Hlavní obsah
Umění a zábava

Barbína, čarodějnice a skříň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: časopis Time

Netflix sděluje plán na natočení fantasy seriálu právě z prostředí Narnie. Režie byla svěřena Gretě Gerwig, jež se proslavila snímkem o panence Barbie.

Článek

Barbína, čarodějnice a skříň

Tolkien, autor Pána prstenů, se jednou dohadoval se svým přítelem, že žádný dobrý příběh nikdy nezačal tím, že vypravěč popisuje, že někde stojí obyčejná lampa veřejného osvětlení.

Clive Staples Lewis, onen kamarád, se rozhodl, že to nemíní nechat být. A tak napsal příběh, který začíná tím, že holčička vleze do obyčejné skříně někde v Anglii a vyleze do zasněžené krajiny, kde nikde nic, stojí tu jen jedna naprosto fádní lampa veřejného osvětlení. Přesně takto vznikla Narnie, respektive první díl Lev, čarodějnice a skříň.

Vraťme se do současnosti, kdy nám Netflix sděluje velkolepý plán na natočení fantasy seriálu právě z prostředí Narnie. Režie byla svěřena Gretě Gerwig, jež se proslavila snímkem o panence Barbie. Poslední pokus o zadaptování série skončil u tří filmů. Po prvním díle následoval Princ Kaspian a Plavba Jitřního poutníka.

Tyto filmy nemá na svědomí nikdo jiný, než známý lovec knižních a lidových syžetů číhající na vhodnou chvíli přenést je na velké plátno: Disney.

Začíná se z toho stávat tradice. Co přestane Disneyho bavit, to čapne Netflix. S Nimonou to proběhlo stejně a pak se z téhle komiksové adaptace stal trhák. Schválně, jak to dopadne s Narnií. Budou si u Disneyho rvát vlasy nebo je to nechá chladnými?

Gerwig a její tým si hrají s myšlenkou, že základní příběhy rozvinou do mohutnějšího narniaverza, aby pak těmi, kdo si budou rvát vlasy, nebyli fanoušci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Greta Gerwig

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz