Hlavní obsah
Věda

Víte, co umí konopí? Produkuje kyslík a tlumí bolest! Co ještě tato zázračná rostlina dokáže?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Konopí - přítel nebo nepřítel? Opravdu je tak zázračné, jak se o něm nyní píše? A jak je to vlastně s obsahem THC?

Článek

Hned na začátku si musíme říct, jaký je rozdíl, mezi konopím a marihuanou. Mnozí si totiž myslí, že se jedná o stejnou rostlinu, která má pouze rozdílné názvy (zatímco konopí je odvozeno od latinského cannabis, slovo marihuana je původem z mexické španělštiny). Ve skutečnosti ale konopí a marihuana jsou dvě různé odrůdy rostliny Cannabis sativa. Hlavní rozdíl tkví právě v množství psychoaktivní látky THC (tetrahydrocannabinol). V konopí je pouze malé množství THC (méně než 0,3%), zatímco marihuana obsahuje vysoké množství THC (obvykle mezi 5 a 20%).

Trochu historie

Pěstování konopí má bohatou historii sahající tisíce let do minulosti. Bylo využíváno lidmi již v neolitu jako zdroj vlákna pro výrobu tkanin a provazů. Konopí bylo pěstováno v Číně již před 4800 lety. V čínské mytologii dokonce existovala konopná víla (麻姑) - nesmrtelná bytost, která uměla uvařit elixír života a byla považována za ochránkyni žen. Nejen starověcí Číňané, ale i Egypťané konopí používal jako lék a rituální rostlinu.

V Evropě se pěstování konopí rozšířilo v době středověku, kdy se používalo pro výrobu látek, provazů a papíru. Cannabis také patřil mezi oblíbené bylinky a používal se proti bolesti, úzkosti a nespavosti.

Prohibice ve jménu výdělku

V 19. století se konopí stalo oblíbenou léčivou rostlinou v USA, kde bylo prodáváno jako extrakt pod názvem Cannabis Americana. Do konce 19. století výrobky z konopí tvořily velký podíl na trhu Spojených států. Jenže jak se trh vyvíjel, konkurence rostla a na řadu přišly jisté nekalé praktiky. Začalo to v roce 1900, kdy politik a vydavatel novin William Randolph Hearst, vlastnící největší mediální společnost v Americe, lobboval za zákaz výroby papíru z konopí. Proč? Hearst vlastnil mnoho hektarů lesa a vydělával právě na výrobě papíru. Konopný papír pro něj byl velkým konkurentem.

Foto: GettyImages

William Randolph Hearst

Průmyslové konopné oleje dělaly velkou konkurenci i samotnému Rockefellerovi, který vlastnil ropnou společnost. A tak ty průmyslový konopný olej pomalu z trhu zmizel. Později vláda USA pod nátlakem ministra financí Andrewa Mellona rozhodla, že veškeré výrobky z konopí jsou čiré zlo, a proto pěstování technického konopí zakázala.

Největší problém však pramenil spíše z omezenosti většiny obyvatel, kteří byli přesvědčení,  že cannabis a marihuana je to samé. Ve 30. letech se v USA začalo šířit kouření jointů, což ve společnosti vyvolalo vlnu nevole i vůči technickému konopí, které obsahovalo minimum THC. I přesto ale v roce 1937 byla v USA zavedena prohibice konopí. V současné době pouze 38 států USA povoluje využívání konopí pro léčebné účely.

Foto: Shutterstock

Cannabis

Dnes je konopí pěstováno po celém světě pro výrobu tkanin, potravin, léčiv a jako rostlina s vysokým obsahem psychoaktivní látky THC, která se využívá k rekreačnímu užití. V posledních letech se také rozvíjí průmysl spojený s využitím kanabidiolu (CBD), který má mnoho léčebných vlastností a nevyvolává psychoaktivní účinky.

Určitě to ale není jediná výhoda konopí. Podívejte se, co všechno tato téměř zázračná rostlina umí a k čemu všemu se může využívat:

  1. Jeden hektar konopí produkuje stejně kyslíku jako 25 hektarů lesa.
  2. Z jednoho hektaru konopí lze získat stejné množství papíru jako z 4 hektarů dřeva.
  3. Z konopí lze vyrobit papír osmkrát, zatímco ze dřeva pouze třikrát.
  4. Konopí lze vypěstovat během čtyř měsíců a potřebuje opravdu málo vody, zatímco stromy potřebují 20-50 let.
  5. Konopí je nejlepším přírodním lapačem radioaktivity.
  6. Konopí umí se samo chránit před hmyzem, takže nepotřebuje pesticidy. Pokud bude konopný textil používán v široké výrobě, průmysl pesticidů by mohl zcela vymizet.
  7. Konopí je ideální rostlinou pro výrobu provazů, šňůr, tašek, klobouků ale i obuvi.
  8. Konopí pomáhá proti bolesti u pacientů s AIDSem a rakovinou. Dále se používá se při léčbě až 250 onemocnění, jako jsou revmatismus, srdeční choroby, epilepsie, astma, žaludeční choroby, nespavost, duševní poruchy, onemocnění páteře a další.
  9. Semena konopí mají velmi vysokou hodnotu bílkovin a obsahuje dvě mastné kyseliny, které se v přírodě nikde jinde nevyskytují.
  10. Pěstování konopí je levnější než sójových bobů.
  11. Všechny plastové výrobky lze vyrobit z konopí a konopný plast je zcela rozložitelný.
  12. Pokud by byla karoserie automobilu vyrobena z konopí, byla by desetkrát pevnější než ocel.
  13. Konopí lze také použít k izolaci budov, je pevné, levné a ohebné.
  14. Mýdlo, šampón a jiná kosmetika z konopí neznečišťují vodu, proto je zcela ekologické.

Máte zkušenosti s výrobky z konopí? Nezkoušeli jste konopný šampón nebo mast? Podělte se o své zkušenosti dole v diskuzi!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz