Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Tipy pro ty, co milují podzimní dekorace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloslav Hamsa

strašák ve Světe Bludišť

Podzim mám moc rád. Možná proto, že miluji oranžovou a té je v tomto období všude plno. Miluji ale také zvuk šustícího listí, když se procházím se psy lesem a i to, jak mi neustále nosí domů kaštany.

Článek

Podzim je krásné období a já se rád obklopuji i uvnitř tím, co je jinak vidět jen venku. Každý rok vymýšlím různé nové dekorace, ale vždy mají stejný základ - proutí, mech, šišky, kamínky, suché listy, šípky, brusinky, rakytník, dýně, ozdobné traviny a nejrůznější květy, které mám k dispozici doma na zahradě (mochyně, jiřiny, astry a chryzantémy).

Abyste si udělali krásný podzim doma, nemusíte chodit do obchodu (anebo jen pro pár

drobností). Stačí, když se projdete zahradou, parkem nebo lesem.

Nedržte se trendů zuby nehty

Dlouhodobým podzimním „trendem“ jsou dle očekávání zemité barvy a přírodní materiály.

Někdo preferuje barvené květy, někdo má rád dýně a někdo dá přednost větvičkám. Chybu neuděláte s dekoracemi v oranžových, červených nebo žluto-hnědých tónech. Když chci použít nějaký neutrální tón, volím raději béžovou než čistě bílou. V této oblasti se naštěstí trendy tak často nemění, sem tam je trendy vínová, stříbrná, zlatá…Ale jak jsem říkal, není třeba se toho držet za každou cenu.

Věnec

Věnec dělám jako první. Jeden čas jsem ulítával na jednoduchém z javorových listů připevněných na věnci z proutí. Vždy jsem k listům dal jen šípky, jeřabiny nebo hlohyně, protože v jednoduchosti je krása. Tento věnec zvládne každý za pár minut. Poslední dva roky, co mi moje dcera už dělá plnohodnotnou asistentku, si s věncem více vyhraji. Přiznám se, že na něj spolu připevňujeme snad vše, co najdeme. Listí, šípky, šišky, malé dýně a naposledy i peříčka od slepiček. Rozhodně se nebojte experimentovat, zvláště pokud máte malé děti. Na podzimní věcech je totiž nejkrásnější, že v podstatě žádnou kombinaci nemůžete zkazit.

Dekorace do misky, košíčku

Podobně přistupuji i k dekoracím do různých misek a košíčků. Nejraději používám přírodní

pletené košíky nebo staré smaltové nádoby po babičce (miluji, jak je na nich už vidět zub

času). Fantazii se meze nekladou. Základem je mech, do něho napíchám větvičky a postupně přidávám další věci včetně stébel obilí nebo jablíček. Nechybí ani stužka (jutová nebo přírodní lýko) a nějaká dřevěná postavička. Na ni určitě nezapomeňte, můžete k ní vymyslet nějaký zajímavý příběh, aby děti měly o zábavu postaráno. Už jsme měli chytrou lištičku, sovu, která nikdy nechtěla spát a kouzelného skřítka.

Svícen a váza na stůl

Na stůl v obývacím pokoji dávám kulatý svícen z uřízlého kmenu, který má do výšky kolem pěti centimetrů. Na něj postavím tlusté a různě vysoké oranžovo-zlaté svíčky a kolem nalepím žaludy, listy a nejrůznější bobule. Kvůli bezpečnosti nezapomeňte dát pod svíčky kovový bodec.

V létě miluju ve váze čerstvé květiny, luční i ty ze zahrady. Na podzim buď volím jednoduchý svazek z větviček s barevným listím, přidám šípky nebo rakytník, ozdobnou trávu nebo větvičky bavlníku. Skvěle také vypadá jeden mohutný květ hortenzie, jen tak sám o sobě, nebo velká slunečnice.

Před vchod dýni

Ať dělám jakoukoli výzdobu, vždy se s dětmi nejvíce pobavíme při vydlabávání dýně. Čím je větší, tím lepší zábava. Dýni vydlabeme, vyřízneme oči, pusu a nos. Do ní dáme svíčku na baterky, aby pořád svítila a postavíme ji před vchodové dveře do košíčku plného suchých stébel trav a obilí. Kolem dveří vždy postavím dýní víc. Vydlabu ale jen jednu. Ostatní jsou malé a slouží jako dekorace. Dýně volím různých barev a někdy udělám dýňovou dekoraci i na botník do chodby.

Foto: Miloslav Hamsa

dýně

Dekorace do oken

S výzdobou oken se vždy natrápím nejvíc. Přiznám se, že jsem dříve na ně používal jen nakoupené samolepky s podzimními motivy. Teď už do oken věsím nejrůznější věnce a na parapety naaranžuji truhlíky, do kterých dávám astry, drátovec nebo vřes. Někdy ještě na vnitřní parapet položíme kaštany a šišky.

Kombinujte domácí dekoraci s koupenou

Venku najdete spoustu věcí, které jsou zdarma. Nejrůznější větvičky, plody. Pokud byste chtěli i nějakou dekoraci koupit, doporučuji vám různé lucerničky, dřevěné postavičky, světelné řetězy, ale i podzimní rohožky ke dveřím. Někdy udělá velkou parádu i pěkná deka nebo polštářek v přírodním odstínu, já si domů vybral v barvě nugátu.

Hledejte inspiraci všude

Foto: Miloslav Hamsa

Isabella a dýně

Určitě máte fantazii na rozdávání, ale zkuste i googlovat. Já se inspiruji úplně všude. U známých, na internetu. Například nedávno jedna blogerka plnila velikánskou sklenici na zavařeniny ořechy, kaštany, šípky a šiškami a do té sklenice dala světelný řetěz. Hodně se mi tento nápad líbil, tak jsem to hned zkusil. Svítící sklenice děti okamžitě zaujala, takže už máme doma tři. Další krásné nápady na podzimní dekorace od blogerek jsem našel tady.

Nekonečno nápadu najdete i pokud zadáte heslo „podzimní dekorace“ na Pinterestu.

A teď se chystám realizovat další tip – podzimní řetěz. Nastříháte čtvrtky o velikosti vánočních koulí, na ně nalepíte nejrůznější listy a postupně je navážete na dlouhý provaz a pověsíte v dětském pokoji. Jak říkám, fantazii se mezi nekladou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Podzimní dekorace

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám