Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejrychlejší zvýšení státního dluhu. Tak jsme první, no a co

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Prachy

Míra zadlužení České republiky utěšeně roste. Činí závratných 3, 115 bilionu korun. Česká rodina dluží v průměru 1.145.896 - Kč. Každý by se měl na splacení podílet. Bez rozdílu a dle svých možností.

Článek

O státním rozpočtu České republiky bylo sepsáno nespočet článků. Jejich autoři se vážně, jindy méně vážněji zaobírali příčinami jeho katastrofálního stavu, generovali jeden nápad za druhým, jak společné finance zachránit, nebo alespoň ošetřit.

Mezi těmi, které jistě zaujaly, patřilo zdanění výsluhových příspěvků bývalých příslušníků bezpečnostních sborů, samotných důchodů, daň z neočekávaných zisků, a v neposlední řadě zrušení armády jako celku. Prosím, jak je libo, každému podle jeho gusta.

Že poslanci šetřit rozpočet dovedou, předvedli tak, že rázně zabránili českým důchodcům podílet se na hospodářské škodě nezměrného rozsahu. Jednomu každému možnému budoucímu zločinci, rozuměj nezodpovědnému penzistovi, odebrali se slzou v oku 1.000, - Kč měsíčně.

Nakolik to bylo morální, spravedlivé a zákonné necháme koňovi, protože ten má, jak známo, velkou hlavu.

Na lidi musí být přísnost. A peníze, jak bylo vysvětleno, nerostou na stromech. Milé paní poslankyně a páni poslanci Parlamentu ČR, neměli byste jít příkladem, zejména v době takové finanční krize, kterou zažíváme právě v této době?

Proč?

Podle dostupných zdrojů jsme z našich daní na jejich platy vyčlenili pro rok 2023 cca. 312 milionů korun. Plat řadového poslance se nakonec zvýší o 11.600, - Kč na kulatou sumičku přesahující 100.000, - Kč. O dalších benefitech, které řadovému poslanci měsíčně připlouvají, raději nemluvme. Jen si je připomeňme: náhrady na reprezentaci, stravné, hrazené náklady na provoz poslanecké kanceláře, telefon, internet, ubytování mimopražských a odchodné.

Průměrný hrubý příjem řadového zaměstnance v ČR je statisticky vypočítán na částku 43.193, - Kč. S tím, že reálná mzda poklesla o 3,1 %. Zaměstnaným nikdo nehradí jejich telefony, nikdo jim nepřispívá na dopravu, ti „mimopražští“ si své ubytování hradí ze své kapsy a odchodné? Dlouhé povídání. Nezapomeňme na rizika postihů za chybná rozhodnutí, špatné pracovní výkony a prosté lidské chyby, za které ti řadoví prostě následky nést musí.

Všichni tohle znají, tak co s tím otravuji ovzduší?

Protože jsme, ekonomicky, v… no víme kde, musíme si všichni parádně utáhnout svoje opasky. Nevyjímaje elitu z Malé strany, to se rozumí samo sebou. No a jak na to? Inspirace, kupodivu, není daleko, dalo by se tvrdit, že je takřka po ruce.

Bylo, nebylo…

Před mnoha a mnoha lety, kdy v naší kotlině vládla Komunistická strana Československa, vykonávali poslanci České národní rady své poslanecké funkce bezplatně. Nikdo z nich ale nesměl být pro výkon mandátu zkrácen na právech a nárocích vyplývajících z jeho pracovního nebo obdobného poměru.

Citace § 25, odst. 3 zákona č. 36/1989 Sb. o poslancích ČNR: „Organizace, s níž je poslanec v pracovním nebo obdobném poměru, je povinna mu poskytovat pracovní volno potřebné pro výkon poslanecké funkce v České národní radě, jejích orgánech a ve volebním obvodu. Poslanci náleží po dobu pracovního volna náhrada ušlého výdělku, kterou mu vyplatí organizace; organizaci se na její žádost uhradí ušlý výdělek poslance z rozpočtu České národní rady. Poslancům, kteří nejsou v pracovním nebo obdobném poměru, poskytuje náhradu ušlého výdělku Česká národní rada přímo.“

Co tím básník hodlá říci?

V době ekonomického marasmu, rozvalu českých financí, v zájmu náprav chyb vlády agrobarona Babiše a jeho věrných (což slýcháme dnes a denně a upřímně tomu věříme), by se naše poslankyně a poslanci mohli poučit z předchozích let a upravit své finanční požitky na úroveň ekonomických možností naší, společné kasy.

Kupříkladu ctihodná předsedkyně Parlamentu ČR by pobírala, po pečlivém doložení potřebných dokumentů, plat obchodního zástupce nejmenované telekomunikační společnosti, předseda vlády, pokud by náhodou a zcela neuváženě podal demisi, by na výplatnici našel svůj vysokoškolský plat, předseda Senátu by byl na pár let placen jako starosta a tak dále a tak dále, jeden za druhým, hezky od strany levé, po stanu pravou.

Že by se státní rozpočet takto zázračně vyléčil, o tom by nemohl vážně přemýšlet ani žáček první třídy. Ale byl by to významný signál. Nepochybně. Nechtít splácet společné dluhy je totiž svinstvo.

Kážou vodu, pijí víno.

Žádat po našich poslancích, aby při výkonu svého mandátu pobírali (byť jen v době, kdy je peněz ve společnosti ohromující nedostatek) stejný hrubý plat, jako ve svém předchozím zaměstnání, by bylo přinejmenším pošetilé. Takový poslanecký plat je totiž nedotknutelným zlatým teletem. Ať dluh platí ostatní.

Z toho všeho mi vychází jedno: že bychom na tom nakonec s veřejnými penězi nebyli zas tak zle a jen s nimi neumíme hospodařit???

Zdroj:

https://hlidacipes.org/cesky-statni-dluh-kolik-dluzime-co-za-to-platime-a-o-co-kvuli-tomu-prichazime/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz