Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Vztah muže a ženy. Manželské desatero

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

KOmunikace.

Vztah muže a ženy je jako balet: občas nádherný, jindy z něho pekelně bolí nohy, protože se nedá věčně tančit na špičkách. Konflikty mezi manžely jsou tak nevyhnutelné jako smrt a daňové přiznání.

Článek

Nebeské odlišnosti

Muži a ženy jsou totiž odlišní jako Mars a Venuše, kteří bydlí na stejné planetě. Stává se, že muž zapomene na výročí, svátek tchyně, sundat ze sušáku prádlo… Žena mu to „jen“ zapomene odpustit.

On chce řešit problémy, ona chce, aby jen naslouchal. Ona chce, aby umyl nádobí, on ji hodlá přesvědčit, že nádobí má samočistící schopnosti. Že to znáte také?

Jak tedy tyto konflikty řešit?

Komunikace, komunikace a ještě jednou komunikace. A když to nejde, tak aspoň dobrý smysl pro humor. Manželství bez humoru je jako vánoční stromeček bez světýlek – stále zelený (někdy), ale něco mu chybí.

Výchova dětí?

Zde se rozdíly v přístupu k výchově ukážou v plné parádě.

Otec je superhrdina, chlapský vzor, který umí všechno opravit. Ovšem výměny žárovek, opravy spotřebičů mu trvají týdny. Prokapávající baterie v koupelně ho nechává ledově klidným. Takové drobnosti jsou pod jeho rozlišovací schopnosti.

Matka bývá všudypřítomná bohyně, která zvládne uvařit večeři, pomoci s úkoly a zároveň plánovat rodinnou dovolenou. Zde jsou stejné drobnosti naopak pohonnou jednotkou rodinné pohody.

Děti? Ty si myslí, že rodiče jsou bankomaty na vydávání kapesného. Jejich výchova je jako sestavování nábytku z IKEA: máte podrobný návod, ale nikdy nevíte, jestli vám nebudou přebývat nějaké šrouby. A když už se vám podaří vše sestavit, zjistíte, že dítě má úplně jiný manuál na život.

Vztah muže a ženy je plný výzev

Ale s trochou lásky, trpělivosti a dobrého smyslu pro humor může být každý den dobrodružstvím. A když už nic jiného, tak si aspoň můžeme být jisti, že společně přežijeme další epizodu věčného příběhu „Jak přežít manželství“.

Desatero pro šťastný rodinný život:

1. Nebudeš křičet na svého partnera kvůli ponožkám na podlaze: místo toho si představ, že jsou to lapače snů pro domácí štěstí.

2. Nebudeš se hádat o dálkovém ovladači: nejvyšší moc rodinné harmonie určuje, kdo má právo na večerní zábavu.

3. Nebudeš závidět sousedům jejich dokonalý trávník: místo toho si osvoj koncept „divoké zahrady“ a užívej si volný čas.

4. Pamatuj na společné rodinné večeře: i když to znamená jíst pizzu před televizí, protože to je také forma kvalitního času.

5. Děti své ctíti budeš, i když to znamená přečíst stejnou knihu znovu a zase: jednou se ti za to odvděčí tím, že si ji přečtou sami.

6. Nebudeš toužit potichu, když ostatní dělají hluk: raději si užívej zvuky života. Ticha si užijeme, až to bude i bolet.

7. Nebudeš se stresovat kvůli nepořádku: každý nepořádek má svůj příběh a ty jsou často zábavnější než čistý dům.

8. Nebudeš chtít být dokonalým rodičem: stačí být dost dobrým rodičem, který se snaží, a to je více než dost.

9. Nebudeš zapomínat na humor: smích je lék, pevné lano, které drží rodinu pohromadě, i když se vše ostatní zdá být v troskách.

10. Neber všechno příliš vážně: život je příliš krátký na to, abychom se trápili malichernostmi.

Stejně z něho nevyvázneme živí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz