Hlavní obsah
Hobby a volný čas

TI pejskaři jsou prostě švihlí!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Kubík

Canis lupus familiaris

Pejskaři mají svůj svět. Pro ostatní lidi je někdy strašidelný, těžko uchopitelný, mnohdy označován víceméně vlídným gestem, jakým jsou nálepkovány bytosti poněkud mdlého rozumu.

Článek

Ano, pejskaři jsou prostě švihlí.

Ovšem krásně. Stejně tak jako numismatici, prožívající své štěstí nad bohatě zdobenou mincí, filatelisté, jenž by se nejraději stěhovali do poštovních úřadoven a další sběratelé a pěstitelé a vyznavači všeho umění a zábavy.

Ať chceme, nebo ne, pustit si do života psa znamená přibrat do domácnosti, nebo lépe do rodiny, dalšího člena. Plnohodnotného příslušníka lidské smečky, který myslí, cítí, občas má strach, někdy se parádně naštve, umí být šťastný, jindy smutný, nebo obyčejně překvapený.

Copak my, dvounožci, to se nám to pospolu žije, když jsme si vytvořili vlastní systém komunikace. Od neverbální po verbální, které rozumíme všichni, po komunikaci politickou, kterou chápou jen někteří. Ovšem že nebudeme odbíhat od merita našeho povídání, kterým je dorozumívání vysloveně psí. A se psy.

I vy si chcete pořídit pejska? Tady je pár tipů, které vám usnadní společný život.

Tip č. 1: Používejte jednoduchá a zřetelná slova.

Psi jsou nesmírně inteligentní zvířata. Je důležité, abyste s nimi mluvili jednoduše a zřetelně a používali krátká, konkrétní slova. Například rozvleklou informaci: „Prosím tě, nech toho, to je moje, dejme tomu, oblíbená ponožka, nech ji být a běž si lehnout.“ psisko těžko ocení. Postačí, když mu řeknete: „Ne! Místo!“ a ukážete jeho prostor, kde odpočívá. Váš pes vám bude lépe rozumět a bude vědět, co od něho chcete.

Tip č. 2: Pozorujte jeho tělesnou řeč a berte v potaz konkrétní situaci. Každý pes je jedinečný a originál.

Psi komunikují řečí těla. Je proto důležité, abyste pozorovali, jak se váš pes chová, a co vám tím chce říct. Když se pes plazí po zemi, olizuje vám ruce, nebo vám dává tlapku, znamená to, že vás má rád, a že vás uznává jako svého vůdce. Když naopak zvedá ocas, ztuhne, nebo zavrčí, znamená to, že je naštvaný, nebo se cítí ohrožený: „Hele nech mne na pokoji, tohle se mi fakt nelíbí!“. Pokud chcete mít s vaším psem harmonický vztah, je dobré respektovat jeho náladu, a neprovokovat ho, když je naštvaný.

Tip č. 3: Psi nás zdraví.

Co je na tom divného? Zatímco my, dvounožci, si tuhle instituci neustále komplikujeme, chytří psi na to jdou po svém: Pěkně pomalu se protáhnou, přední tlapky položí způsobně na zem a nasadí vedle měkkých uší stejně měkký pohled. Anebo jim postačí zřetelně uvolněný výraz obličeje a těla, doprovázené širokým vrtěním ocasu. „Zdarec, kámo, mám tě rád!“

Tip č. 4: Psi se od nás učí.

To by nebyli psi, kdyby od nás, pánů tvorstva, něco neokoukali. Zatímco v jejich světě není zírání známkou dobrého chování, psi bystře pochopili, že totéž se v interakci s námi, byť by to byl jinak drobný prohřešek proti hafbontonu, vyplácí. Mazané psisko pozdvihne vnitřní stranu obočí, uši nastaví vpřed a drží oční kontakt se svým pánem. Přiznejme si, že tomu jejich štěněčímu pohledu těžko odoláme. Přitom si ta potvora nejspíš říká: „Vím, že když to udělám, dostanu něco dobrého…“

Tip č. 5: Odměňujte ho za správné chování

Psi jsou velmi motivovaní odměnami, ať už jde o pamlsky, hračky, nebo pohlazení. Pokud chcete, aby váš pes poslouchal vaše příkazy, a choval se tak, jak si přejete, je dobré, abyste ho za to odměňovali. Například: pes přijde k vám, když ho zavoláte. Nečekejte a pochvalte ho. Dejte mu všudypřítomný pamlsek. Stejně jimi máte kapsy pěkně narvané. Jako bych to neznal. Tím mu dáte najevo, že jste spokojeni s jeho chováním, a že se mu to vyplatí. Naopak, když váš pes udělá něco špatného, například když si vezme něco, co mu nepatří, nebo když zničí něco, co je vám drahé, dejte mu to znát. Řekněte mu „Ne!“ nebo „Fuj!“ a odeberte mu to, co si vzal, anebo zničil. Tím mu dáte najevo, že jste nespokojeni s jeho chováním, a že se mu to nevyplatí. Pánové, kteří jste zakotvili v manželském přístavu, nepřipomíná vám to něco?

Tip č. 6: Buďte důslední a trpěliví

Psi jsou zvyklí na pravidla a rutinu. Potřebují, abyste při jejich výchově byli důslední a trpěliví. Například pokud chcete, aby váš pes spal „ve svém“, a ne na vaší posteli (tomu se těžko odolává, že ano), musíte ho vždy, když k vám lstivě pronikne, transportovat do jeho pelíšku. Řekněte: „Místo!“ a chvalte, když tam zůstane. Pokud to uděláte jen jednou, a jindy paličáka necháte chrupat s vámi, bude si myslet, že je to v pořádku. Buďte si jistí, že druhou noc to zkusí znovu. Nevzdávejte se, nečekejte, že pochopí všechno hned. Učení je proces, který vyžaduje čas a opakování. Oceňujte každý pokrok, který váš miláček udělá, a neztrácejte naději.

Tip č. 7: Bavte se s ním a milujte ho

Psi jsou společenská zvířata, která potřebují vaši pozornost. Pokud chcete, aby ten váš (pes) byl šťastný a zdravý, je dobré, abyste se s ním bavili a dávali mu najevo svou lásku. Hrajte si s ním, choďte spolu na procházky, nešetřete s mazlením a říkejte mu, jak moc ho máte rádi. Tím posílíte vaše pouto, a zvýšíte jeho sebevědomí. Pes vám bude vděčný, a bude vám věrný a oddaný. Pak to zůstane jako ve vyprávěních: A pokud neumřeli, žijí spolu šťastně…

Tak ať je vaše společné soužití jedna velká pohádka. A nedbejte na to, když říkají, že my, pejskaři, jsme švihlí. Jsme, ale tohle nikdo jiný beztak nepochopí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz