Hlavní obsah
Umění a zábava

6 let s Podcastem roku a 3 roky s Medvědomostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mirabel Starling

2 autorky. 3 roky. 30 epizod. 700. nejlepší z 7000 podcastů v Česku.

Článek

6 let s Podcastem roku a 3 roky s Medvědomostmi

Úvod

Loni slavil Český rozhlas sté výročí své existence. V posledních pár letech pomalu, ale jistě roste obliba jeho vnoučka, podcastu. Nejen že v průměru naposlouchají Češi 22 hodin podcastového vysílání měsíčně, loni poslalo do ankety Podcast roku hlas svému oblíbenci až sto tisíc občanů ČR.

Historie

Úplně první audioblogy vznikaly už v 80. letech, ale o podcastech se mluví až od roku 2004, protože se mezi uživatele dostaly přenosné přehrávače hudby a slova, např. iPody (proto se ujal název podcast jako spojení slov iPodbroadcasting, anglicky vysílání).

Podcasty v ČR

Dějiny českých podcastů jsou o dost kratší. První podcast má na triku, kdo jiný než právě Český rozhlas, konkrétně se jedná o projekt Zhasni! Z roku 2017. Zhruba v této době objevil krásu podcastů i Dan Tržil, člověk, jenž stojí za platformou České podcasty. O dva roky později se začalo s udílením ocenění Podcast roku. První ročník vyhrál podcast Matematika zločinu. (Poslední tři roky válcuje rivaly počin Opravdové zločiny. Jak vidno, chceme prožít klidné ničím neohrožené životy, ale čas od času si rádi necháme napětím polechtat nervy.)

Dnes už tato internetová mikrorádia poslouchá asi polovina internetové populace. Vybrat si mohou ze 7000 podcastů, přestože aktivních (ve smyslu nová epizoda měsíčně) je tak 1700 z nich.

Medvědomosti do ouška

Jaro 2021 bylo v plném proudu a já jsem si založila účet na Anchor a nahrála naši první epizodu. Začala se psát další kapitola existence Medvědomostí, glos, které píšu. Nejposlouchanější epizodou je Robot pečovatel (na Seznamu k dispozici i jako text), zatímco nejčtenějším článkem je text „Co nás naučily učitelky“ (s těmi 5200 přečtení svou Medvědomostní konkurenci doslova převálcoval). 2021 – Medvědomosti tedy vstupují na scénu jen rok po Opravdových zločinech a dva roky před Čestmírem Strakatým. Babišovo Sorry jako* a Ornellu s Agátou předběhly o celé tři roky. Všímáte si, že má můj projekt už nějakou tu tradici zároveň však i prostor k růstu?

Ať už svůj hlas pošlete letos komukoliv, letošní předávání cen Podcast roku je společenskou akcí otevřenou pro veřejnost. 16. června se sejdeme na Scéně na Občanské plovárně. Medvědomosti plánují dorazit, tak nás můžete přijít pozdravit. Schválně, jestli bude v dalších ročnících ankety zavedena kategorie Skokan roku?

*Nový slogan: Řídit stát jako obsahový projekt.

https://ceskepodcasty.cz/blog/1-700-aktivnich-podcastu-posluchaci-jsou-tem-svym-verni-a-naucili-se-za-ne-platit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz