Hlavní obsah
Finance

Je pád amerického dolaru blízkou budoucnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Americk%C3%BD_dolar#/media/Soubor:Obverse_of_the_series_2009_$100_Federal_Reserve_Note.jpg
Aktualizováno

V průběhu roku se objevly divoké spekulace o pádu USA a dolaru, někteří v tento pád věřili hlavně na začátku roku 2023, kdy začaly krachovat banky.

Článek

Divoký začátek roku 2023 vypadal na těžkou bankovní krizi. Během necelých dvou měsíců zkrachovaly hned tři středně velké banky: Silicon Valley Bank, Signature Bank a First Republic Bank, a nebýt zásahů, možná by zkrachovaly i další banky v USA. Každopádně tento krach způsobený převážně špatnými investicemi vyvolal v investorech, ale i prostých lidech velké obavy. Objevily se divoké spekulace o pádu amerického dolaru z dominantního postavení a jeho nahrazení novou měnou od států BRICS.

I přes krušný začátek roku je americký dolar stále světovou rezervní měnou, ale již v roce 2021 vyšla zpráva měnového mezinárodního fondu informující o tom, že jeho podíl na globálních devizových rezervách klesl na 25leté minimum. Naposledy americký dolar klesl na tuto hodnotu v době zavedení eura. Celkový podíl amerického dolaru na rezervách je 59 % a stále tak s velkým předstihem dominuje. Například druhou nejvíce drženou měnou je euro, které se pohybuje kolem 20 %, následují měny jako čínský jüan, australský dolar, kanadský dolar, britská libra a japonský yen. Americký dolar si za svou dobu existence vybudoval i pověst bezpečného přístavu v dobách krize a je často používaný v zemích, jejíchž měna silně ztrácí na hodnotě. Například v Argentině, Venezuele a Libanonu je americký dolar defacto druhou nejpoužívanější měnou kvůli hyperinflaci.

Dramatický pád amerického dolaru tedy pravděpodobně v nejbližší době nenastane. Pravděpodobněji spíše pozvolna poklesne jeho množství držené centrálními bankami s ekonomickým růstem rozvojových zemích, které usilují o diverzifikaci měnového složení. Společná měna BRICS, nebo ekonomických uskupení ASEAN a Mercosur by pokles amerického dolaru uspíšit také mohla. Je však důležité zmínit, že pokusy o vytvoření společné měny naráží na nemalé obtíže.

Státy jižní Ameriky se o společnou měnu již jednou pokusily, ale k realizaci nikdy nedošlo kvůli velkým ekonomickým rozdílům a slabé politické vůli. Nyní to vypadá, že se o znovuoživení tohoto nápadu opět pokusí Brazílie s Argentinou, které trápí nestabilita národních měn.

Jak to bude se společnou měnou BRICS není vůbec známé, kolují různé informace a s rostoucím počtem členů BRICS rostou i rozdíly mezi členskými státy.

Anketa

Kdy podle vás dojde k pádu amerického dolaru z pozice světové rezervní měny?
Do 10 let maximálně!
33,3 %
V horizontu 20 let, maximálně do roku 2050
0 %
Bude hodně záležet na okolnostech, ale vidím to na druhou polovinu 21. Století
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz