Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prázdné město za 100 miliard dolarů. Vítejte ve Forest City

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: futuresoutheastasia.com

Návrh podoby Forest City v roce 2030

Forest City byla původně mangrovová bažina obydlená místními obyvateli, kteří pracovali jako farmáři a rybáři v Kampung Tanjung Kupang.

Článek

Vítejte ve Forest City

Abyste se dostali do pozoruhodně podivného města nedaleko pobřeží jižní Malajsie, musíte ujet 40 km po silnici vlnící se mezi palmovými plantážemi a rozlehlým předměstím, až dorazíte před pomyslnou bránu do nového světa odkud je vidět za korunami stromů: umělý ostrov s armádou výškových budov tyčící se nad bledě modrou vodou. „Vítejte ve Forest City,“ hlásá cedule. První část výstavby, o níž se očekávalo, že bude stát 100 miliard dolarů, představuje odvážnou sázku na čínský realitní boom – takový, který by mohl rychle zhasnout, jelikož trh hrozí pádem zpět na zem.

Foto: https://forestcitycgpv.com/

Resort ve Forest City

Jeďte ještě pár minut a budete mezi řadami bílých věží lemujících většinou opuštěné ulice města. Strážníci v kloboucích se širokou krempou se potulují po prázdných chodnících a starají se o neposkvrněné město. Stráže v červených baretech se povalují u bezpečnostních kontrol a sledují prázdnotou zející hranice. Jen málo z 9 000 obyvatel města je na dohled. To není pro Malajsii až tak neobvyklé, většina lidí se vyhýbá pobytu venku během odpoledních veder. Stejně tak prázdné ulice jsou zde ale po celý den. Forest City bylo postaveno tak, aby mělo více než desetkrát více obyvatel, než kolik jich zde v současné době žije.

Foto: https://forestcitycgpv.com/

Dovolená ve Forest City?

Růžové plány, ne až tak růžová realita

V historii trvající jen méně než deset let se toto soukromé město na druhé straně zálivu od Singapuru již potýkalo s mnoha problémy – regulacemi, politickým odporem a globální pandemií. S příchodem pandemie covid-19 se začal čínský trh rychle ochlazovat a v lepší zítřky jen tak nikdo nedoufá.

Přitom se město na první pohled zdá být ideálem pro bydlení, splňující přísná kritéria pro ekologický chod. Realita však není tak růžová. Oblast, ve které Forest City leží, je chráněna jako oblast citlivá na životní prostředí (ESA) 1. kategorie, kde není povolen žádný rozvoj s výjimkou turistiky, výzkumu a vzdělávání v přírodě s nízkým dopadem. Rekultivace začala v lednu 2014 bez zákonem vyžadovaného podrobného posouzení vlivu na životní prostředí (DEIA). Obyvatelé Kampung Tanjung Kupang , tradiční rybářské vesnice, si bezvýsledně stěžovali na snížení úlovků a další problémy místním úřadům a úřadům státu Johor.

Malajsie také neinformovala Singapur, jak to požaduje jejich Mezinárodní tribunál pro mořské právo z roku 2005 zprostředkovaný dohodou o rekultivačních pracích a dalšími smlouvami. Singapur následně zaslal diplomatickou nótu v květnu 2014 malajské federální vládě ohledně objasnění otázek, včetně: potenciálních změn rychlosti vodního proudu a následného dopadu na bezpečnost plavby. V návaznosti na toto a doprovodné pobouření mezinárodních dozorčích orgánů pro životní prostředí zaslalo ministerstvo životního prostředí dne 6. června 2014 společnosti Country Garden žádost o DEIA a dne 17. června 2014 vydalo příkaz k zastavení prací, ačkoli bylo hlášeno, že práce navzdory zastavení pokračovaly.

Budoucnost Forest City

Vzhledem k celosvětovým pandemickým a ekonomickým problémům je budoucnost Forest City nejistá. Plány jsou však jasné. Výstavba by měla být dokončena v roce 2035 a osidlování zatím neprobíhá tempem, jakým by si Malajsie představovala. Dveře jsou zde otevřeny všem. Zvažovali byste novou životní etapu ve Forest City?

Foto: https://forestcitycgpv.com/

Hotová výstavba

Zdroje:

https://forestcitycgpv.com/news/151-the-star-forest-city-shifts-roles

https://en.wikipedia.org/wiki/Forest_City,_Johor

https://forestcitycgpv.com/

https://www.bloomberg.com/features/2023-malaysia-forest-city/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz