobných akcí.

Reakce Brněnské knihovny na odpor

Knihovna Jiřího Mahena v Brně obhajuje v tiskové zprávě předčítání drag queen slovy „Koncept čtení drag queens dětem je v současnosti světově rozšířeným fenoménem. Jeho pedagogický přesah spočívá v tom, že rodiče a děti mohou přijít do kontaktu s diverzitou, která je přirozenou součástí dnešní společnosti, v níž se děti mají orientovat. S hercem, který bude vystupovat jako drag queen, jsme se osobně setkali a komunikace byla naprosto bezproblémová. Zároveň je předem domluvený program, kniha, ze které se bude číst, i doprovodné aktivity. Je plně na uvážení rodičů, zda tuto akci s dětmi navštíví, nebo ne.“

Co přesně drag queen je?

Jedná se převážně o muže, který svým oblečením a chováním karikuje ženu, a to pro zábavu nebo s uměleckým cílem. Při stylizaci do ženské role se přehánějí některé charakteristiky (jako např. líčení), aby bylo dosaženo komického, dramatického či satirického efektu.

Los Angeles má svého laureáta drag

Amerika, konkrétně West Hollywood, má od června tohoto roku svého prvního laureáta drag. Jedná se prakticky o politickou funkci velvyslance. Po dobu následujících dvou let bude jeho úkolem zvyšovat povědomí o drag queens.

Foto: https://www.weho.org/community/arts-and-culture/drag-laureate

Laureát Drag - velvyslanec pulzující kultury a umění West Hollywoodu a využívá svou pozici k propagaci města prostřednictvím drag performance.

Co bude dál

Doba se mění a každý den se objeví něco nového. Je jen na nás jak se k tomu postavíme. Buď jsme otevřeni něčemu neznámému a jsme ochotni to akceptovat, nebo se nám to nemusí líbit a můžeme proti tomu brojit. Každý vnímáme jinak co je ještě v pořádku, a co je už za hranou. Tak je to i s drag queens. Část společnosti je vítá, část odsuzuje. Je jen na nás, jaký zaujmeme postoj.

Zdroje:

https://alipro.cz/2023/05/29/otevreny-dopis-ve-veci-cteni-drag-queen-detem-hejtamanu-grolichovi-a-primatorce-vankove/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Drag_queen

https://www.reuters.com/lifestyle/not-hiding-shadows-anymore-west-hollywood-appoints-first-drag-laureate-2023-07-06/

https://www.weho.org/community/arts-and-culture/drag-laureate

https://www.kjm.cz/aktuality/tiskova-zprava-k-akci-drag-queen-cte-pro-rodice-s-detmi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz