Hlavní obsah
Aktuální dění

Nejsme The Black Eyed PiS. Polskou vládní stranu nakrknul silvestrovský koncert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Co mají společného vlády Kataru a Polska? Z nějakého záhadného a iracionálního důvodu jim vadí barevné pásky.

Článek

Polskou vládní ultrakonzervatiní stranu PiS a její ještě ultrakonzervativnější koaliční partnery totiž do běla rozpálil koncert skupiny The Black Eyed Peas. Ne, to není vtip.

Členové skupiny si na sebe totiž během koncertu, mimochodem vysílaným státní televizí TVP – teď už téměř exkluzivně dvorním propagačním kanálem PiS, vzali pásky s LGBTQ+ barvami a věnovali píseň všem, kteří čelí nenávisti.

Reakce polských vládních politiků, kteří jen několik let zpátky podporovali vznik „anti-LGBT“ zón a prohlašovali sexuální menšiny za „nenávistnou LGBT ideologii“ na sebe nenechaly dlouho čekat.

Zvolání jako „Silvestr zvráceností!“, „Duhová páska je symbol útlaku Polska Evropskou unií“ nebo „LGBT aktivisté chtějí zavírat katolíky do vězení!“ zaplnila celý polský Twitter… No, roztomilé.

Bohužel to ale není nic nového. Polsko se od nástupu vlády PiS k moci před 8 lety potýká, podobně jako Orbánovo Maďarsko, s obrovskými problémy právního státu. Vláda v zemi rozložila nezávislé soudy na prvočinitele, pošlapala svobodná média a s právy žen i sexuálních menšin vytřela podlahu. A to všechno v době, kdy jako největší čistý příjemce pobírala z Evropy desítky miliard EUR.

Jak jsem se sám mohl loni v létě přesvědčit, situace v Polsku je vážně neúnosná. Ačkoliv si můžu sebevíc vážit reakce polské vlády na válku na Ukrajině, už vážně nejde dál přehlížet, jak sami doma vytváří systém do určité míry podobný tomu v Rusku nebo Kataru.
Mikuláš Peksa

Evropa stojí a padá na vzájemné toleranci a rovnosti, ať už jde o jakoukoliv menšinu. Diskriminace do Evropy nepatří. Pokud to Kaczynského PiS nehodlá respektovat, je nejvyšší čas na to proti Polsku spustit mechanismus podmíněnosti a pozastavit mu evropské peníze.

Anketa

Udělala kapela The Black Eyed Peas správně, když si na koncert v Polsku vzala duhové pásky?
ANO
70,3 %
NE
29,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz