Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podzimní okurková sezóna. Ministerský krypťák a mrak, z kterého nezaprší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Jako politický kolotoč se jeví přešlapy našich politiků. Premiér Fiala zachránil situaci okolo ministra Blažka, nechal Piráty, aby se vykoupali v pohaně svého referenda a je to další prekérka.

Článek

Na svědomí ho má tentokrát (a opět) STAN a jeho telefony s aplikací na šifrování hovorů. Podsvětí jim říká mile: krypťáci.

Aby ministr Rakušan vysvětlil, proč jeden takový přístroj vlastní, vytáhl na světlo světa starého, populárního bubáka. Tentokráte v mnohem sofistikovanějším hávu, než je obvyklé. Jmenuje se, citujme pana Rakušana: „neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu“. Ta, jak se panu Rakušanovi zdálo, sleduje kde koho, odposlouchává naše hovory a má tu moc ovládat politické dění v České republice. Právě proto, aby se v roce 2021 lstiví zemědělci nedozvěděli, jaké pikle kuje Stan a jeho apendix Piráti spolu s trojkoalicí Spolu, svěřil se předseda Rakušan se svými obavami spolustraníkovi, europoslanci Polčákovi, a ten ho, jistě o své aktivitě, vybavil telefonem s neprůstřelnou šifrovací aplikací. Patrně jen nešťastnou náhodou hrábl do stejné krabice s přístroji, jakými údajně vybavil jakéhosi Redla a jeho kamarády. Náhoda? Potměšilý kousek? Kdo ví.

Můžeme jen spekulovat, na co ministr „krypťák“ potřeboval. Ale asi byl tehdy mezi politiky populární.

Tak proč bychom jeden z přístrojů svému ministrovi nepropůjčili. A kdyby se na to náhodou přišlo, svedeme to na Agrofert a jeho divizi, která vedle zemědělství má taky na starosti odposlechy telefonních hovorů.

O co vůbec jde?

Nám, prostým duchem, musí postačit přísaha, že ministr Rakušan za používání telefonu od Redla a spol. z našich daní neplatil. A že ho k nekalým rejdům nepoužil. Nakonec, programy na šifrování hovorů používáme v telefonech vlastně všichni. Jen si je kupujeme a platíme sami ze svého. Tak, lide český, vo co go.

Okurková sezóna patrně neskončila

Že se jedná o bouři ve sklenici vody je nasnadě. Nic jiného, než že měl Rakušan v roce 2021 telefon s nějakou šifrovací apkou, se nedokáže.

V Agrofertu, a jejich bezpečnostní divize, pokud tam tedy nějaká opravdu je, si musí mnout ruce a řvát smíchy. Zejména, když shlédli video, že ministr Rakušan před celým internetovým národem volal kolegovi Babišovi a předváděl, jak mu „krypťák“ dovedně píská.

Jak si ovšem můžeme vysvětlit prostý fakt, že pan Rakušan měl podezření, že v Česku existuje agentura, která bez zaváhání prolamuje právo lidí na soukromí a byl naprosto nečinný? Proč ihned nepodal podnět k místně příslušnému policejnímu orgánu, aby tento chování firmy Agrofert podrobil zákonnému šetření?

Tím spíše, že se jednalo o podnik, který ne-patří politickému protivníkovi? Vykládat nyní, pro provalení kryptotrapasu, o bezpečnostním riziku agrofertí informační služby, je přinejmenším hloupé, naivní až nehodné kvalit ministra vnitra.

Premiér Fiala a budoucí premiérka Nerudová mu i tak vyslovili nehynoucí důvěru. Sbohem a šáteček.

Bouře ve sklenici vody přinese ještě něco málo výhružek Agrofertu o soudním řízení a několik zbytečných mimořádných schůzí v parlamentu. Piráti si transparentně vyhlásí referendum o odstoupení ministra vnitra, které všichni (čtyři) pirátští poslanci spláchnou vy víte kam, a bude po potížích.

Do té doby, než se objeví nějaký nový bubák, o kterém se bude pár dnů mluvit.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz