Hlavní obsah
Knihy a literatura

Další kapitola Nekonečného příběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ChristianSchd, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Socha děvčátka Momo ze stejnojmenné dětské knihy.

Otcem Atreye, Dětské císařovny a celé Fantazie je Michael Andreas Helmuth Ende. Tento spisovatel o svém díle prohlašoval, že jeho příběhy jsou určené dětem od 8 do 80 let.

Článek

Další kapitola Nekonečného příběhu

Začalo to knihou. Ano, knihou, i když si většina z nás jako první vybaví téměř nestárnoucí filmovou adaptaci z roku 1984.

Otcem Atreye, Dětské císařovny a celé Fantazie je Michael Andreas Helmuth Ende. Tento spisovatel o svém díle prohlašoval, že jeho příběhy jsou určené dětem od 8 do 80 let. Vedle Nekonečného příběhu napsal i knihy Děvčátko Momo a ukradený čas, Punč přání a Jim Knoflík a strojvedoucí Lukáš.

Chlapec Bastian se vyrovnává se smrtí maminky. Jednoho dne ukradne v knihkupectví kouzelnou knihu a začne číst. Tímto činem propojí osudy světa čtenářů i svět fantazie a stává se tak svědkem (a spojencem) mladého lovce Atreye, jenž je vyslán na nebezpečnou ovšem důležitou výpravu. Svět Fantazie postupně požírá záhadná Nicota právě v době, kdy její panovnice stůně.

Nekonečný příběh čeká v brzké době oživení v podobě nového filmu. Chopí se toho společnost See-saw, jež na sebe strhla právem pozornost v roce 2011, když zazářila s filmem Králova řeč. V čele společnosti stojí Ian Canning. Když se ho před lety ptali, jakou látku by rád zpracoval, odpověděl, že by si přál vytvořit adaptaci Nekonečného příběhu. Doufejme, že se mu povede si splnit svůj sen a zároveň potěšit nás diváky senzačním zpracováním tohoto milovaného příběhu.

Panoš Egg aneb Co zažil mladý drak

Dlouho předtím, než se trůnu zmocnil Robert Baratheon a za mořem dospěla Daenerys Targaryen, se po Sedmi královstvích potloukal potulný rytíř Duncan Vysoký a jeho panoš Egg. Jejich příhody se objevily nejprve v podobě povídek, poté získaly podobu komiksů a nyní se chystá převedení do podoby seriálové.

Vysoký a silný Dunk, panoš právě zesnulého sera Arlana, už dlouho sní o tom stát se rytířem a vyhrávat turnaje, proto vezme brnění svého pána a na jeden takový slavný (čeká se účast samotného korunního prince) se vydá. Cestou na turnaj narazí na chlapce s vyholenou hlavou a legrační přezdívkou. Egg si tohoto prostého, ale dobrosrdečného habána oblíbí a Duncan ani netuší, jak mu Vajíčko a jeho rodina zamotají život.

Tak začíná putování hrdiny z lidu, který se nebojí postavit mocným, po jehož boku se drží vajíčko či už právě vylíhlé dráče? Počátek legendy, která změní říši. Ovšem to vám nebudu prozrazovat, pěkně si na příběh počkejte. Nebo si zkraťte čekání na seriál četbou povídek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz