Hlavní obsah

Proč EU potřebuje Ukrajinu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_unie#/media/Soubor:Flag_of_Europe.svg

EU nedávno přišla o jednoho ze zakládajících členů a defacto po celé EU jsou častěji slyšet její kritici. Stabilita se může zdát tedy křehká, přesto se poměrně často mluví i píše o vstupu Ukrajiny do EU. Proč však politici usilují o Ukrajinu?

Článek

Ukrajina je země plná problémů, které nejsou v souladu se zbytkem Evropské unie. Aktuálně je ve válce s Ruskem, která jí silně vyčerpává ekonomicky a nebýt pomoci ze zahraničí asi by se o Ukrajině nedalo, již ani mluvit. Ještě před samotnou válkou také nebyla ideálním kandidátem. Průběh občanské války byl protkaný válečnými zločiny, které prováděly jak vládní síly, tak ty separatistické podpořené Ruskem. Ukrajina je také známá svými oligarchy, korupcí atd.

(Pro ty co nesouhlasí s použitím termínu občanská válka: Obyvatelé Donbasu označování jako separatisté byli a defacto i stále jsou občané Ukrajiny. Jejich odtržení od Ukrajiny a následné připojení k Rusku podpořilo méně států než existenci Kosova.)

Proč by tedy chtěli politici Evropské unie, aby se Ukrajina stala členem unie? Odpověď je spojená hlavně s dvěma body:

1. Na území Ukrajiny i v jejích výsostných vodách byla objevena ložiska zemního plynu, který je pro EU klíčovou energetickou surovinou před plným přechodem k zelené energii. Na Ukrajině se objevily také ložiska břidlice, která se může zplyňovat a opět sloužit jako klasický zemní plyn. Veškerá klíčová infrastruktura pro přepravu plynu do střední a západní Evropy je postavena, stačí tedy jenom začít těžit a napojit se na stojící plynovody. Je nutné také zmínit, že na Ukrajině je také velké množství kvalitního černého uhlí. Černé uhlí se však nachází na území aktuálně ovládané Ruskem a ložiska zemního plynu byla objevena v okolí Krymu.

2. Ukrajina patřila mezi největší exportéry olejnatých semen (slunečního oleje a jeho frakcí) a obilovin na světě. Stále je významným producentem, ale probíhající válka produkci snížila a je značně omezen i export.

Tyto dva body jsou důležité pro Evropskou unii hned z několika důvodů. Evropská unie se snaží mít ideálně vlastní zdroje zemního plynu, nebo ho odebírat od spřátelených zemích. Ukrajina je nyní Evropské unii silně zavázaná, jelikož jí poskytla mnoho velkých půjček. Tyto půjčky však nejsou jen z dobroty srdce, ale očekává se že v případě vítězství začne Ukrajina své závazky splácet. Splatit by je mohla právě formou dodávek zemního plynu, který je pro Evropu klíčový a také kvalitním černým uhlím. Cena těchto surovin by, tak mohla na trzích v Evropě klesnout.

Podle mého názoru je však důležitější právě druhý výše zmíněný bod. Aktuálně je Evropa slabým hráčem v Africe, jelikož bývalé koloniální mocnosti ztrácí velmi rychle svůj vliv na úkor Číny. Čínský vliv v Africe poměrně nepozorovaně rostl dlouhé roky skrze velmi výhodné půjčky, které často byly i stále jsou spojené s infrastrukturními projekty. Dalšími zemí angažující se silně v Africe je i Rusko, které je však daleko za Čínou a na rozdíl od Číny posiluje svůj vliv především skrze žoldnéřské skupiny a dodávky zbraní.

A proč vůbec usilují mocnosti o vliv v Africe? Samozřejmě kvůli nerostným surovinám a právo na to je těžit. Pro Evropu je, ale Afrika důležitá i kvůli uprchlíkům, kteří přes Středozemní moře prchají do členských států Evropské unie. Uprchlíci prchají z různých důvodů ať už kvůli neustálým konfliktům, nebo chudobě.

V případě, že by se součástí Evropské unie stala Ukrajina, získala by unie pod kontrolu jednoho z největších exportérů olejnatých semen a obilovin na světě. Levné potraviny, půjčky, investice a případně i vojenská podpora by opět mohly posílit vliv Evropy v Africe. Samozřejmě je otázkou jak a zda vůbec by tento vliv byl využit ve prospěch obou stran, nebo zda již není pozdě a státy v Africe nejsou zcela pod vlivem Číny.

Anketa

Měla by se Ukrajina stát členem EU?
Ano a to co nejdřív
12,5 %
Ano, ale až se vyřeší všechny problémy
37,5 %
Spíše ne, je tu spousta jiných zemích v Evropě co na členství čekají delší dobu
25 %
Rozhodně ne!
25 %
My bychom z EU měli vystoupit a pak ať si tam klidně vstoupí
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz