Hlavní obsah
Aktuální dění

V ČT začíná éra Jana Součka. Čemu bude nový generální ředitel čelit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Od října bude mít veřejnoprávní ČT nové vedení. Petra Dvořáka vystřídá po 12 letech ve funkci generálního ředitele dosavadní šéf brněnského studia ČT Jan Souček. Co ho ve vedení „ostře sledované“ instituce veřejné služby čeká? A jak se s tím vyrovná?

Článek

Nový generální ředitel zatím neměl až na několik rozhovorů v médiích možnost ukázat, kam Českou televizi povede. Už teď je ale jasné, že Jan Souček bude mít řadu kritiků.

Cenzura názorů redaktorů?

Ti už nyní zpochybňují některé kroky, které Jan Souček v České televizi chystá. V pořadu Spotlight na Aktuálně.cz mluvil o tom, jak bude klást důraz na nezávislost zaměstnanců zpravodajství České televize. Ti by měli podle Součka striktně dodržovat Kodex ČT a neměli by například své politické preference dávat najevo na sociálních sítích. Tady je třeba dodat, že Kodex ČT pochází z dob, kdy o síle sociálních sítí ještě ani nikdo neuvažoval. Bude tedy na Součkovi, jak regulaci uchopí. Zda chce redaktorům úplně zakázat, aby na sítích vyjadřovali své názory, nebo přijde s nějakým mezikrokem. A bude i na redaktorech, zda by na takový zákaz přistoupili a zda je to vůbec splnitelné. V době sociálních sítí si obojí lze představit jen těžko.

Víc prostoru proruským názorům?

Jan Souček chce také ve zpravodajství a publicistice dávat větší prostor názorům lidí, kteří nesouhlasí se současnou vládou nebo s podporou Ukrajiny ve válce s Ruskem. „Myslím, že média veřejné služby se nesmí bránit faktu, že i takové názory zaznívají,“ řekl Souček v rozhovoru pro Deník. „Pokud se objevují na akcích, jichž se účastní desítky tisíc lidí, nemůžeme se tvářit, že neexistují. Úkolem médií je dávat věci do kontextu, uvádět na pravou míru vyřčené věty, které jsou někdy mylně uváděny jako fakta.“ To je jistě bohulibý záměr. Česká televize se pak ale snadno může stát pouhým „automatem na vyvracení dezinformací“. A bude na divákovi, zda si zapamatuje spíš onu dezinformaci, nebo to, jakým způsobem byla vyvrácena.

Nový šéf zpravodajství

Právě zpravodajství České televize bude po změně generálního ředitele sledováno zřejmě nejvíce. Po avizovaném odchodu Zdeňka Šámala se ředitelem zpravodajství ČT stane jeho dosavadní šéfredaktor Petr Mrzena. Ani ten však není bez kontroverze. Po nástupu Miloše Zemana do funkce prezidenta v roce 2013 si na Mrzenovo zasahování do zpravodajství stěžovalo 23 redaktorů. Petr Mrzena podle nich například nechtěl do zpravodajství pustit dnes již kultovní záběry, na nichž Zeman vrávorá u českých korunovačních klenotů. A v dopise radním ČT, který zveřejnil Médiář.cz, redaktoři popsali i několik dalších kauz, kdy Mrzena zprávy cenzuroval, nebo se o to snažil. V té době také televizi opustili moderátoři Daniela Drtinová a Martin Veselovský či výkonná ředitelka divize ČT Nová média Pavlína Kvapilová. Nezbývá než doufat, že šlo před deseti lety o exces. Jinak by mohlo hrozit, že se zpravodajství, které je hlavní výkladní skříní vysílání ČT, s novým ředitelem Mrzenou posune směrem, který by si demokraticky smýšlející část diváků nepřála.

Dalík, Prostějov a spol.

Historicky by se daly Janu Součkovi vyčítat i další záležitosti. Bývalý radní České televize Zdeněk Šarapatka v článku na Seznam Medium upozornil na to, že na Součkově brněnské adrese dodnes sídlí firma s majiteli z ruské federace, jejímž byl Souček od roku 1998 do roku 2005 jednatelem. Jan Souček musel vysvětlovat, že jde o historickou záležitost a že svůj dům jako sídlo poskytl svým známým, kteří už tu nepodnikají a jeden ze spolumajitelů zemřel. Vysvětlovat musel i to, proč v roce 2002 nastoupil do agentury New Deal Communications, která patřila poradci bývalého premiéra Mirka Toplánka Marku Dalíkovi, jenž byl odsouzen za pokus o podvod.

A otazníky vyvolávají i jiné, čerstvější události. Magazín Neovlivní popsal, jak se Jan Souček v červnu, jen tři dny po svém zvolení generálním ředitelem ČT, jako host účastnil turnaje v tenisovém klubu Agrofert Prostějov. Tam mu Andrej Babiš pohrozil, že až se vrátí do čela vlády, „tak ty poplatky zruší“. Proč vůbec nově zvolený generální ředitel na takový turnaj, kde se to lidmi a zájmy napojenými na Agrofert jen hemží, chodí?

Foto: Archiv Milionu chvilek

Tlaky nejen politické

Vyřčených i nevyřčených dotazů na Jana Součka je celá řada. Odpovědí bude ale asi pouze to, jak samotný Souček obstojí v roli generálního ředitele nejvlivnější mediální instituce v zemi, jejíž výroba, pořady, zpravodajství a v neposlední řadě i lidé by měli být ve všech ohledech tím nejprestižnějším, co český mediální trh nabízí. Silná veřejnoprávní média jsou jedním ze zásadních pilířů naší demokracie a už několikrát se v krátké historii České republiky ukázalo, že za jejich nezávislost je potřeba bojovat.

Zda Jan Souček úlohu řízení této veřejné instituce zvládne, se může ukázat už brzy. Příští rok se chystají evropské a krajské volby, nový ředitel tedy bude čelit politickým tlakům. Zároveň bude rozpočet televize v roce 2024 stále ještě napjatý. Souček tak bude čelit i tlakům finančním a nevyloučil ani propouštění. ČT a její nový ředitel bude muset čelit i tlaku ze strany soukromých televizí, které žádný veřejný poplatek nedostávají, a ze strany soukromých podniků, které mají podle návrhu zákona platit koncesionářské poplatky nově na základě počtu zaměstnanců. A to se soukromníkům ani komerčním televizím nelíbí.

V roce 2025 pro Českou televizi přijde jistá úleva s tím, jak se zvýší koncesionářské poplatky. Zároveň Česko v témže roce čekají volby parlamentní. A na nás všech pak bude, abychom si médium veřejné služby nenechali nikým vzít. Pokud Česká televize oslabí personálně, obsahově či finančně, oslabí i její zásadní role ve společnosti. A potom bude opravdu reálné i riziko, že po volbách přijde Andrej Babiš, poplatky zruší a televizi zestátní. A bez veřejnoprávní role České televize silně oslabí i naše demokracie.

Zajímá vás osobnost nového generálního ředitele České televize ještě více? Přečtěte si také článek Seznam Zpráv „Kdo je nový muž z Brna, který povede Českou televizi“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz