Hlavní obsah
Názory a úvahy

Migrační pakt: Evropa přestává strkat hlavu do písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E / Bing

Migrace / zdroj: Bing DALL-E

Migrace vždy byla a vždy bude. Můžeme buď zkoušet, jak hluboko do písku dokážeme strčit hlavu, nebo se připravovat na integraci nově příchozích do našich společností při dodržení běžných standardů lidských práv, na které jsme všichni v Evropě zvyklí.

Článek

Ukazuje se, že strkání hlavy do písku nefunguje. Když začala ruská agrese na Ukrajině, viděli jsme, jaký tlak to může znamenat pro zemi, která na přijetí válečných migrantů není připravená. I na tomto příkladu jsme se naučili, že se neobejdeme bez jasných pravidel, díky kterým budeme schopni flexibilně reagovat na migrační vlny z různých zemí.

Dohoda z 8. června znamená v Evropě průlom, neboť se podařilo dojednat zásadní kroky ve dvou hlavních nařízeních Migračního paktu. Po mnoha letech se nám konečně podařilo najít řešení, na kterém se dokážou shodnout všechny země napříč EU.

V Česku se okamžitě zvedly populistické hlasy proti flexibilní solidaritě. Nicméně je třeba mít na paměti, že právě tento koncept je ve skutečnosti ústupkem zemím střední a východní Evropy. Ty v minulosti blokovaly návrhy na rozdělování migrantů v rámci EU, které by snížilo tlak na země s velkým počtem příchozích uprchlíků.

Současná situace tak vyústila v to, že žadatelé o azyl byli drženi v nedůstojných a často nelidských podmínkách na hranicích Evropy v zemi nikoho. Někdy žili v provizorních stanech i několik let, děti nedostávaly adekvátní vzdělání, a to už vůbec nemluvíme o šíření nemocí, frustraci a radikalizaci, ke kterým v těchto táborech dochází. Takové podmínky jsou pro nás naprosto nepřijatelné, obzvlášť pokud jde o děti a mladé lidi nebo rodiny s dětmi.

Česko samotné získalo a stále získává hodně díky solidaritě ostatních členů EU. I když je migrace velký problém, nesmíme zapomenout na lidi, kteří prchají před válkou a katastrofami způsobenými klimatickými změnami. Těch bude mimochodem v budoucnu přibývat.

Vlna uprchlíků z Ukrajiny ukázala, že Česko dokáže přijmout žadatele o azyl, kteří k nám mají blízko kulturně i jazykově. To je dobrý základ, na kterém můžeme do budoucna stavět. Migraci potřebujeme zvládnout tak, aby se lidé v novém prostředí cítili co nejlépe a aby společnost, která je přijímá, byla připravena jim pomoci a zapojit je do svého fungování s vědomím toho, že pomáhá lidem v nouzi, kteří tuto pomoc skutečně potřebují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz