Hlavní obsah
Cestování

Všude samí kostlivci. Sedlecký kostel je turistická atrakce pro otrlé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook / Lost in Time - Urbex (se svolením autora)

Sedlecký kostel u Kutné Hory je od pohledu děsivým místem. Jeho interiér je totiž zdobený ostatky obětí moru.

Článek

Na okraji Kutné Hory v části Sedlec stojí katedrální chrám Nanebevzetí Panny Marie a Svatého Jana Křtitele, který byl součástí cisterciánského opatství, založeného v roce 1142. Ve 14. století se na místním hřbitově postavil dvoupodlažní kostel karnerového typu, který měl od počátku složit jako kostnice. Když ve 13. století přivezl opat Sedleckého kláštera hlínu z Jeruzaléma a rozprášil ji na hřbitově, místo získalo pověst svaté země a dnes je nejstarším „posvátným polem“ v Evropě.

V roce 1318 bylo na místním hřbitově pohřbeno kvůli morové epidemii přibližně 30 tisíc zesnulých a krátce na to dalších 10 tisíc, kteří padly v husitských válkách. Sedlecký hřbitov tak zaujímal ohromnou plochu 35 tisíc ma to až do konce 15. století, než došlo ke zrušení většiny hrobů a k exhumaci asi 40 tisíc kosterních ostatků, které byly uloženy a do pyramid seskládány ve spodní kapli kostela.

Foto: Facebook / Lost in Time - Urbex

Snímky Kostnice Sedlec (se svolením autora)

Na konci 18. století se díky Josefínské reformě zrušilo Sedlecké opatství a kostel se dostal do majetku Schwarzenbergů. Tou dobou již byly architektem J. B. Santinim kosti přeskládány do dekorací v podobě řetězů a lustrů. Tuto výzdobu pak dotáhl v roce 1870 k dokonalosti František Rint, který z ostatků vymodeloval například erb rodu Schwarzenbergů.

Motivy, do kterých jsou kosterní ostatky seskládány mají symbolizovat například vzkříšení, nebo poslední soud. Čtyři mohutné pyramidy z lebek představují nebeské hory a koruna nad nimi znázorňuje bránu do nebeského království. Lustr, údajně seskládaný ze všech kostí lidského těla, je symbolem naděje a světla, které ukazuje správný směr a lebky se zkříženými hnáty jsou andělé, kteří doprovází duše na jejich cestě k božímu soudu.

Foto: Facebook / Lost in Time - Urbex

Kostnice Sedlec (se svolením autora)

Foto: Facebook / Lost in Time - Urbex

Kostnice Sedlec (se svolením autora)

Od roku 2014 se kostel rekonstruuje a to hlavně z důvodu jeho náklonu, respektive vychýlení o 0,5 metru, v důsledku nedostatečně únosné zeminy. S pracemi na samotném kostele také souvisí rozebrání a opětovné poskládání kosterních pyramid, což má na starosti restaurátor Tomáš Král. Ukázalo se však, že se nejedná o tak jednoduchý úkol, jak se na první pohled zdálo a práce na opětovném složení kosterních pyramid se protáhly o několik let. Zatímco severozápadní pyramida měla být po rozebrání opět kompletní v roce 2022, komplikace se stavbou natáhly plán až do roku 2024. Nyní to samé čeká i jihozápadní pyramidu. Kosti z pyramid prochází procesem čištění a zpevňování pomocí vápenné vody. Dosavadní náklady na renovaci činí 107 milionů Korun, ale práce nejsou ještě zdaleka u konce.

Foto: Facebook / Lost in Time - Urbex

Kostnice Sedlec (se svolení autora)

Dokončení celé rekonstrukce se plánuje nejdříve v roce 2030, avšak pro návštěvníky to neznamená, že musí plánovanou návštěvu odložit. Kostel všech svatých s kostnicí je veřejnosti otevřen i během probíhající rekonstrukce a to každý den, vstupenku je možné koupit pouze online.

Kostnice v Sedleci je ideálním místem pro ty, kteří mají pro strach uděláno a rádi poznávají místa zahalená tajemnem.

Zdroje: oficiální stránky Kostnice Sedlec a Kutná Hora, web Středočeské vodní cesty, Lost in Time

(Fotografie jsou pořízeny v době, kdy ještě bylo možné interiér fotografovat)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz