Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyšší DPH zdražilo pivo. Zajít si na točený začíná být luxus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/pivo-%C4%8Depovan%C3%A9-pivo-%C5%A1%C5%A5astn%C3%A1-hodinka-2218900/

Od 1.1.2024 se zvýšila daň z přidané hodnoty u točeného piva z původních 10 % na 21 %. Bude to mít vůbec nějaký přínos?

Článek

Pamatujete si na nedávný chaos za Babišovy vlády, kdy byla zavedena dvojí daň na nápoje v restauračních zařízeních? Točené pivo za různé sazby DPH podle toho, kde jej zákazník vypije, nebo v čem si jej odnese se rozhodlo ministerstvo financí zrušit a zjednodušit. Výsledkem je jednotná daň na všechno, samozřejmě ta nejvyšší z dosavadních variant.

Takže pro představu kde stálo pivo 50 Kč, po přepočtení DPH vychází cena na necelých 55 Kč. Někteří chamtivější podnikatelé jistě opět využijí příležitosti a zaokrouhlí si cenu ještě o pár korun výše.

V kapsách poplatníků se vždycky ještě něco najde

Z pohledu vlády je zvyšování daní ten nejjednodušší způsob, jak napumpovat do státního rozpočtu nějaké peníze. Přeci proč by se měl ministr financí snažit hledat efektivní a úsporné řešení tak, aby ze státní kasy neutíkaly zbytečné miliardy, když existují mnohem snazší řešení. Sáhnout na cenu piva národu pivařů je snadné jako facka. Zedník Tonda si na točený pivo po práci zajde stejně. Bohužel to na svém rozpočtu pozná mnohem znatelněji, než ten s platem mnohonásobně vyšším, kdo mu daň, respektive pivo, zdražil.

Tak trochu Kocourkov

Zdražování způsobí zdražování. Jeden z faktorů, který roztáčí inflační spirálu, je zvyšování cen. To by měli vědět všichni na ministerstvu financí. Na jedné straně je tedy Česká národní banka, která zavádí protiinflační opatření a na druhé straně je vláda, která inflaci svými rozhodnutími zvyšuje. Zvyšování daní zvyšuje ceny, peníze díky tomu ztrácejí svou hodnotu a obyvatelstvo tak chudne.

Co můžeme očekávat?

Pravděpodobně se do státního rozpočtu přisype o nějakou tu miliardu více. Tyto peníze budou v lepším případě použity ve zdravotnictví, nebo se jimi zaplácne část státního dluhu. V horším případě se ztratí v nějaké předražené zakázce.

Můžeme také očekávat pokles spotřeby piva a s ním ztrátu části již tak nízkých tržeb podnikatelů v pohostinství. Možná bychom se měli obávat, že díky zvýšení DPH budou nuceni někteří hostinští zavřít kvůli nízkým tržbám svůj podnik.

Scénářů může být několik. Žádný z nich však nepůsobí příliš pozitivně. Nechme se tedy překvapit, kam nás ještě jednání současné vlády zavede.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz