Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Krmítko pro ptáčky vyrobíte hravě, rychle a zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Zima ještě zdaleka neskončila. Ptáčci, kteří neodletěli do teplých krajin, shání těžce nějakou potravu. My jim můžeme pomoci nasypáním zrní do krmítka. Nechte se inspirovat jak takové krmítko vyrobit.

Článek

Dlouho jsem chtěl nějaké krmítko koupit. V zimě se dají sehnat v každém druhém obchodě. Nestojí příliš. Do pěti set korun seženete opravdu pěkná krmítka. Avšak zdálo se mi za pár slepených, popřípadě ztlučených, klacíků zbytečné dávat několik stokorun. Rozhodl jsem se tedy pro vlastní výrobu.

Celé krmítko bylo prakticky zdarma, Jediná věc, kterou musíte koupit, je pár hřebíčků, nebo v našem případě tavná směs do tavné pistole. Zbytek materiálu jsme posbírali v parku během jedné odpolední procházky.

Jako první jsme sestavili dno. Vezměte dva silnější klacíky o stejné délce, které budou představovat šířku krmítka. Mezi ně začněte lepit, popřípadě přitloukat, klacíky na délku. Těch budete potřebovat přibližně dvacet, záleží na tloušťce a na délce bočních stran. Z každé strany přidejte jeden klacík navíc tak, aby přesahoval přes šířku dna krmítka. Vznikne vám v každém rohu prostor, kam přichytíte nosné sloupky.

Foto: Michal Strych

Krmítko

Následně udělejte překlad o šířce bočních stěn a spojte je. Zafixujete tak vaše krmítko, bude stabilnější a navíc vám vznikne trám, za který můžete zavěsit například lojovou kouli. Následně Položte krmítko na bok, bude se vám tak lépe přidělávat konstrukce střechy. Viz následující obrázek vytvoříte obvod střechy.

Foto: Michal Strych

krmítko - konstrukce

Nyní zastřešte vaše krmítko. Vezměte přibližně 40 stejně dlouhých klacíků, které budou přesahovat přes konstrukci střechy a přivažte, nebo přilepte, je podle následujícího obrázku. Ze zbývajících klacíků můžete zvýšit okraj dna, aby dobroty, které ptáčkům nachystáte nevypadávaly ven.

Foto: Michal Strych

krmítko - střecha

Vaše krmítko je nyní hotové. Vložte do něj cokoliv, co mají ptáčci rádi. Krmítko dejte ven na místo, odkud bude dobrý přístup a kochejte se tím, jak je váš výtvor hojně navštěvovaný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz